Valmistelija
Veera Lintula, Hyvinvointikoordinaattori, veera.lintula@kajaani.fi
Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi
Perustelut
Keskustan valtuustoryhmä on tehnyt valtuustoaloitteen Kajaanista lapsiystävällinen kaupunki. Mallista on käyty keskustelua Kajaanin lasten ja nuorten kaupunki -strategiatiimissä. Asia on ollut esillä Kajaanin kaupungissa jo aiemmin, kun vuonna 2014 Suomen Unicef on pyytänyt kumppaneita Lapsiystävällinen kunta -mallin toteutukseen. Tuolloin Kajaanin kaupunki katsoi, ettei osallistu malliin riittämättömien resurssien takia (koordinaatioryhmä, yhteyshenkilö, verkostotapaamiset ja koulutukset).
Lapset ja nuoret -strategiatiimi teki tutustumismatkan Kempeleen ja Oulun toimintaan ja matkalla kuultiin myös Lapsiystävällinen kunta (LYK) -mallista, jossa molemmat kunnat ovat mukana. Kesäkuussa toteutettiin kysely kaikille LYK-kunnille (53 kpl); vastauksia saatiin yhteensä 22 kpl. Kyselyssä kysyttiin mm. kuka LYK-toimintaa koordinoi ja millainen työpanos hänellä on käytettävissään, kuinka paljon mallin alkukartoitus sekä työ sen jälkeen konkreettisesti vaatii aikaa. Vastauksia pyydettiin myös koordinaatioryhmän kokoonpanosta, sekä mallista koetuista hyödyistä ja haasteista arjessa ja päätöksenteossa.
Malliin sitoutuminen vaatii työtä ja siihen irrotettua työaikaa. Isommissa kaupungeissa on tätä tehtävää varten LYK-koordinaattori, joilla on tähän käytettävissä 100 % työaika. Kaikki vastaajat olivat sitä mieltä, että malli vaatii sekä koordinaattorin että koordinaatioryhmän työaikaa ja panostusta. Myös hallinnollisen työn määrän suuruus (mm. nykytilan arviointi, kehittäminen, arviointi- ja seurantatapaamiset) nostettiin esille. Vastauksissa tuotiin esille myös, että malli on hyvin systemaattinen ja vaatii paneutumista, eikä siihen voi sitoutua vain ns. toisella kädellä.
Malli kuitenkin tukisi nykyistä strategiaa, se on myös systemaattinen sekä konkreettinen ja sen kautta kaupunki olisi mukana laajassa verkostossa. Mallin hallinnollinen työ on kuitenkin työllistävää ja vaatii tämän kokoisessa kaupungissa tehtävään merkityltä koordinaattorilta paljon työaikaa, jotta tarvittavat toimet saadaan tehtyä ja hyötyisimme mukana olemisesta. Mallissa tärkeässä roolissa on myös koordinaatioryhmä, jolta myös tarvitaan työaikaa tämän toteuttamiseen.
Aloitteessa on tuotu esille, että lapsiystävällinen toimintamalli tulisi vahvistamaan ja kiinnittämään huomiota erityisesti seuraaviin asioihin: 1) lasten ja nuorten osallisuuden vahvistaminen, 2) lasten ja nuorten hyvinvoinnin haasteisiin vastaaminen, 3) harrastamisen tukeminen sekä 4) lapsivaikutusten arviointi osaksi kaupungin päätöksentekoa.
Kajaanin kaupungin strategian yhtenä kärkiteemana on lasten ja nuorten kaupunki, jonka toimeenpanoa koko kaupunki toteuttaa. Tässä mallissa kaupunki pystyy itse vapaammin suuntaamaan toimintaansa tarvittaviin suuntiin. Tällä hetkellä Kajaanin kaupunki tekee jo paljon lapsiystävällisen Kajaanin eteen. Tästä esimerkkeinä mm. seuraavat asiat:
- Lasten ja nuorten -kaupunki strategiatiimin järjestämät oppilaskuntien tapaamiset ja muut lasten ja nuorten kuulemistilaisuudet
- Jokavuotiseksi käytännöksi otettu osallistuva budjetointi
- Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma osana laajaa hyvinvointisuunnitelmaa
- 1.1.2024 käyttöön otettu uusi Liiku Kajaanissa -junioriranneke
- Harrastamisen Suomen malli
- Päätösten vaikutusten ennakkoarviointia (EVA) ollaan systematisoimassa ja siinä yhtenä kohtana on lapsivaikutusten arviointi.
Kajaanin kaupungin liittyminen Lapsiystävällinen kunta -verkostoon vaatisi lisäresurssia verkoston edellyttämän toimintatavan saavuttamiseksi. Kaupunki toteuttaa lasten ja nuorten kaupunki -teemaa toiminnassaan laajalla rintamalla. Lapsiystävällinen kunta -verkostosta saatavat hyödyt eivät ole niin suuria, että siihen kannattaisi liittyä vain sen tuottaman statuksen takia.
Päätösehdotus
Esittelijä
Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi
Kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle esittelytekstin mukaisen lausunnon ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.
Päätös
Hyväksyi.
Hyvinvointikoordinaattori Veera Lintula oli asiantuntijana kokouksessa asian esittelyn ajan.