Sivistyslautakunta, kokous 13.11.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 121 Varhaiskasvatuspaikan myöntämisen periaatteet

KAJDno-2024-1520

Valmistelija

  • Kaisa Mattila, Varhaiskasvatuksen tulosalueen johtaja, kaisa.mattila@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupungin hallintosäännössä toimivalta lapsen ottamisesta varhaiskasvatukseen on annettu varhaiskasvatuksen palvelupäälliköille. Varhaiskasvatuksen palvelupäälliköt ovat täsmentäneet kunnallisen varhaiskasvatuspaikan myöntämisen periaatteita kuitenkin niin, että ne edelleen noudattavat varhaiskasvatuslain säädöksiä. Nämä yhteiset linjaukset ja periaatteet takaavat kaupunkilaisten yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen kohtelun lapsen edun ensisijaisuus huomioiden varhaiskasvatuspaikkaa päätettäessä. Yksityistä varhaiskasvatusta koskevat toimintamallit ja käytänteet on kuvattu sivistyslautakunnan hyväksymässä varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirjassa.

Varhaiskasvatuspaikkaa haetaan ensisijaisesti sähköisesti. Poikkeustilanteissa, jolloin asiakkaalla ei ole mahdollisuutta sähköiseen asiointiin, on varhaiskasvatushakemus mahdollista jättää erillisellä lomakkeella, joka toimitetaan varhaiskasvatuksen hallintoon.

Varhaiskasvatuspaikat järjestetään varhaiskasvatuslain (540/2018, 17§) mukaiset hakuajat huomioiden. Lapsen vanhemman tai muun huoltajan, joka haluaa lapselle 12 §:n mukaisen kunnan järjestämän varhaiskasvatuspaikan, on tehtävä sitä koskeva hakemus viimeistään neljä kuukautta ennen kuin lapsi tarvitsee paikan. Mikäli varhaiskasvatuksen tarve johtuu työllistymisestä, opinnoista, koulutuksesta tai muutosta toiseen kuntaan työn tai opintojen takia eikä tarpeen alkamisajankohta ole ennakoitavissa, varhaiskasvatuspaikkaa on haettava niin pian kuin mahdollista, kuitenkin viimeistään kaksi viikkoa ennen kuin lapsi tarvitsee paikan. 

Varhaiskasvatuspaikka osoitetaan mahdollisuuksien mukaan ensisijaisesti huoltajien toiveiden mukaisesti. Huoltaja esittää hakemuksessa 1-3 toivetta varhaiskasvatusyksiköstä. Tavoitteena on sijoittaa lapsi johonkin näistä kolmesta huoltajan valitsemasta yksiköstä. Varhaiskasvatuspaikkojen haussa ei ole jonoperiaatetta, vaan kaikkia hakemuksia käsitellään tarpeen alkamisajankohdan mukaisesti lakisääteinen hakuaika (2 viikkoa/ 4 kuukautta) huomioiden.

Varhaiskasvatuspaikan osoittamisessa pyritään lähipalveluperiaatteen toteutumiseen. Mikäli hakemukseen kirjattujen hakutoiveiden mukaisista varhaiskasvatusyksiköistä ei löydy vapaata paikkaa, varhaiskasvatuspaikka osoitetaan lapsen kotia lähinnä olevasta yksiköstä, josta vapaa paikka löytyy. Varhaiskasvatuspaikkojen osalta ei ole olemassa rajauksia siitä, mistä postiosoitteesta mihinkin yksikköön lapsi voidaan sijoittaa.

Vuorohoitoyksikköön sijoitetaan vain ne lapset, joilla huoltajien työstä tai opiskelusta johtuva varhaiskasvatuksen tarve ajoittuu muuhun kuin kello 06.00–18.00 väliseen aikaan, joka todennetaan voimassa olevalla vuorotyötodistuksella. Vuorotyötodistuksen voimassaolo tarkistetaan säännöllisesti ja mikäli lapsen vuorohoidon tarve päättyy, lapselle osoitetaan paikka ns. päiväyksiköstä.

Jos samalla varhaiskasvatuksen tarpeen alkamisajankohdalla on hakijoita johonkin varhaiskasvatusyksikköön enemmän kuin vapaita paikkoja, huomioidaan seuraavat asiat;

  • tiedossa olevat lapsikohtaiset erityistarpeet sekä kehityksen ja oppimisen tuki
  • saman perheen sisarukset pyritään sijoittamaan samaan yksikköön
  • etäisyys varhaiskasvatusyksikköön sekä perheen mahdollisuus kuljettaa lasta / toimivat julkiset kulkuyhteydet
  • toimivien lapsiryhmien muodostuminen ja paikkojen tarkoituksenmukainen käyttö

Keskellä toimintakautta varhaiskasvatuspaikasta pyritään tekemään päätös viimeistään kuukautta ennen varhaiskasvatuksen tarpeen alkua pois lukien kiireelliset  kahden (2) viikon käsittelyajan hakemukset. Elo- ja syyskuuta koskeviin hakemuksiin päätökset pyritään tekemään viimeistään toukokuun aikana pois lukien kiireelliset kahden (2) viikon käsittelyajan hakemukset.

Mikäli perhe ei ota lapselle myönnettyä varhaiskasvatuspaikkaa vastaan, huoltajan tulee ilmoittaa siitä mahdollisimman pian ja viimeistään viikon kuluessa paikkapäätöksen tiedoksi saamisesta.  Kieltäytyessään myönnetystä varhaiskasvatuspaikasta, huoltajan on tarvittaessa toimitettava lapselle uusi hakemus. Uuden hakemuksen käsittelyssä noudatetaan lakisääteisiä käsittelyaikoja.

Varhaiskasvatuspaikan vaihtoa hakevia asiakkaita koskevat samat varhaiskasvatuspaikan myöntämisen perusteet kuin uusia hakijoita. Siirtohakemukset huomioidaan pääsääntöisesti uuden toimintakauden alusta (1.8. alkaen), ei kesken toimintakauden.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mari Selin, Sivistysjohtaja, mari.selin@kajaani.fi

Sivistyslautakunta pättää hyväksyä esittelytekstissä kuvatut varhaiskasvatuspaikan myöntämisen periaatteet, jotka tulevat voimaan 1.1.2025 alkaen.

Päätös

Hyväksyi.

Tiedoksi

varhaiskasvatuksen palvelupäälliköt, kunnallisten ja yksityisten päiväkotien johtajat, varhaiskasvatuksen palveluasiantuntijat, yksityiset perhepäivähoitajat

Muutoksenhaku


Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus


Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika


Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kajaanin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.


Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.


Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen


Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kajaanin kaupungin sivistyslautakunta.


Postiosoite:  PL 133, 87101 Kajaani
Käyntiosoite: Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani
Sähköpostiosoite: kajaani@kajaani.fi
Puhelinnumero:  08 61551 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: klo 8.00-16.00; perjantaisin ja juhlapyhien aattoina klo 8.00-15.00.


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö


Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja


Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kajaanin kaupungin  kirjaamosta. Yhteystiedot; ks. edellä.