Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto, kokous 20.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaoston tiedoksi merkittävät asiat

KAJDno-2024-17

Valmistelija

  • Tarja Laatikainen, Ympäristönsuojelutarkastaja, tarja.laatikainen@kajaani.fi
  • Taina Huttunen, Ympäristönsuojelutarkastaja, taina.huttunen@kajaani.fi
  • Elias Voutilainen, elias.voutilainen@kajaani.fi

Perustelut

Kainuun ELY-keskuksen päätös 27.2.2024 Kuopion Energia Oy:n Lintusuon turvetuotantoalueen tarkkailuohjelman hyväksymisestä vuosille 2024-2026.

Insinööritoimisto Gradientti 29.2.2024 Kajaanin Romu Oy:n pinta- ja pohjavesitarkkailun vuosiyhteenveto 2023

Kajaanin Romu Oy:n Kirkkoahon ja Saunakankaan kierrätyslaitosten pinta- ja pohjavesiä tarkkaillaan ympäristölupapäätösten Dnro PSAVI/1/04.08/2014 (Saunakangas) ja Dnro KAI-2005-Y-45-111 (Kirkkoaho) sekä Saunakankaan 2.12.2023 päivätyn hulevesien ja pohjaveden tarkkailusuunnitelman mukaisesti. Kajaanin Romu Oy vastaanottaa, lajittelee ja käsittelee eri materiaaleissa olevaa romua Kirkkoahon ja Saunakankaan kierrätyslaitoksilla.

Kirkkoahon toimipisteen pohjavesinäytteen pitoisuuksissa ei havaittu muutosta aiempiin tarkkailutuloksiin. Pitoisuudet alittivat laboratorion määritysrajat tutkituilla yhdisteillä. Saunakankaalla maastoon laskettavasta hulevedestä (Hule) otetuissa näytteissä sinkin, kuparin ja lyijyn pitoisuudet ylittivät BAT-päästötasojen ylärajat sekä kevään että syksyn tarkkailussa. Toiminnan alapuolisessa ojaveden tarkkailupisteessä haitta-aineiden pitoisuudet olivatkin hieman yläpuolisesta pisteestä mitattuja pitoisuuksia korkeampia. Toiminnan alapuolisen ojavesinäytteen pitoisuudet olivat huomattavasti alueelta johdettujen hulevesien pitoisuuksia alhaisempia. 

Saunakankaalla toiminnan alapuolisen pohjavesiputken tarkkailunäytteestä tutkittujen aineiden pitoisuudet olivat alhaisia. Vertailua toiminnan yläpuolisen pohjaveden tarkkailupisteen tuloksiin ei kuitenkaan voitu tehdä, sillä yläpuolisesta tarkkailuputkesta ei saatu näytettä putken kuivuuden vuoksi.

Tarkkailua jatketaan vuonna 2024 Saunakankaalla ympäristölupamääräysten sekä hyväksytyn tarkkailusuunnitelman mukaisesti ja Kirkkoaholla ympäristölupamääräysten mukaisesti. Kirkkoaholla pintavesinäytteestä Oja_K ja pohjavesinäytteestä Kaivo suoritetaan laajempi tarkkailu vuonna 2024.

Finavia Oyj:n Kajaanin lentoaseman pintavesitarkkailun vuosiraportti 2023.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto myönsi päätöksellään 9.2.2021 (nro 217/2021, dnro PSAVI/1791/2016) Kajaanin lentoasemalle ympäristöluvan. Tarkkailu on jatkunut ympäristölupapäätöksen mukaisena keväästä 2021 alkaen. Kajaanin lentoaseman tarkkailussa havainnoidaan lentoasemalla käytettävien polttoaineiden sekä liukkaudentorjunta- ja jäänpoistoaineiden mahdollisia vaikutuksia pintaveteen. Pintavesipiste N1 sijaitsee kiitotien itäpäädyn eteläpuoleisessa purkuojassa ja N2 luoteispuolen purkuojassa. Havaintopiste N3 sijaitsee kiitotien pohjoispuolen purkuojassa. Tarkkailunäytteet on otettu touko- ja lokakuussa.

Vuonna 2023 kevään tarkkailukerralla havaintopisteen N1 happea kuluttavien aineiden arvot olivat hieman koholla, mikä viittaa lievään kuormitusvaikutukseen. Jäänpoisto ja -estoaineiden (propyleeniglykoli) hajoaminen vesistössä kuluttaa happea. Lisäksi havaintopisteiden N2 ja N3 vedessä kalium- ja natriumpitoisuudet olivat koholla edellisvuoteen verrattuna, mutta sähkönjohtavuuden arvot olivat kuitenkin pintavesille ominaisella tasolla. Syksyn tarkkailukerralla havaintopisteen N1 vedessä havaittiin 2,0 mg/l öljyhiilivetyjä, mutta vedessä ei havaittu BTEX-yhdisteitä vuoden 2023 tarkkailukerroilla.

 

Lupajaoston kevään 2024 alustavat kokousajat, kokoustila Lönnrot: 

  • keskiviikko 17.4. klo 16:15
  • keskiviikko 15.5. klo 16:15
  • keskiviikko 12.6. klo 16:15

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Merkitsee tiedoksi.

Päätös

Merkitsi tiedoksi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §