Kaupunginhallitus, kokous 19.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 65 Kajaanin Taidekampus -hanke

KAJDno-2018-757

Valmistelija

  • Risto Hämäläinen, Kehitysjohtaja, risto.i.hamalainen@kajaani.fi

Perustelut

Kaupunkistrategiassa kulttuuri on nostettu esille osana kaupungin elinvoimaa tavoitelauseella "Laaja kulttuuritarjonta, monipuoliset harrastukset ja erilaiset asumisen mahdollisuudet lisäävät Kajaanin lumovoimaa." Elinvoimaohjelmassa tavoitetta on tarkennettu: "Kulttuurista elinvoimaa – vapaan kentän uusien mahdollisuuksien kartoittaminen ja tukeminen, kansainvälisen kulttuurituotannon osaamisen vahvistaminen ja Oulu2026 kulttuuripääkaupunkistatuksen hyödyntäminen." Kajaanin kulttuuriohjelmassa 2023 - 2026 tavoitteeksi on asetettu: "Kajaanin kulttuurin lumovoimaa vahvistetaan yhdistämällä alueen historiaa, perinteitä ja vahvuuksia sekä uusia monikulttuurisuuden, kansainvälisyyden ja osaamisen mahdollisuuksia ja antamalla tilaa uusille ja rohkeille avauksille."

Sivistysjohtaja Mari Lyyra, Kulttuuriosuuskunta G-voiman tuottaja Veikko Leinonen, Routa Companyn tuottaja Miia Kauppinen ja kehitysjohtaja Risto Hämäläinen esittelivät kaupunginhallituksen elinkeinojaoston kokouksessa 9.10.2023 talousarvioon 2024 ehdotettavia toimenpiteitä, miten kulttuurilla voidaan vahvistaa Kajaanin elinvoimaa, ja uutena laajana kehityshankkeena Kajaanin Taidekampus hanke-ehdotusta. Jaosto antoi talousarviovalmisteluohjeen sisällyttää Taidekampuksen käynnistämisen talousarvioon 2024 ja hankkeen toimintasuunnitelman laatimisen.

Talousarvioon 2024 hanke on kirjattu seuraavasti: "Kajaanin Taidekampuksen luominen tukemaan kaupungin elinvoimaa ja mainetta Kajaaniin. Taidekampuksesta tulee yksi keskeinen elementti lisäämään kaupungin vetovoimaa ja pitovoimaa, erityisesti nuorten osaajien parissa. Taidekampuksen käynnistäminen sivistystoimialan, vapaan kulttuurikentän toimijoiden ja elinvoimapalvelujen kolmikantayhteistyönä."

Sivistystoimialan, elinvoimapalvelujen, Kulttuuriosuuskunta G-voiman ja Routa Companyn yhteistyönä on valmisteltu alkuvuoden aikana Seminaarin Taidekampuksen hankesuunnitelma. Tuottajat Veikko Leinonen ja Miia Kauppinen esittelivät hankesuunnitelman elinkeinojaoston kokouksessa 22.2.2024. Elinkeinojaosto antoi jatkovalmisteluohjeen viedä hankkeen käynnistäminen ja rahoitus kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Seminaarin Taidekampus -hankkeessa perustetaan uusi kulttuurikeskus Kajaanin historialliselle Seminaarin kampusalueelle. Kajaanissa sijaitsee merkittävä esittävän taiteen osaamiskeskittymä. Seminaarin Taidekampus on uusi vaihe tuon osaamiskeskittymän kehittämiseksi ja tulevaisuuteen viemiseksi. Samalla hanke on yksi Oulu2026 -kulttuuripääkaupunkivuoden ja Kajaanin 375-juhlavuoden avauksia. Taidekampuksen toimintamalli perustuu useiden toimijoiden ja erilaisten ryhmien ammattimaisesti johdettuun yhteisöllisyyteen. Taidekampus toimii kajaanilaisen taiteen vapaan kentän päänäyttämönä sekä useiden harrastajaryhmien ja kulttuurialan koulutuksen toimintaympäristönä. Tavoitteena on myös käynnistää kulttuurituotannon koulutus Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Humanistisen ammattikorkeakoulun yhteistyönä. Taidekampuksella pyritään myös käynnistämään lisäksi teatterialan taiteen perusopetus yhteistyössä Kaukametsän opiston tai Kainuun musiikkiopiston kanssa.

Taidekampus perustetaan Seminaarin päärakennukseen, jossa on viime vuosina toiminut Kajaanin kaupunginteatterin väistönäyttämö. Seminaarin Taidekampuksen tilan päävuokralaiseksi tulee Kulttuuriosuuskunta G-voima. Tarkoitus on, että Taidekampukselle toimintansa siirtävät teatterin ammattiryhmä Vaara-kollektiivi, tanssin ammattiryhmä Routa Company, Kajaanin Harrastajateatteri ja Kainuun lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttura. Useissa toimitiloissa toimivien vapaan kentän toimijoiden siirtyminen yhteen toimitilaan mahdollistaa hajanaisen toiminnan sijaan uuden, lähes päivittäin auki olevan kulttuurikeskuksen perustamisen. Talon päätoimijoiden ympärille luodaan yhteisöllinen toimintamalli, joka mahdollistaa myös muiden yhteisöjen ja taiteilijoiden toimimisen tilassa, kaupungin kulttuurin ruohonjuuritason ja harrastajien aktiivisen toimijuuden Taidekampuksella sekä taiteenalan koulutuksen kytkeytymisen kokonaisuuteen.

Taidekampuksen brändäys edistää uusien katsojien tavoittamista sekä ryhmämyynnin ja yritysyhteistyön kasvattamista. Kesäteatteritoiminnan uudelleenkäynnistäminen kasvattaa yleisömääriä ja tarjoaa paikallisille nuorille mielekästä, yhteisöllistä toimintaa. Monipuolista, yhteisöllistä taidetoimintaa kehitetään ammattilaisten johdolla. Lasten Leikkimö -tilan perustamisen myötä kaupunkiin tulee uusi maksuton taide- ja sisäleikkipaikka kaupunkimme pienimmille. Tavoitteena on, että Taidekampuksesta tulee luonteva vierailukohde kaikenikäisille kaupunkilaisille, vauvoista ikäihmisiin. Taidekampuksen toiminta ulottuu myös Seminaarin puisto- ja piha-alueille ja mahdollistaa historiallisen ympäristön muuttumisen kaupunkilaisten olohuoneeksi kesäteatteri- ja tapahtumatoiminnan kautta. Lisääntyvä tapahtumatoiminta vahvistaa myös Kajaanin kaupunkikeskustan elinvoimaa.

Taidekampus vahvistaa Kajaanin profiilia monipuolisena kulttuurikaupunkina, joka tarjoaa mahdollisuuksia niin kulttuurin kokijoille kuin tekijöille sekä toimii elävyyttä lisäävänä vetovoimatekijänä kilpailtaessa asukkaista ja työntekijöistä. Aluetaloudellisesti hanke tulee vaikuttamaan muun muassa siihen, että taiteen vapaan kentän kansallista rahoitusta ohjautuu edelleen Kajaaniin. Hanke mahdollistaa myös kulttuurimatkailun uusien tuotteiden luomisen. Seminaarin alueella ja päärakennuksella, johon Taidekampus sijoittuu, on historiallisesti suuri merkitys Kajaanille ja Kainuulle. Opettajankoulutuksen keskuksena ja kainuulaisen kulttuurielämän nostajana se toimi yli sadan vuoden ajan kainuulaisen sivistyksen ja alueellisen yhdenvertaisuuden edistämisen asialla. Samoja tavoitteita edistetään myös Seminaarin Taidekampus – hankkeella.

Taidekampushankkeen toteutusmalli on sama kuin KAMK:n toteuttaman Game City Kajaani hankkeen ja CSC:n toteuttaman Kajaanin datakeskusekosysteemihankkeen. Taidekampushankkeen toteuttajana ja keskeisenä toimijana on Kulttuuriosuuskunta G-voima, joka myös kokoaa sekä kampuksen toimijoita että kaupungin muita taiteen ja kulttuurin alan toimijoita yhteen rakentamaan ja luomaan uusia sisältöjä ja uusia yhteistyömuotoja kulttuurikaupunki Kajaaniin. Hankkeen ohjausryhmäksi ehdotetaan kaupunginhallituksen elinkeinojaostoa vastaavalla tavalla kuin Game City Kajaani ja datakeskusekosysteemi hankkeissa. Johtoryhmän muodostavat sivistystoimialan, elinvoimapalvelujen ja vapaan kentän kulttuurin toimijoiden edustajat, sen puheenjohtajana toimii sivistysjohtaja. Projektikoordinaattori toimii ohjausryhmän ja johtoryhmän valmistelijana ja sihteerinä.

Kolmivuotinen hanke käynnistyy 1.6.2024 ja jatkuu toukokuun 2027 loppuun saakka. Tarkoituksena on, että Taidekampukselle syntyy hankkeen aikana pysyvät toimintamallit, ja toiminta jatkuu pitkäjänteisesti hankkeen päättymisen jälkeen. Hankkeen talousarvio käynnistysvaiheen suunnitelman mukaan on 733.700 €, josta henkilöstökulut 421 200 €, tilakulut 105 000 € (hankkeen rahoituksen osuus tilakuluista), kehittämistoimenpiteet 167 500 € sisältäen mm. monitoimitilojen kehittämisen, viestinnän ja markkinoinnin, koulutukset ja konsultaatiot, ulkopuolisen rahoituksen kehittämishankkeiden omarahoitus, koulutusten mahdolliset esiselvitykset. Tuotantotukeen tapahtumien ja uuden toiminnan kehittämiseksi varataan 40 000 €. Hankkeen käynnistyttyä haetaan monipuolisesti ulkopuolista rahoitusta hankkeen vaikuttavuuden lisäämiseksi vastaavalla tavalla kuin Game City Kajaani hankkeessa on tehty. Kaupungin kuntarahoitus hankkeelle vuosina 2024-26 on tarkoitettu kattamaan myös vuoden 2027 aikana syntyvät kustannukset.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus:

- myöntää Kulttuuriosuuskunta G-voimalle 245.000 euroa toiminta-avustuksena vuonna 2024 Seminaarin Taidekampus hankkeen käynnistämiseen ja toteutuksen aloittamiseen liitteenä olevan hankesuunnitelman ja talousarvion mukaisesti, ja varautuu rahoittamaan hankkeen toteuttamista 245.000 euroa vuoden 2025 talousarviossa ja 245.000 euroa vuoden 2026 taloussuunnitelmassa;    

- päättää, että myönnettäviä toiminta-avustuksia vastaavat erät katetaan vuoden 2019 tilinpäätöksessä taseeseen tehdystä elinkeinopoliittisesta varauksesta;

- päättää, että Kulttuuriosuuskunta G-voima voi käyttää toiminta-avustuksia mahdollisten hankkeen toteuttamiseen liittyvien, ohjausryhmän hyväksymien ulkopuolisella rahoituksella toteuttavien hankkeiden omarahoitukseen;

- nimeää kaupunginhallituksen elinkeinojaoston hankkeen ohjausryhmäksi, joka seuraa ja ohjaa hankkeen toimintaa sekä kustannusten ja rahoituksen toteutumista.

Päätös

Veli-Matti Karppinen Marjatta Immosen kannattamana esitti, että asia jätetään pöydälle. Puheenjohtajan äänestysjärjestysesitys, asian käsittelyn jatkaminen JAA, asian pöydälle jättäminen EI. 

Åånestyksen tulos 8 JAA-ääntä, 2.EI-ääntä, 1 poissa. Kaupunginhallitus päätti jatkaa asian käsittelyä. 

Kaupunginjohtaja teki muutetun päätösesityksen: Päätökseen lisätään virke "Hanke on suunniteltava ja toimeenpantava niin, että sen päättyessä kaupunkiorganisaation käyttötalouskustannukset tai muut taloudelliset vastuut eivät ole lisääntyneet hankkeen aloittamisajankohdasta.”

Kaupunginhallitus hyväksyi muutetun päätösesityksen.

Asiantuntijoina kokouksessa asian esittelyn ajan olivat Risto Hämäläinen, Minna Tuunainen, Veikko Leinonen, Mia Kauppinen ja Milja Korhonen. 

 

Äänestystulokset

  • Kyllä 8 kpl 80%

    Silja Keränen, Auli Halonen, Pasi Kilpeläinen, Eero Suutari, Minna Partanen, Miikka Kortelainen, Helena Ohtonen, Pertti Määttä

  • Ei 2 kpl 20%

    Veli-Matti Karppinen, Marjatta Immonen