Kaupunginvaltuusto, kokous 26.3.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Valtuustoaloite Ensilumenladun parantaminen (lisäpykälä)

KAJDno-2018-424

Päätös

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettu Hannu Kemppaisen esittämä ja 9 valtuutetun allekirjoittama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite, joka kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti lähetettiin kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi:

"Ensilumen ladun parantaminen

Kainuu ja Kajaani profiloituvat Suomessa ja kansainvälisestikin tarviurheilualueena. Harjoitusjäähallin rakentaminen vahvistaa Kajaanin kuvaa ja mahdollisuuksia jääkiekon ja luistelun osalta.

Toisen jäädytettävän kaukalon valmistuminen antaa myös paremmat mahdollisuudet kehittää hiihto-olosuhteita. Maastohiihto ja ampumahiihto ovat Kainuun perinnelajeja, joilla nykysuosion ohella on vahvat mahdollisuudet olla kehityksen kärjessä Suomessa myös tulevaisuudessa.

Nykyinen syksyinen ensilumen hiihtolatu on osoittautunut hyvin suosituksi ja myös edulliseksi kaikille mahdollisuuden tarjoavaksi liikuntapaikaksi jo syksystä alkaen. Riskinä on kuitenkin, miten latu kestää vesisateita. Usein ladulle on syntynyt tungosta.

Nykyolosuhteissa ei voida taata hiihto-olosuhteiden jokapäiväistä jatkumista.

Olosuhteita voidaan parantaa useammalla tavalla ja vaikka kokemuksen myötä asteettain.

- Ladun molempiin päihin tulisi tehdä kääntymislenkki, mikä lisäisi ladun kapasiteettia huomattavasti ja mahdollistaisi pienimuotoisen kilpailutoiminnan.

- Latu tulisi myös saada kulkemaan ampumastadionin kautta, mikä antaisi Kaisa Mäkäräisen innoittamana tuleville ampumahiihdon harrastajlle hyvät olosuhteet.

- Sadejaksojen varalle tulee taata notkopaikkoihin parempi veden poispääsy.

- Joka syksy tulee myös sellaisia pakkasjaksoja, mikä mahdollistaa lisälumen tekemisen kaupungin lumitykillä. Sen toiminnan helpottamiseksi voisi olla viisasta vetää vesipisteitä ladun varteen.

- Jäähallien hilelumelle saattaa kannattaa harkita sadesuojan tekemistä.

- Jäähallin takana oleva pulkkamäki voitaisiin myös lumettaa.

Edellä olevan perusteella esitämme, että kaupunki alkaa - mahdollisuuksien siihen parannuttua - systemaattisesti parantaa Vimpelin hiihto-olosuhteita jo syksystä alkaen . Ne  ovat sitten  tarjolla vauvasta vaariin niin harrastajille kuin kilpahiihtäjillekin."


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §