Kuvaus
Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) pyytää ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (252/2017) mukaisena yhteysviranomaisena lausuntoanne Kajaanin Luolakankaan tuulivoimahankkeen YVA-selostuksesta.
Aineisto on saatavana 3.7.2023 alkaen sähköisesti osoitteessa: www.ymparisto.fi/kajaaninluolakangastuulivoimaYVA
Lausunnot pyydetään lähettämään Kainuun ELY-keskukselle 1.9.2023 mennessä, mieluiten sähköisenä osoitteeseen kirjaamo.kainuu@ely-keskus.fi tai postitse osoitteeseen Kalliokatu 4, 87100 Kajaani. Sähköisen lausunnon toivotaan olevaan kopioitavassa muodossa.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Sirpa Pöppönen, Aluesihteeri, sirpa.popponen@kajaani.fi
Vuolijoen aluelautakunta päättää jättää lausunnon ja laatii sen kokouksessaan. Muutettu päätösesitys.
Päätös
Hyväksyi.
LAUSUNTONAAN VUOLIJOEN ALUELAUTAKUNTA ESITTÄÄ SEURAAVAA:
Vuolijoen aluelautakunta näkee tärkeäksi tuoda esille Luolakankaan tuulivoimahankkeeseen alueensa asukkaiden näkemykset tuulivoimaloista. Keväällä 2022 alueella on kerätty tuulivoimaa vastustava adressi, jonka on allekirjoittanut sähköisesti 633 henkilöä. Adressin johdantoteksti koostaa kattavasti yhteen asukkaiden huolia ja mielipiteitä tuulivoimahankkeisiin:
(https://www.adressit.com/ei_tuulivoimaa_kajaanin_etelaisen-_ja_vuolijoen_kylien_alueelle).
Lisäksi hankkeen arviointiohjelmassa toteutettu asukaskysely sekä YVA-selostuksen kuulemistilaisuudessa 2.8.2023 esitetyt asukkaiden puheenvuorot tuovat esille asukkaiden kriittistä suhtautumista tuulivoimahanketta kohtaan.
Vuolijoen alueelle, Kajaanin etelä- ja länsiosiin on suunnitteilla useita tuulivoimahankkeita Luolakankaan hankkeen lisäksi: Löytösuon, Harsunlehdon, Katajamäen, Kivikankaan, Kokkosuon ja Ylihongikon hankkeet. Lisäksi Piiparinmäen ja Metsälamminkankaan jo toteutetut hankkeet ovat lähellä suunniteltuja hankealueita, vaikkakin ne sijoittuvat kokonaan tai osittain toisen kunnan alueelle. Alueemme asukkailla on suuri huoli asumisviihtyvyydestä ja tuulipuistojen vaikutuksista ihmisten terveyteen, luontoon, maisemaan, kulttuuriympäristöön sekä kiinteistöjen arvoon. Lisäksi tuulipuistojen yhteisvaikutukset herättävät suurta epävarmuutta niin energiantuotannon (vanahäviö) kuin haittojen kerrannaisvaikutusten suhteen. Myös kokoluokaltaan aiempaa selvästi korkeampien ja tehokkaampien tuulivoimaloiden vaikutukset ulottuvat kauemmas. Arviointiohjelman valmistelun aikana Luolakankaalle suunniteltujen tuulivoimaloiden tehokkuus on (6–14 MW) kasvanut selvästi.
Vuolijoen aluelautakunta esittää, että Vuolijoen alueen tuulivoimahankkeissa turvataan lainsäädännön edellyttämä turvallinen, terveellinen, viihtyisä, sosiaalisesti toimiva ja eri väestöryhmien, kuten lasten, vanhusten ja vammaisten, tarpeet tyydyttävä elin- ja toimintaympäristö ja suojaetäisyydeksi asuin- ja vapaa-ajan kiinteistöihin asetetaan 10 kilometriä lähimmästä tuulivoimalasta haittojen minimoimiseksi. Olemassa olevista tuulivoimaloista, kuten Metsälamminkankaan tuulipuiston voimaloista, on havaittu, että melutaso on voimakas ja niiden vaikutukset ovat aistittavissa asuinrakennuksen sisätiloissa jopa yli 5 kilometrin etäisyydellä voimalasta. Saaresmäen, Leppikylän, Ryynäsenjoen ja Kytökosken kylät sekä Otanmäen taajama ja sen korkeat kerrostalot ovat lähellä rakennettavaa tuulivoimapuistoa ja näin ollen riski asukkaiden meluhaitalle on suuri. Kajaanin tuulivoimaohjelmassa 2035 linjataan, että “Tuulivoima-alueita ei saa sijoittaa siten, että taajama, kylä tai useamman asunnon kokonaisuus jää useamman tuulivoima-alueiden ympäröimäksi siten, että kielteiset vaikutukset ovat merkittäviä. Mikäli yhdessä suunnassa on tuulivoima-alue (rakennettu, luvitettu tai aiemmin vireille tullut) muut tuulivoima-alueet tulee sijoittaa etäämmälle tai vähäistä suurempia vaikutuksia (erityisesti näkymiä tai melua) ei saa aiheutua.”
Oulujärvi ympäristöineen ja ranta-alueineen on merkittävä matkailukohde. Lisäksi hankkeella on maisemallisia vaikutuksia myös Ryynäsen- ja Saaresjärven sekä Talaskankaan Natura 2000 -alueen maisemaan ja erämaan rauhaan. Kainuun matkailustrategian mukaan Kainuun matkailun vetovoima perustuu erityisesti maisema-arvoon, luontoon ja luontoperusteisiin aktiviteettipalveluihin. Hankealuetta ja sen lähialueita käytetään mm. matkailuun, metsästykseen, sienestykseen ja marjastukseen. Maisemavaikutuksista laajemmalla alueelle kuva 2-2. Havainnekuva C (2) osoittaa hyvin, miten merkittävä yhteisvaikutus alueelle suunnitelluilla tuulivoimapuistoilla on maisemaan. Oulujärven erämaista rantamaisemaa tulee suojella niin, ettei horisontti ole täynnä teollisia tuulivoimaloita.