Sivistyslautakunta, kokous 24.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 105 Kuntalaisaloite: Kainuun Maakuntamuseo ja taidemuseo lauantaina avoimeksi

KAJDno-2021-943

Valmistelija

  • Antti Mäkinen, Museonjohtaja, antti.makinen@kajaani.fi
  • Pirjo Immonen, Taidemuseon johtaja, pirjo.immonen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupunki on saanut syyskuussa yksityishenkilön tekemän kuntalaisaloitteen koskien museoiden aukioloaikoja.

Aloitteen sisältö on seuraava:

”Kajaanissa vierailee viikonloppuisin satoja tai jopa tuhansia ihmisiä. Museot ovat tärkeä kansalaispalvelu. Mielestäni on huono asia, että museot pidetään lauantaisin kiinni. Ihmisillä on taipumus käydä eri kohteissa, kun vaan kotoaan tai majapaikasta liikkeelle lähtevät. Lauantai on työssäkäyville juuri se päivä, jolloin kulttuurihuvituksista nautitaan.

Kajaanin museoissa on yksi päivä viikossa suljettuna. Mielestäni lauantai on väärä päivä sille. Parempi olisi vaikkapa maanantai. Tiedän, että maailmalla monet museot ovat lauantaisin kiinni. Mutta tässä asiassa Kajaanin kaupungilla olisi mahdollisuus erottautua.”

Maailmalla suuret museot ovat yleensä suljettuna maanantaisin, sillä silloin niissä tehdään näyttelyiden siivous- ja huoltotöitä. Kainuun Museolla ja Kajaanin taidemuseolla pieninä museoina on mahdollista tehdä kyseiset työt aamupäivisin ennen museoiden avaamista yleisölle.
Kainuun Museo on avoinna maanantaisin, tiistaisin, torstaisin, perjantaisin ja sunnuntaisin klo 12–16 sekä keskiviikkoisin klo 12–19. Vilkkaimpaan matkailuaikaan heinäkuun alusta elokuun puoliväliin museo on avoinna myös lauantaisin klo 12–16. Aukiolotunteja on 27 ja kesäkaudella 31 tuntia viikossa. Lisäksi päiväkotien ja koulujen ryhmävierailut ovat mahdollisia kaikkina arkipäivinä aamupäivälläkin.

Kajaanin taidemuseo on avoinna 36 tuntia viikossa: maanantaisin, tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin klo 10–17 sekä keskiviikkoisin klo 11–19. Päiväkotien ja koulujen ryhmävierailut ovat mahdollisia myös perjantaisin ja muinakin arkipäivinä klo 8 alkaen. Kesällä taidemuseo on avoinna eri tapahtumien yhteydessä myös perjantaisin ja lauantaisin.

Kainuun Museossa on palkattu kaksi osa-aikaista viikonloppuvalvojaa tekemään lauantai- ja sunnuntaipäivien työvuorot. Sunnuntain aukipidon (4 tuntia) henkilöstökulut ovat noin 960 euroa kuukaudessa ja kesällä lauantain aukipidon (4 tuntia) henkilökulut ovat noin 580 euroa kuukaudessa. 
Kajaanin taidemuseossa vakituinen henkilökunta huolehtii myös sunnuntaipäivien työvuoroista, mikä tarkoittaa vastaavasti viikkovapaiden järjestämistä kyseisille työntekijöille.

Mikäli museot olisivat ympäri vuoden avoinna myös lauantaisin, se tarkoittaisi Kainuun Museolle noin 6100 euron lisäystä vuotuisiin palkkakustannuksiin. Kajaanin taidemuseolle lauantain aukiolo klo 12–16 eli yhtä aikaa Kainuun Museon kanssa tarkoittaisi noin 7000 euron lisäystä vuotuisiin palkkakustannuksiin. Museoiden nykyiset määrärahat eivät riitä jatkuviin lauantaipäivien aukioloaikoihin.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Lucina Hänninen, Sivistysjohtaja, lucina.hanninen@kajaani.fi

Sivistyslautakunta antaa museonjohtajien valmistaman selvityksen vastauksena kuntalaisaloitteeseen.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §