Sivistyslautakunta, kokous 29.1.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Vuorohoidon periaatteet varhaiskasvatuksessa

KAJDno-2023-84

Valmistelija

  • Kaisa Mattila, Varhaiskasvatuksen tulosalueen johtaja, kaisa.mattila@kajaani.fi

Kuvaus

Kajaanin hallintosäännön 27 § mukaisesti sivistyslautakunta hyväksyy varhaiskasvatuksen kuntatasoiset suunnitelmat. Vuorovarhaiskasvatuksen periaatteet on yksi tällainen kuntatasoinen toimintaa ohjaava suunnitelma. Edellisen kerran sivistyslautakunta on päivittänyt vuorovarhaiskasvatuksen periaatteet 25.1.2023 4 §.  Nyt tehtävät päivitykset vuorovarhaiskasvatuksen periaatteisiin perustuvat aluehallintoviraston marraskuussa 2024 antamaan vuorovarhaiskasvatusta koskevaan, kuntia velvoittavaan, ohjauskirjeeseen. Aluehallintoviraston ohjauskirjeessä on täsmennetty varhaiskasvatuspalveluiden järjestämisvelvollisuutta koskevan lain soveltamisohjetta: varhaiskasvatuslain 13 §:n mukaan vuorohoitoa järjestetään iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arki- ja juhlapyhinä päiväkodeissa tai perhepäivähoidossa. Vuorohoitoa on järjestettävä tarpeen mukaisessa laajuudessa lapselle, joka tarvitsee sitä vanhemman tai muun huoltajan työssäkäynnin tai opiskelun vuoksi. Kunnan tulee siis järjestää vuorohoitoa vuoden jokaisena päivänä, myös jouluna ja juhannuksena, jos perheet sitä tarvitsevat. Aiemmin Kajaanissa vuoropäiväkodit ovat olleet kiinni mm. joulupäivän ajan ja tätä koskeva kirjaus on nyt poistettu vuorohoidon periaatteista. 

Kajaanissa vuorohoitoa on järjestetty myös kouluikäisille lapsille. Koululaisten huoltajat ovat varanneet vuorohoitoajat suoraan vuoropäiväkodista. Koululaisten vuorohoidon järjestäminen ei ole lakisääteistä velvoittavaa palvelua ja tähän perustuen sivistyslautakunnalle esitetään koululaisten vuorohoitopalvelun päättämistä. Teppanan ympärivuorokautisessa päiväkodissa on ollut yhdestä kahteen (1-2) kouluikäistä lasta säännöllisesti jokaisena viikonloppuna, perjantai-illasta sunnuntaiaamuun ajalla 1.8.-31.12.2024 ja keskimäärin yksi (1) lapsi arki-iltaisin/-öisin. Koululaisten vuorohoidon järjestäminen edellyttää tosiasiallisesti yhden lisätyöntekijän palkkaamisen erityisesti silloin, kun vuorohoitoa tarvitseva kouluikäinen lapsi tarvitsee erityisen tuen palveluita. Koululaisten vuorohoitoa koskeva kirjaus on poistettu vuorohoidon periaatteista.

Vuorovarhaiskasvatuksen päivitetyt periaatteet:

1. Vuoropäiväkotipaikkaan on oikeutettu lapsi, jonka huoltajilla on työstä tai opiskelusta johtuva vuorovarhaiskasvatuksen tarve. Vuorovarhaiskasvatukseen ei ole subjektiivista oikeutta. (sama kirjaus kuin aiemmin)

2. Huoltajan/huoltajien on toimitettava työantajan todistus vuorovarhaiskasvatuksen tarpeesta ensisijaisesti sähköisesti varhaiskasvatuksen asiakastietojärjestelmän kautta tai vaihtoehtoisesti sähköpostilla varhaiskasvatuksen palvelupäällikölle tai postin kautta osoitteeseen: Kajaanin kaupunki, varhaiskasvatus/palvelupäälliköt, Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani. (sama kirjaus kuin aiemmin, lisätty mahdollisuus sähköisen asiakastietojärjestelmän kautta tehtävään ilmoitukseen)

3. Vuorovarhaiskasvatuksen tarve tarkistetaan kerran vuodessa. (uusi kirjaus)

4. Vähintään koko seuraavan viikon varhaiskasvatus- ja/tai esiopetustarve ilmoitetaan ensisijaisesti sähköisen varhaiskasvatusvarauksen kautta viimeistään edellisen viikon tiistaihin klo 12 mennessä. Toimivalla varausjärjestelmällä takaamme riittävän henkilökunnan ja lasten turvallisuuden. (sama kirjaus kuin aiemmin)

5. Vuorovarhaiskasvatuksen perustana on aina huoltajan/huoltajien työajat: myöhemmin töihin menevä tuo lapsen päiväkotiin ja aikaisemmin töistä pääsevä hakee lapsen päiväkodista. Huoltajan vapaapäivät ovat myös lapsen vapaapäiviä. Varhaiskasvatuslain mukaisestii lapsen varhaiskasvatuspäivä saa kestää enintään kymmenen tuntia, lukuun ottamatta vuorohoito, jossa päivittäinen kesto on lapsen tarpeen mukainen (=huoltajien vuorotyöstä johtuvat pidemmät varhaiskasvatusajat). Yövuoron päättymisen jälkeen lapsen varhaiskasvatusaika on korkeintaan yhdeksän tuntia. Lapsen voi tuoda päiväkotiin korkeintaan viisi tuntia ennen ensimmäisen yövuoron alkamista. (sama kirjaus kuin aiemmin sillä erotuksella, että päivittäistä kestoa koskeva kirjaus on muutettu samaan muotoon kuin se on varhaiskasvatuslain 540/2018 9 §:ssä)

6. Huoltajan on ilmoitettava viipymättä lapsensa poissaolosta/sairaudesta/yöhoidon peruuntumisesta/varhaiskasvatusvuoron muutoksesta sekä viikonloppuvarhaiskasvatuksen peruuntumisesta päiväkotiin. (sama kirjaus kuin aiemmin)

7. Huoltajan tai sisarusten sairastuessa voi lapsi olla varhaiskasvatuksessa päivävuorossa arkisin klo 6.30–17.30 välillä tai päiväkodin johtajan/apulaisjohtajan tapauskohtaisen harkinnan mukaan lapsen edun ensisijaisuus huomioiden. Äkillisessä muutoksessa keskustellaan aina päiväkodin ja huoltajien kanssa. (sama kirjaus kuin aiemmin, lisätty maininta lapsen edun ensisijaisuudesta)

8. Illalla klo 22.30 jälkeen ja aamulla ennen klo 5.30 varhaiskasvatusta tarvitsevien lasten suositellaan yöpyvän päiväkodissa riittävän yöunen turvaamiseksi. (sama kirjaus kuin aiemmin)

9. Esiopetusikäiset lapset voivat osallistua esiopetukseen huoltajan vapaapäivinä 4 h/pv arkipäivisin sekä oman varhaiskasvatusvuoronsa mukaisena aikana. Suosittelemme, että lapsella olisi vähintään kaksi vapaapäivää viikossa. (sama kirjaus kuin aiemmin)

10. Vuoropäiväkodissa lapselle tarjotaan hänen todelliseen varhaiskasvatusaikaansa kuuluvat ateriat. (sama kirjaus kuin aiemmin)

11. Mikäli lapsen vuorovarhaiskasvatuksen tarve päättyy, pyritään lapselle järjestämään paikka arkisin klo 6.30–17.30 toimivasta päiväkodista tai perhepäivähoidosta. (sama kirjaus kuin aiemmin)

12. Edellä mainitut periaatteet käydään huoltajien kanssa läpi vuorovarhaiskasvatuksen alkaessa sekä aina tarvittaessa. Ohjeilla taataan kaikkien Kajaanin kaupungin varhaiskasvatuksen asiakkaiden tasapuolinen kohtelu riippumatta päiväkodin aukioloajasta. (sama kirjaus kuin aiemmin)

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mari Selin, Sivistysjohtaja, mari.selin@kajaani.fi

Sivistyslautakunta:

1. hyväksyy esittelytekstissä mainitut vuorovarhaiskasvatuksen periaatteet, jotka tulevat voimaan 1.3.2025 alkaen ja ovat voimassa toistaiseksi.

ja

2. päättää, että varhaiskasvatus ei järjestä palveluita (ml. vuorohoito) kouluikäisille lapsille 1.3.2025 alkaen.

 

Päätös

Puheenjohtaja Veli-Matti Karppinen poistui kokouksesta klo 17.40 asian käsittelyn ollessa kesken. Varapuheenjohtaja Karoliina Kuvaja siirtyi puheenjohtajan tehtävään ja toimi kokouksen puheenjohtajana klo 17.40 alkaen kokouksen loppuun saakka.

Sivistysjohtaja teki kokouksessa muutetun päätösehdotuksen kohdan 2 osalta siten, että sivistyslautakunta päättää, että varhaiskasvatus ei järjestä palveluita (ml. vuorohoito) kouluikäisille lapsille 1.8.2025 alkaen.

Jäsen Noora Kyllönen esitti jäsen Eveliina Kinnusen kannattamana sivistysjohtajan tekemään muutettuun päätösehdotukseen uuden muutetun päätösehdotuksen kohdan 2 osalta siten, että varhaiskasvatus järjestää palveluita (ml. vuorohoito) kouluikäisille lapsille entisten ohjeiden mukaisesti, pois lukien lause "jos suhdeluku sen sallii".

Sivistyslautakunta hyväksyi puheenjohtajan ehdotuksen äänestyksestä: sivistysjohtajan muutettu päätösehdotus kohdan 2 osalta JAA, jäsen Noora Kyllösen muutosehdotus kohdan 2 osalta EI.

Äänestyksen tulos: 2 JAA-ääntä, 6 EI-ääntä. Puheenjohtaja totesi sivistyslautakunnan hyväksyneen Noora Kyllösen muutosehdotuksen. 

Sivistyslautakunta hyväksyi

1. esittelytekstissä mainitut vuorovarhaiskasvatuksen periaatteet, jotka tulevat voimaan 1.3.2025 alkaen ja ovat voimassa toistaiseksi.

ja

2. äänestyksen jälkeen jäsen Noora Kyllösen ja Eveliina Kinnusen kannattaman muutetun päätösehdotuksen: varhaiskasvatus järjestää palveluita (ml. vuorohoito) kouluikäisille lapsille entisten ohjeiden mukaisesti, pois lukien lause "jos suhdeluku sen sallii".

Äänestystulokset

  • Kyllä 2 kpl 25%

    Hannu Suutari, Paavo Niemelä

  • Ei 6 kpl 75%

    Eveliina Kinnunen, Noora Kyllönen, Tuukka Karjalainen, Karoliina Kuvaja, Minna Partanen, Marjo Kangasharju

Tiedoksi

varhaiskasvatuksen palvelupäälliköt, päiväkotien johtajat. perusopetuksen tulosalueen johtaja

Muutoksenhaku


Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus


Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika


Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kajaanin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.


Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.


Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen


Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kajaanin kaupungin sivistyslautakunta.


Postiosoite:  PL 133, 87101 Kajaani
Käyntiosoite: Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani
Sähköpostiosoite: kajaani@kajaani.fi
Puhelinnumero:  08 61551 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: klo 8.00-16.00; perjantaisin ja juhlapyhien aattoina klo 8.00-15.00.


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö


Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja


Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kajaanin kaupungin  kirjaamosta. Yhteystiedot; ks. edellä.