Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto, kokous 21.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Poikkeamislupahakemus 205-410-16-234, Kontiosaari

KAJDno-2023-550

Valmistelija

  • Kirsi Kyllönen, kaavasuunnittelija, kirsi.kyllonen@kajaani.fi
  • Enja Valkonen, Kaavasuunnittelija, enja.valkonen@kajaani.fi

Perustelut

KUVAUS

Hakija hakee lupaa saada poiketa Kajaanin kaupungin rakennusjärjestyksestä etäisyydestä rantaan rankentamalla rantavyöhykkeellä sijaitsevalle rantasaunalle katetun ja lasitetun kuistin sekä saunan taakse varasto/wc-rakennuksen.

Kyseessä on Kontiosaari-Kuninkaanniemen osayleiskaavassa pientalovaltainen asuinalue AP-3/1. Osa rakennuspaikasta on osoitettu maa- ja metsätalousalueeksi, jossa on erityisiä ympäristöarvoja (MY) ja luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeäksi alueeksi (luo-1). Ko. alueille ei ole osoitettu rakentamista. Rakennuspaikka on omarantainen, pinta-ala 13 420 m2., jolla on rantaviivaa noin 95 m. Kulku rakennuspaikalle tapahtuu Kontiosaarentien kautta. Rakennuspaikka on liitetty viemäri-, talousvesi ja sähköverkkoon.

Rakennuspaikalla sijaitsee 1920 valmistunut omakotitalo (150 k-m2) sekä kaksi talousrakennusta. Lisäksi rannassa vesialueella sijaitsee sauna (26 k-m2), jolle rakennuslupa on myönnetty vuonna 1961 sekä saunan läheisyydessä varasto/wc-rakennus (6 k-m2), jolle ei ole myönnetty rakennuslupaa. Saunan yhteydessä on laituri.

Saunarakennuksen sijainti vesialueella poikkeaa Kajaanin kaupungin rakennusjärjestyksestä, johon Kontiosaari-Kuninkaanniemen osayleiskaavassa viitataan. Rakennusjärjestyksen mukaan saunarakennuksen (kerrosala enintään 30 k-m2) etäisyys rannasta tulisi olla vähintään 15 m. Olemassa olevaa rakennusta saa ylläpitää alkuperäisessä kunnossa,​ mutta lupaa vaativia toimenpiteitä tai uudestaan rakentamista ei sallita.

Kajaanin kaupungin kiinteistöinventoinnin yhteydessä on selvinnyt, että saunaan on remontoinnin yhteydessä laajennettu katettua kuistitilaa (20 k-m2), joka on lasitettu. Lisäksi saunan taakse on rakennettu erillinen varasto. Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto on käsitellyt luvatonta rakentamista kokouksessaan 18.1.2023. Asianomaisen mukaan ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston päätöksen jälkeen vesialueen, jossa sauna sijaitsee, lunastus on laitettu vireille.

Poikkeamislupahakemus 28.3.2023 (saapunut 18.04.2023), oheisliite
Ote poikkeamislupakartasta, oheisliite

 

POIKKEAMISEN TARVE

Kajaanin kaupungin rakennusjärjestys kohta 4.2 Rakentamisen sijoittuminen ja sopeuttaminen ympäristöön ranta-alueella.

Hakija hakee lupaa saada poiketa Kajaanin kaupungin rakennusjärjestyksestä rankentamalla rantavyöhykkeellä sijaitsevalle rantasaunalle katetun ja lasitetun kuistin sekä saunan taakse varasto/wc-rakennuksen.

Maankäyttö- ja rakennuslain MRL 14 §, 171 §.

 

POIKKEAMISEN TOIMIVALTA

Kajaanin kaupungin hallintosääntö 27 §, Kvalt 31.5.2021, voimaantulo 1.8.2021 (Kajaanin kaupungin hallintosäännön päivitys 7.11.2022, voimaantulo 1.1.2023). Ympäristöteknisen lupajaoston tehtävät ja toimivalta, kohta 1: Toimivalta poikkeamisluvan myöntämisestä on Kajaanin kaupungin ympäristöteknisen lautakunnan lupajaostolla.

 

KAAVATILANNE

Kainuun maakuntakaava:

Valtioneuvoston 29.4.2009 vahvistamassa Kainuun maakuntakaava 2020:ssä ja 24.2.2020 voimaan tulleessa Kainuun vaihemaakuntakaava 2030:ssa aluetta koskee seuraavat kaavamerkinnät ja suunnittelumääräys:

Taajamatoimintojen alue, A

Suunnittelumääräys: Taajamatoimintojen alueen suunnittelussa hajanaisesti ja vajaasti rakennetuilla alueilla tulee edistää taajaman ydinalueen kehittämistä toiminnallisesti ja taajamakuvallisesti selkeästi hahmottuvaksi keskukseksi. Suunnittelussa tulee kiinnittää huomiota taajama-alueiden viihtyisyyteen, uudisrakentamisen sopeuttamiseen rakennettuun ympäristöön ja liikenneturvallisuuteen. Yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa on kiinnitettävä huomiota alueen saavutettavuuteen kestävillä liikkumistavoilla sekä kävelyn ja pyöräilyn edellytysten parantamiseen. Yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa ja rakentamisessa on varmistettava, että alueella sijaitsevien kulttuuriympäristön tai maiseman vaalimisen kannalta tärkeiden kohteiden kulttuuri- ja luonnonperintöarvot säilyvät.

Veneväylä

Kainuun maakuntakaavassa on osoitettu maakunnallista tai seudullista merkitystä omaavat venesatamat ja veneväylät. Alueella on voimassa MRL:n 33.1 §:n mukainen ehdollinen rakentamisrajoitus.

Rantojen käyttöä koskeva yleinen suunnittelumääräys:

Ranta-alueita tulee kehittää viihtyisinä asumisen ja virkistyksen alueina huomioon ottaen vapaa-ajan, osa-aika- tai pysyvän asumisen tarpeet. Alueiden suunnittelussa tulee kiinnittää huomiota sähköisten palvelujen saatavuuteen, olemassa olevaa infrastruktuuriin sekä ympärivuotisen käytön edellytyksiin.

Yksityiskohtaisemmassa kaavoituksessa tulee ottaa huomioon yleisen virkistyskäytön tarpeet ja vesille pääsyn mahdollisuudet, luonnon- ja maisema-arvot sekä vesi- ja energiahuollon järjestäminen.

 

Asemakaava: Rakennuspaikasta noin 100 m etäisyydellä länteen joen vastarannalla sijaitsee 1994 vahvistettu Tihisenniemen asemakaava sekä noin 800 m koilliseen sijaitsee 1989 vahvistettu Nakertajan asemakaava.

 

Yleiskaava: Alueella on voimassa kokonaisuudessaan 2.2.2022 vahvistettu Kontiosaari-Kuninkaanniemi osayleiskaava.

Hakemuksen kohdetta koskevat seuraavat kaavamerkinnät ja -määräykset:

AP 3/1, Pientalovaltainen asuntoalue:

Olemassa oleva asuntoalue. Kauttaviivan jäljessä oleva luku ilmoittaa alueella sallittujen rakennuspaikkojen lukumäärän. Alue varataan asuinpientaloille mikäli riittävin selvityksin voidaan osoittaa, että alueen lähellä sijaitsevien teollisuuslaitosten sekä tieliikenteen aiheuttaman yö- ja/tai päivämelun ohjearvot eivät ylity. Rakennusoikeus on ilmoitettu kaavan yleisissä määräyksissä.  

MY, Maa- ja metsätalousvaltainen alue, jolla on erityisiä ympäristöarvoja:

Alue varataan maa- ja metsätalouden harjoittamiseen. Alueella on ympäristöarvoja, jotka tulee säilyttää. Ympäristöarvoja mahdollisesti vaarantavaan toimintaan on saatava MRL 128 §:n mukainen maisematyölupa.

luo-1, Luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeä alue:

Alueen osa, jolla sijaitsee mahdollisia metsälain 10 §:n määrittelemiä erityisen arvokkaita elinympäristöjä. Alueen käyttöä suunniteltaessa ja toteutettaessa on otettava huomioon luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeiden elinympäristöjen, eliöesiintymien ja luonnonkohteiden säilymisedellytykset.

 

Rakennusjärjestys:

Rakentaminen ranta-alueelle:

Rakentamisen sijoittuminen ja sopeuttaminen ympäristöön ranta-alueella:

Rakennettaessa ranta-alueille tulee erityistä huomiota kiinnittää rakennusten korkeusasemaan, muotoon, ulkomateriaaleihin ja väritykseen rakennuksen sopeuttamiseksi mahdollisimman hyvin ympäristöönsä.

Rakennuspaikalla tulee rantavyöhykkeen puusto ja kasvillisuus pääosin säilyttää. Puuston tarkoituksenmukainen harventaminen on sallittua.

Rantaviivalla tarkoitetaan säännöstellyillä vesistöillä ylimmän vedenkorkeuden muodostamaa rantaviivaa. Säännöstelemättömillä vesistöillä, missä ylimmän vedenkorkeuden muodostamaa rantaviivaa ei ole määritelty, rantaviiva on luonnontilaisen kasvillisuuden rajassa.

Rakennusten etäisyydet rantaviivasta ja sijainnit rakennuspaikalla tulevat olla sellaiset, että maiseman luonnonmukaisuus säilyy. Avoimeen puuttomaan rantamaisemaan ei sallita uudisrakentamista ilman asemapiirustuksessa esitettävää rannan suojapuuston istuttamista.

Mikäli edellä olevasta vaatimuksesta ei muuta johdu, tulee päärakennuksen (asuinrakennus tai loma-asunto), jonka kerrosala on enintään 120 m², etäisyyden tulee olla vähintään 30 m rantaviivasta. Suuremman päärakennuksen etäisyydet rantaviivasta tulee kuitenkin olla vähintään 40 m. Vähimmäisetäisyydet mitataan aina rakennuksen lähimmästä seinästä tai sen katosten kantavista pilarilinjoista.

Säännösteltyjen vesistöjen rannoilla alimman lattiatason tulee olla vähintään 1 metrin ylempänä ylintä vedenkorkeutta. Säännöstelemättömillä vesistöjen rannoilla on alimman lattiatason oltava vähintään 1 metrin ylempänä kerran 100 vuodessa toistuvaa ylintä tulvakorkeutta (HW 1/100 + 1 m). Jokialueilla tulee lisäksi huomioida jääpatojen aiheuttamat tulvat.

Saunarakennuksen, jonka kerrosala on enintään 10 m2 ja kerrosluku 1, tulee rakentaa vähintään 10 m etäisyydelle rantaviivasta. Saunarakennuksen, jonka kerrosala on enintään 30 m2 ja kerrosmäärä 1, tulee rakentaa vähintään 15 m etäisyydelle rantaviivasta. Rakennuksessa tulee olla saunomiseen tarkoitettuja tiloja vähintään 40 % kerrosalalasta. Tuvassa saa olla keittiövarustus. Saunarakennusten yhteyteen sallitaan lisäksi rakentaa enintään 50 % katettuja kuisteja kerrosalasta.

Asuntoon liittyvä pinta-alaltaan enintään 15 m2:n suuruinen rakennelma, kuten kota, grillimaja tai kesäkeittiö, tulee sijoittaa vähintään 10 m:n etäisyydelle rantaviivasta ottaen kuitenkin huomioon maiseman luonnonmukaisuuden säilyttäminen. Lupamenettelystä vapautetut pienemmät (alle 10 m²) grillimajat ja grillikatokset tulee sijoittaa rantapuuston suojaan vähintään 5 m:n etäisyydelle rantaviivasta.

Varastorakennukset tulee pääsääntöisesti rakentaa vähintään yhtä kauas rannasta kuin päärakennuskin. Varastorakennukset tulee rakentaa kuitenkin vähintään 20 m:n etäisyydelle rantaviivasta.

Venevaja, pinta-alaltaan enintään 30 m2 ja korkeudeltaan enintään 3 m, voidaan sallia rakennettavaksi rantaviivaan omalle kiinteistölle. Venekatoksen tulee olla puuverhottu, katemateriaalit eivät saa olla kirkkaita tai heijastavia.

Asuinrakentamisen enimmäiskerrosala (ranta-alueella) saa olla 10 % rakennuspaikan pinta-alasta, kuitenkin enintään 600 m2 (asuinrakennus 350 m2, talousrakennukset 250 m2).

 

LUONNONSUOJELU JA RAKENNETTU YMPÄRISTÖ

Alueella ei ole tehty liito-oravahavaintoja. Kuninkaanniemi-Kontiosaaren osayleiskaavan luontoselvityksessä alue on osittain osoitettu lehtometsäksi, joka on linnustollisesti potentiaalinen alue.  Rakennushanke ei sijoitu luonnonsuojelun osalta tärkeille alueille. Alue ei ole pohjavesialuetta.

Alueelta noin 100 m koilliseen sijaitsee muinaismuistolain mukaisia kohteita, pyyntikuoppia. Joen vastarannalla lounaassa sijaitsee Parkinniemen telakka, joka on maakunnallinen kulttuuriympäristökohde. Itse alueella ei ole suojeltavia rakennuksia eikä muinaismuistolain mukaisia kohteita.

Rakennuspaikan välittömässä läheisyydessä sijaitsee kolme vakituista asuntoa.

 

POIKKEAMISEN EDELLYTYKSET

Maankäyttö- ja rakennuslaissa (MRL 116 §) rakennuspaikalle asetetut vaatimukset:

-    Rakennuspaikan tulee asemakaava-alueen ulkopuolella olla tarkoitukseen sovelias, rakentamiseen kelvollinen ja riittävän suuri, kuitenkin vähintään 2 000 neliömetriä. Rakennuspaikan soveliaisuutta ja kelvollisuutta harkittaessa on muun muassa otettava huomioon, ettei rakennuspaikalla ole tulvan, sortuman tai vyörymän vaaraa. Lisäksi rakennukset on voitava sijoittaa riittävälle etäisyydelle kiinteistön rajoista, yleisistä teistä ja naapurin maasta.

Poikkeamisen edellytykset (MRL 171 §):

Kunta voi erityisestä syystä hakemuksesta myöntää poikkeamisen tässä laissa säädetystä tai sen nojalla annetusta rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevasta säännöksestä, määräyksestä, kiellosta tai muusta rajoituksesta.

Poikkeamista ei kuitenkaan saa myöntää, jos se:

-   aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;

-   vaikeuttaa luonnon suojelun tavoitteiden saavuttamista;

-   vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai

-    johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia

 

KUULEMINEN

Kajaanin kaupunki on kuullut kirjeitse neljää (4) rajanaapuria, joilla ei ole ollut huomautettavaa hankkeesta.

 

Lisätietoja asiasta antaa kaavasuunnittelija Enja Valkonen, puh. 040 159 6873 tai sähköposti muodossa etunimi.sukunimi@kajaani.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto ei myönnä poikkeamislupaa rakennusjärjestyksen rantaetäisyydestä poikkeamiseen.

 

PERUSTELUT

Rakennushanke on Kajaanin kaupungin rakennusjärjestyksen vastainen.

Saunan yhteyteen tehdyt toimenpiteet sijoittuvat vesialueelle, ​jossa ei ole rakennusoikeutta eikä toisen omistuksessa olevalle kiinteistölle voida myöntää rakennuslupaa. Vesialueen mahdollisella lunastamisella ei ole vaikutusta rantaetäisyyteen. Rantaetäisyydestä poikkeaminen vaarantaisi maanomistajien tasavertaisen kohtelun periaatteen toteutumisen ja aiheuttaisi haittaa kaavan toteutumiselle. Poikkeamisluvan myöntämiselle ei näin ollen ole perusteita.

Laajennetut kuistit lasituksineen ja katoksineen sekä saunan taakse rakennettu varasto ovat luvattomia. Sauna voisi muutoin jäädä käyttöön.

 

Sovelletut oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 14 §, 171–174 §.

 

Maksut

Myönteinen päätös 440 €. Kielteinen päätös 220 €.

Päätös

Hyväksyi.

Tiedoksi

Hakija, Kainuun ELY-keskus

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS   (poikkeamisluvat)

 

Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen kirjallisella valituksella.

Valitusaika

Tämä päätös on annettu julkipanon jälkeen (päätöksen antopäivämäärä käy ilmi päätöksestä)  ja sen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon silloin kun se on annettu. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa lupajaoston päätöksen antopäivästä, sitä päivää lukuun ottamatta. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tahi arkilauantai, saa valituksen toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmässä ilmoitettava

- valittajan nimi ja kotikunta
 - postiosoite ja puhelinnumero, joihin asian käsittelyä koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä kohdin ja mitä muutoksia päätökseen vaaditaan tehtäväksi
 - perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä taikka jos valituksen laatijana on muu henkilö, on valituskirjelmässä ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituskirjelmään on liitettävä

- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen, jollei hän ole asianajaja tai yleinen oikeusavustaja, on liitettävä valitukseen valtakirja.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa Pohjois-Suomen  hallinto-oikeudelle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Valituskirjelmän ja muiden valitusasiakirjojen lähettäminen postitse, sähköisesti tai lähetin välityksellä tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.  Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa  https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituskirjelmän toimittamisesta faksina tai sähköpostina säädetään tarkemmin sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetussa laissa (13/2003).

Valitusviranomainen on Pohjois-Suomen hallinto-oikeus

 
 Käyntiosoite: Torikatu 34-40, 90100  OULU
 Postiosoite:   PL 189, 90101  OULU
 Sähköposti:   pohjois-suomi.hao@oikeus.fi
 Puh.              029 56 42800 (vaihde)
 Virka-aika:     klo 8.00–16.15
 

Valituksista perittävät maksut

Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) mukaan peritään oikeudenkäyntimaksuja ja hakemusmaksuja korvauksena asian käsittelystä ja suoritetuista toimenpiteistä hallinto-oikeudessa 270 euroa, ellei valittaja edellä mainitun lain 7 §:n nojalla vapaudu maksuvelvollisuudesta. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei tuomioistuinmaksulain 9 §:n nojalla peritä. Maksua ei myöskään peritä tuomioistuinmaksulain 5 §.ssä erikseen säädetyissä asioissa eikä saman pykälän 15- kohdan perusteella myöskään asioissa, joiden käsittely tuomioistuimessa on muualla laissa säädetty maksuttomaksi. Maksuvelvollinen on tuomioistuinmaksulain 6 §:n nojalla vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.