Sivistyslautakunta, kokous 11.12.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 143 Oppilaaksiottoperusteiden päivitys

KAJDno-2024-1773

Valmistelija

  • Kalle Komulainen, Va. perusopetuksen tulosalueen johtaja, kalle.komulainen@kajaani.fi

Kuvaus

Oppilaaksiottoperusteiden päivitys

Oppilaaksiottamisen perusteita Kajaanin perusopetuksessa on käsitelty useissa sivistyslautakunnan kokouksissa. Tähän päätösesitykseen oppilaaksioton perusteet on koottu yhteen dokumenttiin.

Ensisijainen oppilaaksiotto

  • Esi- ja perusopetukseen otetaan ensisijaisesti oman kunnan oppilaita.
  • Kunta osoittaa perusopetuslain 6 §:n mukaisesti oppilaalle lä­hi­kou­lu­pai­kan. Kajaanin pe­rus­kou­luil­le on määrätty oppilaaksiottoalueet. Op­pi­laan koulupaikka määräytyy hänen väes­tö­re­kis­te­riin merkityn ko­ti­osoit­teen­sa perusteella. Kaupunki voi toimivaltaisen vi­ran­omai­sen pää­tök­sel­lä perustellusta syystä määrätä oppilaan lä­hi­kou­lu­pai­kan muuhunkin kuin omaan lä­hi­kou­luun.
  • Mikäli oppilaan kotipaikka muuttuu koulunkäynnin aikana, oppilas saa halutessaan jatkaa entisessä koulussaan kyseisen lukuvuoden loppuun. Poikkeuksena tähän käytäntöön ovat 8. luokan oppilaat, joilla on halutessaan oikeus jatkaa entisessä koulussa peruskoulun loppuun asti. Tällöin huoltajien on erikseen haettava koulupaikkaa 9.-luokalle. Jos oppilas otetaan muuhun kuin lähikouluun, huoltajat vastaavat oppilaan kuljettamisesta ja saattamisesta aiheutuvista kustannuksista.

Toissijainen oppilaaksiotto

  • Perusopetuslain 28 §:n mukaan oppivelvollinen voi pyrkiä op­pi­laak­si muu­hun­kin kuin lä­hi­kou­luun.  Hakemus tehdään aina kirjallisena ja toi­mi­te­taan hyvissä ajoin päätettäväksi sen kou­lun rehtorille, mihin hae­taan. Hakijoihin on tällöin sovellettava yhdenvertaisia va­lin­ta­pe­rus­tei­ta.
     

Oppilaaksi muuhun kuin lähikouluun hakevien valintaperusteet ovat Kajaanissa 1.1.2025 al­kaen seuraavat:

  • Terveydentilaan liittyvä tai muu asiantuntijalausuntoon perustuva eri­tyi­nen syy. Huoltajan on toimitettava asiantuntijalausunto (lääkäri/psykiatrin) hakemuksen liitteenä.
  • Sisaruusperuste: Samassa osoitteessa asuva sisarus on jo siinä koulussa op­pi­laa­na, johon haetaan; koskee alakoulun eli 1.–6. vuosiluokkien oppilaita.
  • Oppilas on jo aikaisemmin ollut kyseisen koulun oppilas

Kouluun voidaan ottaa muita oppilaita, jos kyseisen luokka-asteen perusopetusryhmät eivät ole täynnä ensisijaisen oppilaaksioton jälkeen. Perusopetusryhmä katsotaan täydeksi, jos

  • lainsäädännössä on määritelty ryhmän koko tai
  • rehtorin arvion mukaan luokalla olevan kasvun ja oppimisen tuen tarve on suuri tai luokan oppilasmäärä ylittää Kajaanin perusopetuksen luokkakoon keskiarvon tai
  • yläkoulussa lisäoppilas aiheuttaa uuden opetusryhmän muodostamisen jossain oppiaineessa.

Jos oppilas otetaan muuhun kuin lähikouluun, huoltajat vastaavat oppilaan kuljettamisesta ja saattamisesta aiheutuvista kustannuksista.

Koulun ope­tus­ryh­mien määrä ei saa lisääntyä oppilaaksi ottamisen vuoksi.

Kun toissijaista koulupaikkaa hakee enemmän lapsia kuin kouluun voidaan ottaa, valintaperusteena on ensisijaisesti sisarussuhde ja toissijaisena valintaperusteena lyhyin koulumatka virallista kulkureittiä pitkin. Tasatilanteessa suoritetaan arvonta. Rehtori nimeää arvonnan suorittavat henkilöt. Arvonnasta laaditaan pöytäkirja.

 

Oppilaaksi muuhun kuin lähikouluun hakevien valintaperusteet ovat Kajaanissa 1.1.2025 al­kaen ulkopaikkakuntalaisten osalta seuraavat:

  • Rehtori tekee tapauskohtaisesti harkinnan, voidaanko ulkopaikkakuntalainen ottaa koulun oppilaaksi. Harkinnassa otetaan huomioon, että esi- ja perusopetukseen otetaan ensisijaisesti oman kunnan oppilaita.
  • Kouluun voidaan ottaa muita oppilaita, jos kyseisen luokka-asteen perusopetusryhmät eivät ole täynnä ensisijaisen oppilaaksioton jälkeen. Perusopetusryhmä katsotaan täydeksi, jos
    • lainsäädännössä on määritelty ryhmän koko tai
    • rehtorin arvion mukaan luokalla olevan kasvun ja oppimisen tuen tarve on suuri tai luokan oppilasmäärä ylittää Kajaanin perusopetuksen luokkakoon keskiarvon tai
    • yläkoulussa lisäoppilas aiheuttaa uuden opetusryhmän muodostamisen jossain oppiaineessa.

Huoltajat vastaavat koulumatkoista ja niihin liittyvistä kustannuksista.

Koulun ope­tus­ryh­mien määrä ei saa lisääntyä oppilaaksi ottamisen vuoksi.

Tukea tarvitseva ulkopaikkakuntainen voidaan ottaa toissijaisessa oppilaaksiotossa vain, jos hänen kotikuntansa sitoutuu maksamaan oppilaan kaikki tuen kustannukset. Jos tuen tarve ilmenee oppilaaksiottopäätöksen jälkeen eikä kotikunta sitoudu maksamaan tuen kustannuksia, niin oppilaaksiottopäätös raukeaa kyseisen lukuvuoden lopussa.

Kun toissijaista koulupaikkaa hakee enemmän ulkopaikkakuntalaisia lapsia kuin kouluun voidaan ottaa, suoritetaan arvonta. Rehtori nimeää arvonnan suorittavat henkilöt. Arvonnasta laaditaan pöytäkirja.

Sijoitetulla lapsella on vastaava oikeus.

  • Sijaishuollon aikana voi olla tarpeen huostaanoton tarkoituksen toteuttamiseksi käyttää lapsen perusopetuslain mukaista oikeutta pyrkiä oppilaaksi muuhun kuin sijoituspaikan sijaintikunnan hänelle osoittamaan lähikouluun.
  • Jos oppilas otetaan muuhun kuin 6 §:n 2 momentissa tarkoitettuun kouluun tai opetuksen järjestämispaikaan, oppilaaksi ottamisen edellytykseksi voidaan asettaa, että huoltaja vastaa oppilaan kuljettamisesta tai saattamisesta aiheutuvista kustannuksista (PoL 32.3 §).
    • Jos näin toimitaan sijoitetun lapsen kohdalla perustellusta syystä, vastaa hyvinvointialue näissäkin tilanteissa oppilaan kuljettamisesta tai saattamisesta aiheutuvista kustannuksista.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mari Selin, Sivistysjohtaja, mari.selin@kajaani.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy päivitetyt oppilaaksiottamisen perusteet.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku


Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus


Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika


Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kajaanin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.


Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.


Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen


Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kajaanin kaupungin sivistyslautakunta.


Postiosoite:  PL 133, 87101 Kajaani
Käyntiosoite: Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani
Sähköpostiosoite: kajaani@kajaani.fi
Puhelinnumero:  08 61551 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: klo 8.00-16.00; perjantaisin ja juhlapyhien aattoina klo 8.00-15.00.


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö


Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja


Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kajaanin kaupungin  kirjaamosta. Yhteystiedot; ks. edellä.