§ 1 Aluemittausjärjestelmän hankinta

KAJDno-2022-1471

Päätöspäivämäärä

28.12.2022

Päätöksen tekijä

Kajaanin Veden verkostopäällikkö

Päätöksen peruste

Hallintosääntö 69 a.

Erityisalojen hankintalki 13§.

Kuvaus

 Kajaanin Vesi -liikelaitoksella on 2022 lopussa talousvesiverkostoa 528 km ja jätevesiviemäriverkostoa 266 km. Verkostojen vuotovesimäärät olivat 2021 VVY:n tunnuslukujärjestelmän mukaan talousvesiverkoston osalta 18,2 % ja jätevesiverkoston osalta 47,1 %. Vuotovesimäärät eivät ole juurikaan pienentyneet, vaikka verkostojen saneeraukseen on vuosien 2005- 2022 välisenä aikana investoitu kohtuullisen vahvasti. Verkostoja on saneerattu 208 km aikavälillä 2005- 2022.

Aquavisio aluemittausjärjestelmän avulla voidaan paikantaa ne verkostoalueet, joissa verkostovuotoja esiintyy tai tapahtuu äkillisiä virtaamamäärien muutoksia. Tämä nopeuttaa vuotojen paikantamista ja verkostovaurioiden korjaamista. Järjestelmän avulla voidaan myös seurata putkistojen kapasiteetin riittävyyttä. Kajaanin Vesi -liikelaitoksella on käytössään Mibro- Miso- kaukokäyttöjärjestelmä, jonka avulla ohjataan talous- ja jätevesijärjestelmiä. Kajaanin Vesi -liikelaitoksella on käytössään myös talousvesimittarien kaukoluentajärjestelmä. Edellä kerrottujen järjestelmien mittauspisteet voidaan kytkeä käyttöön myös aluemittausjärjestelmään.

Kajaanin Vesi- liikelaitos pyysi hinta-arvion Oy Lining Ab:n Aquavisio aluemittausjärjestelmästä. Tarjouksen mukaan järjestelmän perustamiskustannukset (kertakulu) ovat 20500 euroa ja käyttökustannukset (palvelun perusmaksu, liikennöintimaksu ja integrointialusta) 435,00 euroa/kuukausi, hinnat alv 0%.

Aluemittauspalvelun alusta rakentuu olemassa olevaa verkostotietojärjestelmän karttapohjaa hyödyntäen (Trimble Nis) ja palvelu toimii toimittajan palvelimella, joten laitteisto hankintoja ei aluemittauksen käyttöä varten tarvitse hankkia. Verkostoon lisättävien virtausmittauspisteiden hankintaan joudutaan panostamaan tulevina vuosina, jotta järjestelmästä saadaan kattava koko verkoston osalta sekä verkosto-osat saadaan jaettua riittävän kokoisiin mittausalueisiin. 

 

 

 

Lisätietoja antaa verkostopäällikkö Markku Piirainen p. 044 7100 276 tai sähköposti etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi.

Päätös

Päätän että, Kajaanin Vesi -liikelaitos hankkii verkostojen Oy Lining Ab:n Aquavisio aluemittausjärjestelmän Oy Lining Ab:ltä. 

Hankittavasta palvelusta tehdään erillinen palvelusopimus Oy Lining Ab:n ja Kajaanin Vesi -liikelaitoksen kesken.

Hankinta rahoitetaan perustamiskustannusten osalta Kajaanin Vesi -liikelaitoksen vuoden 2023 investointiohjelmaan varatulla (verkoston virtausmittaus) rahoituksella ja vuosittaiset käyttökulut käyttötalouteen varattavalla rahoituksella.

 

 

Allekirjoitus

Markku Piirainen, verkostopäällikkö

Organisaatiotieto

Kajaanin Vesi