Työllisyysjaosto, kokous 24.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 Kotona Kajaanissa -työllisyys- ja kansainvälisyyspalveluiden hanke

KAJDno-2024-1358

Valmistelija

  • Milla Tikkanen, Työllisyys- ja kansainvälisyyspäällikkö, milla.tikkanen@kajaani.fi

Perustelut

Hankkeen tavoitteet ja toimenpiteet

Päätavoitteena hankkeella on parantaa uusien kajaanilaisten henkilöiden osallisuutta ja kiinnittymistä paikallisyhteisöihin, suomalaiseen yhteiskuntaan sekä edistää yhteenkuuluvuuden tunnetta, että hyviä väestösuhteita. Edistämällä maahanmuuttajien aktiivista toimijuutta ja osallisuutta edesautetaan myös heidän valmiuksiaan ja myöhemmin kiinnittymistä koulutukseen ja avoimille työmarkkinoille.

Hankkeen avulla luodaan monikulttuurisempi Kajaani, jossa arvostetaan erilaisuutta ja edistetään yhdenvertaisuutta. Uudet kajaanilaiset kokevat itsensä osaksi yhteisöä, kun koko kaupungin väestö osallistuu kotoutumisen tukemiseen.

Kotoutumisen edistämisen palveluiden kehittäminen vaatii yhteistyön tiivistämistä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa, mutta yhteistyön tiivistämistä tarvitaan myös kunnan eri toimialojen välillä. Verkoston avulla tuetaan ja vahvistetaan heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden osallisuutta. Kolmannen sektorin toimijat tarjoavat mahdollisuuksia kulttuurin-, liikunnan- ja vapaa-ajan palveluihin, jotka edistävät kaksisuuntaista kotoutumista, jossa valtaväestö oppii kohtaamaan erilaisista kulttuureista tulleita uusia kajaanilaisia. Tämä edistää yhtenäisiä mahdollisuuksia ja aktiivista osallistumista yhteiskunnan toimintoihin.

Matalan kynnyksen ryhmätoiminnot monipuolistavat suomen kielen oppimista laajasti eri taustaisille maahanmuuttajille ja parantavat heidän työllistymistään. Erityisesti ryhmistä hyötyvät kotona lapsiaan hoitavien maahanmuuttajien vanhemmat sekä muut työelämän ulkopuolella olevat maahanmuuttajataustaiset henkilöt. Ryhmät luovat yhteisöllisyyttä, joka edistää kotoutumista, kielitaitoa, koulutusta ja työllistymistä sekä arjen hallintaa.

Yhteisökummitoiminnan kehittämisellä tuetaan kotoutumisen alkuvaiheen sujuvuutta ja nostetaan maahanmuuttajan yhteisön kuuluvuuden ja osallisuuden tunnetta ja nopeutetaan kokonaisvaltaisen kotoutumisen prosessia. Kotoutumisen alkuvaihe on hyvin tärkeä ja ratkaiseva jokaisen uuden tulokkaan kotoutumisen polulla. Yhteisökummitoiminnalla alueelle jo kotiutuneet, saman kulttuuritaustan omaavat henkilöt antavat vertaistukea ja toimivat kaupungin ja muiden paikallisorganisaatioiden tukena kotoutumisessa.  

Hankkeen kohderyhmä 

Heikossa ja haavoittuvimmassa asemassa olevat ja työmarkkinoille heikosti integroituvat maahanmuuttajat. Erityisesti kohderyhmässä huomioidaan kotona lapsiaan hoitavat vanhemmat ja muut työelämän ulkopuolella, syrjäytymisvaarassa olevat ja luku- ja kirjoitustaidottomat henkilöt. Hankkeessa on tavoitteena kohdata kolmen vuoden aikana vähintään 500 edellä mainittua henkilöä.

Toisena varsinaisena kohderyhmänä ovat paikalliset järjestöt ja urheiluseurat, joiden toiminnalla lisätään yhteisöllistä hyvinvointia ja vähennetään yksinäisyyttä.

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat:

- hanketoimintaan osallistuvien maahanmuuttajien perheenjäsenet 
- kaikki kuntalaiset
- kaupungin muut toimialat

Hankkeen osatoteuttajat ja yhteistyökumppanit

Hallitusohjelmassa ja kotoutumislain uudistuksessa nostetaan esiin kolmannen sektorin tärkeyttä kotoutumisen edistämisen toiminnoissa. Kotoutumista edistetään eri toimialojen viranomaisten ja muiden tahojen monialaisena yhteistyönä. Hankkeen yhtenä tavoitteena on saada paikallisia järjestöjä ja kolmatta sektoria ottamaan isompi rooli maahanmuuttajien kotoutumisessa.  Ottamalla mukaan kolmannen sektorin edustajat hankkeeseen saadaan lisäarvoa uusien toimintojen kehittämiselle sekä vakaampi pohja niiden juurruttamiselle alueelle jatkossa. Osatoteuttajana toimiva Suomen Punainen Risti auttaa tiivistämään yhteistyötä kunnan ja kolmannen sektorin välissä.

Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat kaupungin eri toimialat mm. työllisyys- ja kansainvälisyyspalvelut, sivistystoimi, nuorisotyö (Ohjaamo Nuppa). Lisäksi yhteistyökumppaneita ovat kolmannen sektorin toimijat (esim. Kajaanin Työvoimayhdistys, Kajaanin Haka, SPR, Kainuun Liikunta) sekä alueen oppilaitokset että muut samaan teemaan liittyvät hankkeet. 

Hankkeen rahoitus

Hanke haetaan ryhmähankkeena, jossa on osatoteuttajana Suomen Punainen Risti, Oulun piiri. Hankkeen koko omarahoitusosuus esitetään tulevan kotoutumispalveluiden kustannuspaikalta (ml. SPR:n omarahoitusosuus) hyödyntäen laskennallisia korvauksia, joita kunta saa valtiolta vieraskielisistä kuntalaisista. Hankkeeseen haetaan rahoitus 31.10.2024 päättyvästä ESR-rahoitushausta (toimintalinja 4.3 Yhdenvertaiseen osallisuuteen) Hankkeen kokonaiskustannukset ovat arviolta enintään 844 000 € (sis. myös osatototeuttajan osuuden, Flat rate 40%) ja omarahoitusosuus on 20% koko hankkeen rahoituksesta. Osatoteuttajan kanssa tehdään aiesopimus. Kokonaiskustannukset täydentyvät vielä hakemusta tehdessä henkilöstön palkkauskulujen osalta. 

Hankkeen aikataulu ja henkilöstö

Hanke on suunniteltu kolme vuotiseksi ajalle 1.1.2025 - 31.12.2027. Hankkeeseen palkataan Kajaanin kaupungin työllisyys- ja kansainvälisyyspalveluihin:

  • 1 htv projektipäällikkö 100 %
  • 1 htv 100% projektikoordinaattori

Tämän lisäksi Kajaanin kaupungin työllisyys- ja kansainvälisyyspalveluista kohdennetaan työaikaa:

  • 20% asettautumispalveluiden koordinaattori (suunnitelluun ja koulutuksiin)
  • 20% asettautumispalveluiden ohjaaja (markkinointi- ja viestinnän tehtäviin)
  • 20% kaupungin taloushallinto (hankkeen taloushallinnointi)

Lisäksi Suomen Punainen Risti, Oulun piiri palkkaa

  •  1 htv 100% projektikoordinaattori osatoteuttajan omaan hankkeeseen

Raportit hankkeen ja osatoteuttaja hankkeen etenemisestä toimitetaan työllisyysjaostolle kaksi kertaa vuodessa ja loppuraportti hankkeen päätyttyä.

Oheisliitteenä tämän hetkinen hankehakemus, joka täydentyy vielä ennen hakemuksen jättämistä. Lopullinen hankehakemus toimitetaan työllisyysjaostolle sähköpostitse 28.10.2024 mennessä  ja mikäli hakemukseen ei tule huomautettavaa 30.10.2024 mennessä, niin se lähetetään käsittelyyn EURA2021 -järjestelmään 31.10.2024.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Milla Tikkanen, Työllisyys- ja kansainvälisyyspäällikkö, milla.tikkanen@kajaani.fi

Työllisyysjaosto hyväksyy alustavan hankehakemuksen esittelytekstin ja oheisliitteen mukaisesti. Hankehakemusta täydennetään vielä ennen hankkeen jättämistä. Lopullinen hankehakemus toimitetaan työllisyysjaostolle sähköpostitse 28.10.2024 mennessä  ja mikäli hakemukseen ei tule huomautettavaa 30.10.2024 mennessä, niin se lähetetään käsittelyyn EURA2021 -järjestelmään 31.10.2024. 

Päätös

Hyväksyi.