Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto, kokous 23.10.2024

Esityslista on tarkastettu

§ 56 Lausunto Kainuun jätehuollon kuntayhtymän Majasaaren ympäristöluvan muutoshakemuksesta

KAJDno-2017-784

Valmistelija

  • Tarja Laatikainen, Ympäristönsuojelutarkastaja, tarja.laatikainen@kajaani.fi

Perustelut

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto pyytää Kajaanin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa Kainuun jätehuolto kuntayhtymän ympäristölupahakemuksesta Majasaaren jätekeskuksen ympäristöluvan nro 29/2017/1 muuttamisesta ja toiminnan aloittamisesta muutoksenhausta huolimatta. Asian diaarinumero on PSAVI/5332/2024. Lausunto on pyydetty toimittamaan 8.11.2024 mennessä.

Kuvaus toiminnasta 

Majasaaren jätekeskuksella on Pohjois-Suomen aluehallintoviraston 5.5.2017 myöntämä ympäristölupa nro 29/2017/1 sellaisena kuin Vaasan hallinto-oikeus on sitä 22.3.2019 antamallaan päätöksellä nro 19/0118/3 muuttanut. Kainuun jätehuollon kuntayhtymä (Ekokymppi) hakee muutosta jätekeskuksen lupapäätöksen mukaisiin jätemääriin. Lupaa haetaan puutarhajätteen 4 000 tonnin vuosittaiselle vastaanottomäärälle, joka sisältää myös tukiaineeksi käytettävän puujätteen määrän. Lisäksi lupaa haetaan puutarhajätteen kompostoinnille jätekeskuksen alueella. 

Hakemuksen mukaan vastaanotettava puutarhajäte käsitellään aumakompostoimalla. Kerrallaan kompostoitavan jätteen määrä on noin 4 800 m3, joka vastaa jätteen vuosittaista vastaanottomäärää, 4 000 tonnia. Lisäksi kenttäalueelle varataan tila puutarhajätteen varastoinnille. 

Kompostoitumista tehostetaan kääntämällä käsittelyaumat pyöräkuormaajalla noin 1–2 kk välein. Aktiivisen kompostoinnin jälkeen materiaalia jälkikompostoidaan 1–2 vuotta olosuhteista ja raaka-aineen laadusta riippuen. Valmista puutarhajätekompostia hyödynnetään Majasaaren jätekeskuksen alueella viherrakentamisessa sekä nykyisin käytössä olevan loppusijoitusalueen sulkurakenteen kasvukerroksessa. Puutarhajätekompostia voidaan myös jatkojalostaa kasvualustatuotteiksi. 

Puutarhajätteet kompostoidaan asfaltilla päällystetyllä kentällä, josta muodostuvat vedet johdetaan jätekeskuksen oman puhdistamon kautta maastoon tai siirtolinjan valmistuttua viemäriin ja edelleen Kajaanin Vesi Oy:n jätevedenpuhdistamolle. Kompostointi ei hakemuksen mukaan aiheuta päästöjä maaperään tai pohjaveteen, eikä pintavesistöön tai viemäriin. Kompostointi ei aiheuta hajuhaittoja ympäristöön tai lähimmille häiriintyville kohteille. 

Liikennemäärän lisäys puutarhajätteen vastaanottomäärällä on arviolta noin 200 kuorma-autoa vuodessa, eli noin 1 kuorma-auto päivässä. Liikennemäärän lisäys ei ole merkittävä jätekeskusalueen nykyiseen liikenteeseen verrattuna. 

Toiminnan sijoittamispaikka 

Majasaaren jätekeskus sijaitsee Kajaanissa Kivimäen alueella noin 9 km kaupungin keskustasta lounaaseen osoitteessa Mustantie 500, 87900 Kajaani. Maanteitse jätekeskukseen on Kajaanin keskustasta matkaa noin 12 km. 

Toiminnan aloittamista koskeva hakemus 

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä hakee ympäristönsuojelulain 199 §:n mukaista lupaa toiminnan aloittamiseen muutoksenhausta huolimatta. Hakemuksen mukaan lupapäätöksen välitön täytäntöönpano ei aiheuta ympäristön pilaantumista eikä sen vaaraa. Toiminnan muutokseen ei liity kiinteästi rakennettavia toimintoja, vaan toiminta sijoittuu olemassa olevalle asfaltoidulle kentälle. Toiminnasta ei aiheudu sellaisia vaikutuksia, ettei olosuhteita voitaisi palauttaa entisen veroisiksi, mikäli lupa evätään.

Kuulutuksen ja hakemusasiakirjojen nähtävilläpito 

Tämä kuulutus ja hakemusasiakirjat pidetään nähtävillä 2.10.-8.11.2024 aluehallintovirastojen verkkosivuilla osoitteessa https://ylupa.avi.fi.

Lisätietoja asiasta antaa johtava ympäristönsuojelutarkastaja Tarja Laatikainen puh. 044  4124 397, etunimi.sukunimi@kajaani.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Lupajaosto pitää muutoshakemuksen mukaista puutarhajätteen hallittua aumakompostointia kannatettavana. Kompostoinnissa puutarhajätteen ravinteet ja orgaaninen aines saadaan hyötykäyttöön, mikä edistää kiertotaloutta ja toteuttaa näin osaltaan Kajaanin kaupunkistrategian 2023–2026 resurssiviisas luontokaupunki -tavoitetta.

Puutarhajätteen kompostoinnista aiheutuu pääsääntöisesti vähemmän ympäristöpäästöjä kuin biojätteen kompostoinnista ulkoaumoissa. Lupajaosto huomauttaa, että vaikka puutarhajätteen ravinnepäästöt ovat biojätettä vähäisemmät, ovat ne kuitenkin suuremmat kuin jätekeskuksen muiden nykyisin käsiteltävien tavanomaisten jätteiden ravinnepäästöt. Kompostoinnin yhteydessä voi myös muodostua hajuhaittoja, jos kompostoitava materiaali on liian kosteaa esimerkiksi runsaiden sateiden johdosta. Ravinnepäästöjen hallinta ja hajuhaittojen ehkäisy tulee ottaa lupamääräyksissä huomioon.

Puutarhajätteen vastaanotto tulee järjestää siten, että vastaanottaessa voidaan varmistua siitä, ettei puutarhajäte sisällä vieraslajeja tai niiden lisääntymiskykyisiä osia. Samoin tulee varmistaa, ettei puutarhajätteen mukana tule alueelle haittaeläinten ravinnoksi soveltuvaa biojätettä, kuten vihanneksia ja hedelmiä. Kompostointiprosessin tehokkaalla käynnistämisellä ja hallinnalla voidaan osaltaan ehkäistä näiden aiheuttamaa riskiä. Lupajaosto esittää näiltä osin lupamääräyksien antamista kompostoinnin toteuttamiselle.

Lupajaosto muistuttaa myös, että vastaanotettava puutarhajäte voi sisältää muovia, kyllästettyä ja muuta puutavaraa, metallia tai muuta sinne kuulumattomia aineksia, jotka tulee erotella puutarhajätteestä pois ja toimittaa asianmukaiseen vastaanottopisteeseen. Puutarhajätteen vastaanottoalueen puhtaanapitoon ja roskaantumisen ehkäisyyn tulee toiminnassa kiinnittää huomiota.

Ulkona tapahtuva aumakompostointi on altis sääolosuhteille, kuten sateelle, pakkaselle että kuivuudelle. Rankkasateiden aiheuttama tulviminen voi tukkia kompostialueen sadevesikaivoja ja pakkanen jäätää kompostin, jolloin asfaltoidun kompostikenttäalueen ulkopuolelle voi huuhtoutua hallitsemattomasti sade- ja sulamisvesiä. Kompostin kuivumisesta seuraa paitsi pölyämistä, myös kompostoitumisprosessin häiriöitä. Lupamääräyksissä tulee antaa määräykset näiden ongelmatilanteiden hallintaan.

Toiminnan käyttötarkkailun, laadunvarmennuksen sekä päästö- ja vaikutustarkkailun osalta lupajaosto toteaa, että tarkkailut voidaan toteuttaa lupahakemuksessa esitetyn mukaisesti.

Lupajaosto puoltaa hakijan ympäristönsuojelulain 199 §:n nojalla jättämää pyyntöä aloittaa muutoslupahakemuksen mukainen toiminta mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Muutettava toiminta sijoittuu olemassa olevalle asfalttikentälle eikä se edellytä uusia kiinteästi rakennettavia toimintoja, joten lupapäätöksen välitön toimeenpano ei aiheuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa. 

Hakemuksen tekstiosassa kuvien numerointi on eri kuin tekstissä viitatuissa kuvissa, mikä aiheuttaa paikoin haastetta hakemukseen perehtymisessä.