Kaupunginvaltuusto, kokous 10.12.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 82 Valtuustoaloite: Politiikkasektorit läpäisevä osallistamisohjelman laatiminen Kajaaniin

KAJDno-2024-850

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettu Minna Leinosen (kesk.) esittämä sekä muun Keskustan valtuustoryhmän kannattama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

"Politiikkasektorit läpäisevä osallistamisohjelman laatiminen Kajaaniin

Kajaanin äänestysprosentti kuntavaaleissa on toistuvasti ollut maan alhaisimpia 46,5% (2021), 49,3% (2017) ja suunta on ollut heikkenevä. Meidän yhteisessä kaupungissamme on siksi erityinen tehtävä vahvistaa ja varmistaa kajaanilaisten luottamusta omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa. Äänestysprosentin surkuttelu vaalien jälkeen ei auta, vaan kuntalain 22 § velvoittaa kunnan valtuustoa huolehtimaan kuntalaisten monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista ja menetelmistä. Jokaisella on oikeus tulla kuulluksi ja mikä vielä tärkeämpää: kuunnelluksi.

Demokratiaan ja vaikuttamiseen liittyviä taitoja ja tietoja on tärkeää opetella jo päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa eri tasoilla. Mitä pienemmistä lapsista on kysymys, sitä tärkeämpää on harjoittelun aloittaminen lähiympäristön vuorovaikutussuhteissa. Nuorten ja aikuisten kanssa on tärkeä ulottaa vaikuttamismahdollisuuksien pohdinta myös ajankohtaisiin globaalikysymyksiin. Tavoitteena on, että jokainen löytäisi itsestään aktiivisen toimijan, joka pyrkii vaikuttamaan itselleen tärkeisiin yhteiskunnallisiin asioihin virallisten kanavien kautta, joita on mm. äänestäminen, kansalaisaloite, kansalaisjärjestöt ja poliittiset järjestöt. Onnistunut osallisuus ei ole vain yksittäinen projekti, vaan jatkuva osallisuuden toimintakulttuurin rakentumista edistävä prosessi. Kajaaniin tulee laatia kaikki politiikkasektorit läpäisevä osallistamisohjelma, jolla voidaan varmistaa erityisesti  lasten ja nuorten osallistaminen. Työkaluja ohjelmaan lasten ja nuorten osallisuuden vahvistamiseksi päätöksenteossa on tuottanut THL (Lapsivaikutusten arviointi kuntapäätöksissä 2010)  ja MLL (Johdatus lapsivaikutusten arviointiin kunnassa). Tuoreina esimerkkeinä heikosta osallistamisesta Kajaanissa on noussut esille jälleen kyläkouluja koskevat suunnitelmat ja hakkuut lähimetsissä, jotka vahvasti koskettavat lastemme kasvu-ja kehitysympäristöjä niin koulussa kuin vapaa-ajalla.
 
Kaikkien asukkaiden näkemykset on tärkeää ottaa huomioon eri suunnitteluiden ja valmisteluiden  varhaisessa vaiheessa niin, että vaikuttamismahdollisuus on vielä todellinen ja vaihtoehdot aidosti auki ilman etukäteen määriteltyjä tavoitteita. Osallistamisessa (menetelmien monipuolisuus, ajoitus, paikat, tiedottaminen) tulee huomioida kaikki käyttäjäryhmät (esim. lähimetsien hakkuissa luontoharrastajat, kuntoliikkujat sekä lapset/nuoret) Kaupunkimetsänhoidon osallistamisprosesseista on olemassa tuoretta vertailevaa tutkimustietoa (T. Anttila, Pro Gradu: Kuntien metsäsuunnittelussa käytettyjä osallistamismenetelmiä ja kokemuksia osallistamisen toteutuksesta, HY 2021). Kajaanissa voidaan ottaa käyttöön tuloksista parhaat käytännöt, esim. paikkatietopohjaiset kyselyt, asukastilaisuudet (myös verkossa), metsänhoidon vaikutusten visualisointi ja metsäkävelyt.
 
Osallistamisprosesseja eri hallinnonaloilla (sivistys, ympäristötekninen) toteuttavien virkamiesten osallistamisosaamista on tärkeää varmistaa tukemalla heitä koulutuksin tai hyödynnettävä ulkopuolista osallistamisasiantuntijaa tarpeen vaatiessa. Kuntalaisten osallisuuden vahvistaminen ehkäisee konflikteja, parantaa päätösten hyväksyttävyyttä ja lisää kaupunkilaisten luottamusta Kajaanin päätöksentekokulttuuriin. Kaupunkilaisten vahva osallisuus varmistaa lisäksi, että toimenpiteet kaupunkilaisten elinympäristössä, kuten esimerkiksi kyläkoulukeskuksissa ja lähimetsäalueilla, perustuvat mahdollisimman laajaan tietopohjaan. Yhdessä teemme meidän Kajaanin."

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin kaupunginhallitus hyväksyi Kajaanin osallisuusohjelman 2024 - 2026 kokouksessaan 28.5.2024 § 109. Ohjelman tavoitteena on vahvistaa kajaanilaisten vaikuttamisen mahdollisuuksia sekä välittää tietoa osallistumisen keinoista.

Aloitteessa on tuotu esille, että onnistunut osallisuus ei ole vain yksittäinen projekti, vaan jatkuva osallisuuden toimintakulttuurin rakentumista edistävä prosessi. Tämä toimintakulttuurin kokonaiskehittämisen ajatus on keskeinen sisältö Kajaanin osallisuusohjelmassa. Osallisuusohjelmassa on kuvattu 1) Mitä osallisuus on, 2) Millaisia osallistujia ja vaikuttajia meillä on, 3) Osallisuuden rakenteet Kajaanin kaupungilla ja 4) Suunnitelma vuosille 2024 - 2026. Ohjelmassa on tunnistettu keskeisimmät osallisuuden haasteet niin kaupunkilaisten kuin henkilökunnan näkökulmasta. Tältä pohjalta on laadittu tavoitteet, joiden avulla osallisuutta tullaan vahvistamaan seuraavien vuosien aikana. Alla ohjelman tavoitteet ryhmiteltynä:

Asukasosallisuus
• Kaupunkilaiset tietävät, miten voivat vaikuttaa.
• Vahvistamme osallisuuden vaikuttavuutta; kaupunkilaiset tietävät ja näkevät vaikuttamisen tulokset.
• Osallistuminen ja vaikuttaminen on mahdollisimman helppoa.

Kansalaistoiminta
• Vahvistamme vuoropuhelua kuntalaisten sekä järjestöjen kanssa ja mahdollistamme omaehtoisen kansalaistoiminnan

Kaupungin toimintakulttuuri
• Kokeilemme rohkeasti uusia tapoja osallistaa kuntalaisia ja otamme kaupunkilaisia päätöksentekoon erilaisissa asioissa
• Menemme sinne, missä ihmiset jo ovat

Päätöksenteko
• Kaupunkimme toiminta ja päätöksenteko on avointa.

Tavoitteita kohti mennään valittujen toimenpiteiden avulla, jotka löytyvät ohjelmasta: https://www.kajaani.fi/tiedostot/kajaanin-kaupungin-osallisuusohjelma-2024-2026/

Aloitteessa tuodaan esille, että demokratiaan ja vaikuttamiseen liittyviä taitoja ja tietoja on tärkeää opetella jo päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa eri tasoilla. Osallisuus, joka sisältää vaikuttamisen, on Kajaanin varhaiskasvatuksessa yksi painopiste ja keskeinen asia koko toimintakulttuurissa. Myös esimerkiksi  perusopetuksessa ja nuorisotoimessa osallisuus on keskeinen osa toimintaa ohjaava asia. Ohjelman yhtenä osiona onkin osallisuuden rakenteet Kajaanin kaupungissa, eli jo tällä hetkellä olemassa olevat keinot ja kanavat. 

Aloitteessa on nostettu esille, että kaikkien asukkaiden näkemykset on tärkeää ottaa huomioon eri suunnitteluiden ja valmisteluiden varhaisessa vaiheessa. Myös osallistumismenetelmien monipuolisuus sekä eri käyttäjäryhmien huomioiminen on nostettu esille. Osallisuusohjelmassa onkin toimenpidetasolla nostettu panostaminen oikea-aikaiseen ja avoimeen viestintään sekä jälkiviestintään panostaminen. Osallisuusohjelmaan on laadittu osallisuuden kuntalaisprofiilit, joiden tavoitteena on tuoda esille, miten erilaisia osallistujia Kajaanissa on, ja miten he mahdollisesti haluavat osallistua ja vaikuttaa omaa elämäänsä koskeviin asioihin. Kuntalaisprofiilit auttavat myös ymmärtämään, että eri ihmisryhmiä varten tarvitaan erilaisia osallisuuden menetelmiä. Ohjelmassa on nostettu mm. Erätauko-menetelmän testaus, eri tilaisuuksien ja tapahtumien hyödyntäminen esim. walk in -työpajoina ja paikkoina kysyä ihmisten näkemyksiä. Ohjelmaan on kirjattu myös ajasta ja paikasta riippumattomien vaikuttamistapojen lisääminen.

Aloitteessa on nostettu esille tärkeä asia, eli virkamiesten osallistamisosaaminen tukeminen mm. koulutuksin. Tämä on myös nostettu toimenpidetasolle ohjelmassa: "Järjestetään henkilöstölle koulutuksia sekä tukea osallisuustyöhön ja –menetelmiin" sekä "Prosessit tulee suunnitella niin, että osallisuuden toteuttamiselle on aikaa." Kuten aloitteessa on tuotu esille, kuntalaisten osallisuuden vahvistaminen ehkäisee konflikteja, parantaa päätösten hyväksyttävyyttä ja lisää kaupunkilaisten luottamusta Kajaanin päätöksentekokulttuuriin. Näiden lisäksi osallisuuden kokemus tutkitusti vahvistaa ihmisen hyvinvointia ja siitä on hyötyä myös yhteisöllisyyden ja konkreettisen osallistumisen näkökulmasta.

Jo tällä hetkellä Ympäristöteknisellä toimialalla osallisuutta toteutetaan mm. useilla asukaskyselyillä, liikuntapaikkojen käyttäjille järjestetään vuosittain tapaamisia toiminnan kehittämiseksi ja tehostamiseksi, liikunnan edustaja on mukana seurafoorumissa ja järjestöilloissa, katu- ja yleisten alueiden suunnitelmista ja kaavoituksesta järjestetään yleisötilaisuuksia ja nettikyselyjä, puistojen suunnitteluun osallistetaan asukkaita ja mm. lasten leikkipuiston uudistamiseen kysytään mielipiteitä lähikouluista ja päiväkodeista. 

Toisen asteen koulutusliikelaitoksen tavoitteena on kasvattaa opiskelijoita aktiivisiksi ja osallistuviksi kansalaisiksi niin, että jokainen rakentaa osaltaan yhteiskuntaa ja yhteistä hyvinvointia. Elinikäisen oppimisen avaintaidot, kuten yhteiskunnallinen osaaminen ja kansalaistaidot, itsensä kehittämisen taidot sekä kulttuuritietoisuuteen liittyvät taidot, läpäisevät koko koulutusjärjestelmän. Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen sekä kansalaisena toimiminen sisältyvät ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen opintoihin, ja demokratiakasvatus ilmenee eri oppiaineissa käsiteltävän aihepiirin mukaisesti. 

 

Kaupungin osallisuusohjelma on vasta valmistunut ja hyväksytty ja sen toteuttaminen on juuri aloitettu. Osallisuusohjelmaan sisältyvät kaikki ne elementit, joita aloitteessa esitetään tehtäväksi. Osallisuutta toteutetaan jo tällä hetkellä kaupunkiorganisaatiossa laaja-alaisesti, mutta toiminnan kehittäminen ja viranhaltijoiden ja työntekijöiden valmiuksien kasvattaminen on tärkeä osa ohjelman toteuttamista. Tavoitteena on, että osallisuuden kulttuuria saadaan vietyä eteenpäin ja vahvistettua. Ohjelman toteutumista myös seurataan. 

Tärkeintä tässä tilanteessa on hyväksytyn ohjelman suunniteltu toteuttaminen ja seuranta. Ei ole tarpeellista eikä järkevää kuluttaa resursseja uuden, samankaltaisen ohjelman laatimiseen. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle esittelytekstin mukaisen lausunnon ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Hyväksyi.

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle esittelytekstin mukaisen lausunnon ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §