Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto, kokous 16.4.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Päätös poikkeamislupahakemuksesta 205-403-1-267, Kerittävänniementie 47, Kajaani

KAJDno-2025-36

Valmistelija

  • Ulla-Maija Oikarinen, Asemakaava-arkkitehti, ulla-maija.oikarinen@kajaani.fi

Kuvaus

RAKENNUSPAIKKA:
Kiinteistötunnus: 205-403-1-267
Osoite: Kerittävänniementie 47, 87800 Kajaani
Pinta-ala: 14780 m2
Rakennusoikeus: 250 k-m2

KUVAUS

Hakija hakee poikkeamista ranta-asemakaavasta loma-asuinrakennuksen käyttötarkoituksen muuttamiseksi pysyväksi asunnoksi.

Kyseessä on Sokajärven ranta-asemakaavan muutoksen ja laajennuksen alueelle sijoittuva pinta-alaltaan 14780 m2 kiinteistö 205-403-1-267, joka sijaitsee Kajaanin keskustasta noin 6 km länteen. Rakennuspaikka on Sokajärven ranta-asemakaavan korttelin 2 rakennuspaikka 1, jonka pinta-ala on noin 4500 m2.

Rakennuspaikalla on ympärivuotiseen käyttöön soveltuva vapaa-ajan asuinrakennus, jonka kerrosala on 158 k-m2. Lisäksi rakennuspaikalla on 25 k-m2 sauna ja 72 k-m2 talousrakennus. Kiinteistö on liitetty vesi- ja viemäriverkostoon. 

Poikkeamislupahakemus 17.2.2025 (saapunut 21.3.2025), oheisliite

Poikkeamisen tarve

Alueidenkäyttölain 58 §:n 1 momentti: Rakennuskohdetta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa (rakentamisrajoitus).

Poikkeamisen toimivalta

Kajaanin kaupungin hallintosääntö 27 § KV 10.12.2024, voimaantulo 1.1.2025. Ympäristöteknisen lupajaoston tehtävät ja toimivalta, kohta 1: Toimivalta poikkeamisluvan myöntämisestä on Kajaanin kaupungin ympäristöteknisen lautakunnan lupajaostolla. 

KAAVATILANNE

Alueella on 15.7.2013 voimaan tullut Sokajärven ranta-asemakaavan muutos ja laajennus (hyväksytty 10.6.2013). Kiinteistöllä sijaitsee loma-asuntojen korttelialueen rakennuspaikka (noin 4500 m2) ja muu alue on maa- ja metsätalousaluetta M-1, jota koskee määräys: alueelle saadaan rakentaa ainoastaan maa- ja metsätaloudessa tarvittavia rakennuksia.

Kiinteistöllä on luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeä alue (luo), joka sijaitsee maa- ja metsätalousalueella. Lisäksi ranta-alue rakennuspaikan edessä on luo-aluetta. Luo-alueita koskee määräys: "Alueen luontotyyppien ominaispiirteiden muuttaminen on kielletty. Luhtarantojen veneväylien ruoppauksia sallitaan yksi kappale LV-aluetta ja yksi kappale korttelia 2 varten."

Ranta-asemakaavamääräyksissä määrätään, että rakennusten yhteenlaskettu kerrosala saa rakennuspaikalla olla enintään 250 m2, josta päärakennuksen osuus enintään 150 m2. Talousrakennuksille tulee varata vähintään 40 % rakennusoikeudesta. Rakennuspaikan kerrosala saa kuitenkin olla korkeintaan 7 % rakennuspaikan pinta-alasta. Lisäksi määräyksiä annetaan muun muassa viemäriverkostoon liittymisestä, saunan sijoittamisesta ja rakennusten alimman lattiatason korkeusasemasta.

LUONNONSUOJELU JA RAKENNETTU YMPÄRISTÖ

Rakennuspaikalla ei ole suojeltavia luontokohteita eikä muinaismuistolain mukaisia kohteita. Alue ei ole pohjavesialuetta. Rakennuspaikka rajoittuu Sokajärveen. Ranta-asemakaavan mukaiseen rakennuspaikkaan rajoittuu luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeää aluetta, rantaluhta. Rakennuspaikan vieressä on rakentamaton rakennuspaikka. 

KUULEMINEN

Hakija on kuullut kirjeitse kahta (2) rajanaapuria, eikä naapureilla ollut huomautettavaa poikkeamishakemuksesta.

Naapurinkuuleminen, oheisliite

Lisätietoja asiasta antaa asemakaava-arkkitehti Ulla-Maija Oikarinen p. 040 354 3089, sähköposti muodossa etunimi.sukunimi@kajaani.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto myöntää poikkeamisluvan seuraavin perusteluin:

PERUSTELUT

RakL:n 57 §: mukaan: ”Rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen muuttamisen asemakaavasta poiketen asumiseen tai muuhun ympäristöhäiriötä aiheuttamattomaan käyttöön ei katsota 2 momentin 1 kohdan tarkoittamalla tavalla aiheuttavan haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueidenkäytön muulle järjestämiselle eikä sitä pidetä vaikutuksiltaan 2 momentin 4 kohdassa tarkoitettuna merkittävänä rakentamisena. Rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen muuttamisen voidaan katsoa olevan erityinen syy, jos käyttötarkoituksen muuttamisella voidaan tukea rakennetun ympäristön kiertotaloutta ja vähähiilisyyttä.”

Hakijan esittämät erityiset syyt poikkeamiselle: ”Kiinteistöllä sijaitsevaa asuinrakennusta käytetään vakituiseen asumiseen ja on meidän perheemme ainoa osoite Kajaanissa. Asuinrakennus on rakennettu vakituisen asumisen vaatimuksien mukaan ja on energiatehokkuuden osalta B-Iuokkaa ja tiiveydeltää A 0,4. Kiinteistöllä on vesi- ja viemäriliittymät sekä valokuituyhteys. Lämmitysmuotona on maalämpö porakaivolla ja ilmanvaihto on toteutettu koneellisella ilmanvaihtojärjestelmällä sisältäen lämmöntalteenoton.”

Hakija perustelee poikkeamista: ”Kiinteistöä käytetään jo vakituiseen asumiseen ja asuinrakennus täyttää kaikki vakituiseen asumiseen vaadittavat kriteerit. Myös etäisyys palveluista ja kaupungin keskustasta on kohtuullinen. Alle kilometrin etäisyydellä saman päätien varressa on jo vakituisen asumisen mahdollistavia kiinteistöjä ennestään.”

Käyttörakoituksen muutos loma-asumisesta vakituiseen asumiseen ei vaaranna alueen lähellä olevia arvokkaita luontokohteita. Rakentamisen määrä ei alueella lisäänny. 

Rakennuspaikka
-   täyttää RakL 45 §:n sekä rakennusjärjestyksen rakennuspaikkaa koskevat sijoittamisen edellytykset
-   on liitetty vesi- ja viemäriverkkoon
-   on liitetty sähköverkkoon
-   rakennuspaikalle on olemassa sen käyttötarkoitusta vastaava tieliittymä.

Edellä mainituin perusteluin RakL 57 §:n mukaisesti myönteinen poikkeaminen
-   ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteutumiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle
-   ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista
-   ei vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista
-   ei johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Sovelletut oikeusohjeet

Rakentamislaki 57 § ja 64 §, Alueidenkäyttölaki 58 § 1 mom.

Päätöksen voimassaolo ja jatkotoimenpiteet

Poikkeamislupa on hyödynnettävä kahden vuoden kuluessa poikkeamisluvan lainvoimaiseksi tulosta. (RakL 187 §)
Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on säädetyssä järjestyksessä haettava rakentamislupa.

Maksut

Myönteinen päätös 600 €. Kielteinen päätös 50 % lupamaksusta.

Päätös

Hyväksyi.

Tiedoksi

Hakija, Kainuun ELY-keskus

Muutoksenhaku

Päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen kirjallisella valituksella.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa lupajaoston päätöksen tiedoksisaannista, sitä päivää lukuun ottamatta. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tahi arkilauantai, saa valituksen toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen. Päätöksen tiedoksiantopäivä ja valitusajan päättymispäivä käyvät ilmi päätöksestä.

Valitusoikeus

poikkeamisluvasta sekä rakentamisluvasta, johon sovelletaan suunnittelutarvealuetta koskevia säännöksiä, on:

1) viereisen tai vastapäätä olevan kiinteistön tai muun alueen omistajalla ja haltijalla;

2) sellaisen kiinteistön tai muun alueen omistajalla ja haltijalla, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa;

3) sillä, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke voi huomattavasti vaikuttaa;

4) sillä, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa;

5) kunnalla;

6) naapurikunnalla, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa;

7) toimialueellaan sellaisella rekisteröidyllä yhteisöllä, jonka toimialaan kuuluu luonnon- tai ympäristönsuojelun edistäminen tai kulttuuriperinnön vaaliminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen;

8) muulla viranomaisella toimialaansa kuuluvissa asioissa.

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

- valittajan nimi ja kotikunta
 - postiosoite ja puhelinnumero, joihin asian käsittelyä koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa
 - päätös, johon haetaan muutosta
 - miltä kohdin ja mitä muutoksia päätökseen vaaditaan tehtäväksi
 - perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä taikka jos valituksen laatijana on muu henkilö, on valituskirjelmässä ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituskirjelmään on liitettävä

- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
 - asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Asiamiehen, jollei hän ole asianajaja tai yleinen oikeusavustaja, on liitettävä valitukseen valtakirja.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle. Valituskirjelmän tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Valituskirjelmän ja muiden valitusasiakirjojen lähettäminen postitse, sähköisesti tai lähetin välityksellä tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla.  Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa  https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituskirjelmän toimittamisesta faksina tai sähköpostina säädetään tarkemmin sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetussa laissa (13/2003).

 

Valitusviranomainen on Pohjois-Suomen hallinto-oikeus

 
 Käyntiosoite: Torikatu 34-40, 90100 OULU
 Postiosoite:  PL 189, 90101  OULU
 Sähköposti:   pohjois-suomi.hao@oikeus.fi
 Puh.              029 56 42800 (vaihde)
 Virka-aika:  klo 8.00–16.15

Valituksista perittävät maksut

Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) mukaan peritään oikeudenkäyntimaksuja ja hakemusmaksuja korvauksena asian käsittelystä ja suoritetuista toimenpiteistä hallinto-oikeudessa 310 euroa, ellei valittaja edellä mainitun lain 7 §:n nojalla vapaudu maksuvelvollisuudesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei tuomioistuinmaksulain 9 §:n nojalla peritä. Maksua ei myöskään peritä tuomioistuinmaksulain 5 §:ssä erikseen säädetyissä asioissa eikä saman pykälän 15- kohdan perusteella myöskään asioissa, joiden käsittely tuomioistuimessa on muualla laissa säädetty maksuttomaksi. Maksuvelvollinen on tuomioistuinmaksulain 6 §:n nojalla vireille panija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.