Kajaanin kaupunginteatteri - liikelaitoksen johtokunta, kokous 20.11.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Kajaanin kaupunginteatteri -liikelaitoksen talouden toteuma 1.1. - 31.10.2020

KAJDno-2020-195

Valmistelija

  • Maria Tolonen, Hallintopäällikkö-tuottaja, maria.tolonen@kajaani.fi
  • Helka-Maria Kinnunen, Teatterinjohtaja, helka-maria.kinnunen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanissa esitystoiminta on ollut keskeytettynä 13.3. – 31.5.2020 Kajaanin kaupungin päätöksellä. Kevään osalta on peruttu 64 esitystä yhteensä, joista 31 olisi ollut kiertue-esityksiä alueteatterin piirissä. Teatteri on tänä vuonna poikkeusolojen vuoksi aikaistanut kesävapaille ja -lomille siirtymistä. Teatterin kesätauko alkoi jo 25.5.2020, ja se loppui normaalia aiemmin, heinäkuun 27. päivä. Lomien siirrosta on sovittu yhdessä henkilökunnan kanssa. Ei lomautuksia kuluvan vuoden aikana. Kevään osalta teatteri säästi budjetoituun nähden freelance-taiteilijoiden palkkakustannuksissa, vaatteiden vastaanottajien ja lipunmyyjien palkkakustannuksissa sekä tekijänpalkkioissa yhteensä 43 432 €. Lipputulojen menetys oli 93 530 €. Poikkeusolosuhteiden tappio 50 000 € on huomioitu keväällä saadulla erityisavustuksella.

Teatteri on varautunut syksyn teatterikauteen erityisjärjestelyin koronapandemian vuoksi. Paikkamäärä katsomoissa on puolitettu, osa paikoista on otettu pois myynnistä. Teatteritalolla 215 katsomon paikasta on myynnissä 100, pienellä näyttämöllä 86 paikasta on käytössä 40. Teatterin henkilökunta ohjaa katsojat katsomopaikoille sopivin välein. Seurueiden väliin jätetään kaksi tyhjää paikkaa. Siivousta on tehostettu ja käsidesiä on tarjolla yleisötiloissa. Aulahenkilökuntamme käyttää kasvovisiiriä tai kasvosuojaa sekä käsineitä. Aulahenkilökuntaa on palkattu enemmän, mm. jotta on saatu kaksi toimivaa sisäänkäyntiä yhden sijaan. Erikseen on järjestetty pienemmille yleisöille omia esityksiä, joissa on ollut vain 30-40 katsojaa.

Syyskaudella 2020 teatteri toteuttaa kolme uutta kokoillan näytelmää sekä yhden kevyemmän tuotannon, pikkujoulukonsertin. Näytelmien ensi-illat ovat Teatteritalolla Vanhan naisen vierailu, kotimainen kantaesitys Hylje ja pienen näyttämön/ alueteatterin puolella Niskavuoren Loviisa ja Heta. Teatteri sitoutuu viranomaisohjeisiin ja on valmistautunut mahdolliseen leviämisvaiheeseen etätyövaihtoehtojen ja harjoituksien työntekijämäärien vähentämisellä, ryhmittämällä työaikoja ja muilla täsmäsuunnitelmilla. Digitaalisen teatterikonseptin kehittämistä tehdään Kainuun liiton myöntämällä apurahalla perinteisen kiertuetoiminnan rinnalla. Kajaanin kaupunki myönsi toimintaan 2500 € lokakuussa. Hankkeessa tutkitaan, miten elävä esitys saadaan laadukkaasti tallennettua ja välitettyä niin että sen ydin, taiteellinen laatu, on katsojien koettavissa.

Sanna Heikkisen käsikirjoittama ja ohjaama, Kajaanin kaupunginteatterin esittämä, Syyllinen-näytelmä valittiin Suomen Uusperheiden Liiton (Supli) Vuoden Uusperheteoksi. Kilpailussa etsittiin tekoja, jotka ovat tuoneet uusperheitä koskettavia teemoja näkyväksi, tukeneet tai edesauttaneet uusperheiden hyvinvointia tai vahvistaneet uusperheiden asemaa yhteiskunnassa. Supli oli mukana jo näytelmän työstämisvaiheessa ja myönsi näytelmälle Supli suosittelee -sertifikaatin marraskuussa 2019. Heikkinen palkittiin 6.11.2020 Suplin Merkityksellinen elämä uusperheessä – webinaarin yhteydessä, taidemaalari Asta Vehviläisen upealla maalauksella ”Rohkeuden äärellä”. 

Kajaanin kaupungin teatteri -liikelaitoksen tuloslaskelma ajanjaksolta 1.1. - 31.10.2020 esitellään kokouksessa.

 

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Helka-Maria Kinnunen, Teatterinjohtaja, helka-maria.kinnunen@kajaani.fi

Johtokunta merkitsee tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.