Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto, kokous 12.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 37 LISÄPYKÄLÄ: Lausunto hakemuksesta ruoppaamisesta vesialueella 205-876-1-2, Kuluntalahti (lisäpykälä)

KAJDno-2024-769

Valmistelija

  • Tarja Laatikainen, Ympäristönsuojelutarkastaja, tarja.laatikainen@kajaani.fi

Perustelut

Aluehallintovirasto pyytää Kajaanin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa Kainuun Kalatalouskeskus ry:n ja Paltaniemen-Jormuan osakaskunnan hakemuksesta koskien vesialueen ruoppaamista Kuluntalahdella. Asian diaarinumero on Dnro PSAVI/2517/2024. Lausunto tulee toimittaa 4.7.2024 mennessä.

Kainuun Kalatalouskeskus ry ja Paltaniemen-Jormuan osakaskunta hakevat lupaa Kajaanin kaupungin Kuluntalahden kylässä Paltaniemen-Jormuan yhteisellä vesialueella 205-876-1-2 sijaitsevan noin 0,75 hehtaarin laajuisen matalikon poistamiseen ruoppaamalla. Ruopattavien massojen määrä on noin 2 250–3 000 m3ktr. Ruoppaus on suunniteltu tehtäväksi vuonna 2025 maalis-huhtikuussa kaivinkoneella jään päältä. Ruoppauksen kesto on 1–2 viikkoa. Ruopattu aines, joka on hiekkaa, hiesua ja vanhaa kasvustoa, kuljetetaan vesistöstä pois läjitettäväksi ja käytettäväksi maanparannusaineena kahdelle Kuluntalahden rantakiinteistölle. Massojen läjitysalue tasataan ja siistitään ja tarvittaessa kalkitaan. 

Hankkeen hyötynä on alueen maiseman, virkistyskäyttömahdollisuuksien, veden virtauksen ja veden laadun paraneminen, kun vesikasvillisuutta poistetaan. Hakijoiden arvion mukaan hanke ei vaikeuta Oulujoen-Iijoen vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelman vuosille 2022–2027 tavoitteiden saavuttamista. Nuasjärven ekologinen tila on hyvä. Hankkeen ei arvioida vaikuttavan haitallisesti virtaamiin, vedenottoon tai pohjaveteen Heterannan vedenottamolla. Virkistyskäytölle tai kalastolle ei hakijoiden arvion mukaan aiheudu merkittävää haittaa. Ruoppauksesta voi aiheutua tilapäistä veden samentumista sekä lähialueella työnaikaista melu- ja maisemahaittaa. Hankealue sijaitsee Heterannan osayleiskaavan alueella. Hanke ei ole kaavan vastainen.

Töiden aikana tarkkaillaan päivittäin vedenkorkeutta ja tehdään aistinvaraista arviointia veden laadusta ruoppausalueen lähistöllä. Samentumista tarkkaillaan jäiden lähdön jälkeen visuaalisesti. Tarvittaessa raportoidaan tarkkailun tuloksista kirjallisesti.  

Hakemusasiakirjat ovat nähtävillä 28.5.–4.7.2024 aluehallintovirastojen verkkosivuilla osoitteessa https://ylupa.avi.fi.

Lisätietoja asiasta antaa johtava ympäristönsuojelutarkastaja Tarja Laatikainen puh. 044 4124 397, etunimi.sukunimi@kajaani.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Kajaanin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisena toimiva ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto toteaa lausuntonaan seuraavaa:

Lupajaosto kannattaa Kainuun Kalatalouskeskus ry:n ja Paltaniemen-Jormuan osakaskunnan hakemusta vesialueen ruoppaamiseksi Rehja-Nuasjärven Kuluntalahdella alueen yleisen virkistyskäytön ja lahden vedenlaadun paranemisen näkökulmasta.

Ruopattava alue sijaitsee kokonaisuudessaan Heterannan osayleiskaavan (205 OYK35) vesialueella kaavamerkinnällä W. Kaavallisesti ruoppaukselle ei ole esteitä.
 
Ruoppausalue sijoittuu vedenhankintaa varten tärkeän 1E-luokan Matinmäen-Mustikkamäen pohjavesialueen rajauksen sisäpuolelle. Matinmäen-Mustikkamäen pohjavesialue on Kajaanin kaupungin keskustaajaman vedenhankinnan kannalta merkittävin pohjavesialue.

Lupajaoston näkemyksen mukaan itse ruoppauksella ei ole vaikutusta pohjaveteen, mutta 2 250–3 000 m3ktr:n ruoppausmassojen sijoittaminen Matinmäki-Mustikkamäen pohjavesialueelle osittaen pohjaveden varsinaiselle muodostumisalueelle saattaa aiheuttaa riskin pohjavedelle. Suunniteltu läjitysalue sijaitsee noin 450 metriä itään Heterannan pohjavedenottamon lähimmistä kaivoista.

Ruopattava aines on pääasiassa soistuneen kaislikon sisältämää kasvijätettä. Tämän hajotessa maaperään huuhtoutuu ravinteita, jotta voivat kulkeutua pohjaveteen heikentäen sen laatua. Ruopattavan kasvi-lietemassan läjittäminen suunnitelmassa esitetylle noin 1,4 ha:n peltoalueelle muodostaa arviolta noin 21 cm:n paksuisen kerroksen, mikä sellaisenaan alkaa mädäntyä aiheuttaen ympäristöön hajuhaittaa. 

Lupajaoston toteaakin, että ruoppauksen läjitysmassat tulee mahdollisuuksien mukaan sijoittaa varsinaisen pohjaveden muodostumisalueen ulkopuolelle ja käsitellä siten, että sen ympäristövaikutukset minimoidaan.

Ruoppaus tulee toteuttaa sellaisena ajankohtana ja sellaisin menetelmin, että ruoppauksen kaivutyöstä aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa vesistölle, rannan eliöstölle ja ranta-asutukselle. Lisäksi ruoppausmassat tulee sijoittaa riittävän etäälle vesistöstä läjitetyn kiintoaineksen takaisin kulkeutumisen ehkäisemiseksi. Läjitysalueiden kasvittumista tulee seurata ja tarvittaessa edistää.

Lupajaostolla ei ole tiedossa, että alueella esiintyisi uhanalaista lajistoa, eikä alueelta tunneta muita merkittäviä luontoarvoja. Kainuun ELY-keskus on hakemuksen liitteenä olleessa lausunnossaan todennut, että koska kaivinkonetyö sijoittuu lintujen pesimäajan ulkopuolelle ja läjitysmassat sijoitetaan pellolle, tarkempaa selvitystä luontoarvoista ei ole tarpeen tehdä. Lupajaosto yhtyy tähän näkemykseen.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §