Kaupunginhallitus, kokous 27.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 Valtuustoaloite: Hallintosääntömuutos konsernijaoston jäsenmäärän muutokseksi

KAJDno-2023-791

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

Pöytäkirjaan merkittiin valtuutettu Helena Ohtosen (sd.) sekä muun Kajaanin sosialidemokraattisen valtuustoryhmän kannattama seuraavan sisältöinen valtuustoaloite:

"Esitys hallintosääntöön tehtävästä konsernijaoston muodostamisen muutoksesta

Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä esittää hallintosääntömuutosta kaupunginhallituksen alaisen konsernijaoston muodostamiseen.

Konsernijaostossa kuullaan ajankohtaiskatsauksia ja selvityksiä mm. energiatuotannosta, sijoitustoiminnasta ja tytäryhtiöistä. Asioiden valmisteluvaiheessa ja päätöksenteossa on tärkeää kaupunginhallituksen jäsenten saada riittävästi taustatietoa. Tällä hetkellä laajoja selvityksiä eivät kuule konsernijaostoon kuulumattomat kaupunginhallituksen jäsenet. Hallintosääntömuutoksella edistettäisiin demokraattista, tasa-arvoista ja sitoutunutta päätöksentekoa konsernijaostossa ja kaupunginhallituksessa.

Esitämme kaikkien kaupunginhallituksen päätöksentekoon osallistuvien poliittisten ryhmien muodostavan konsernijaoston ilman erillistä kuntavaalien jälkeen käytävää paikkajakoneuvottelua. Näin kaikki hallituksen jäsenet saavat ajantasaista tietoa ja pääsevät vaikuttamaan konserniohjaukseen, omistajapolitiikkaan ja sijoitustoiminnan periaatteisiin.

Kajaanin kaupunginvaltuuston sosialidemokraattinen valtuustoryhmä"

Päätösehdotus

Valtuustoaloite lähetetään kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Valtuustoaloite lähetettiin kaupungin hallintosäännön 119 §:n mukaisesti kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Tuija Aarnio, Hallintojohtaja, tuija.aarnio@kajaani.fi

Perustelut

SDPn  valtuustoryhmä esittää aloitteessaan, että konsernijaoston kokoonpanoa muutettaisiin siten, että kaikki kaupunginhallituksen päätöksentekoon osallistuvat poliittiset ryhmät muodostaisivat konsernijaoston ilman erillistä kuntavaalien jälkeen käytävää paikkajakoneuvottelua. Tavoitteena olisi tiedonsaannin ja vaikuttamismahdollisuuksien parantaminen. 

Hallintosäännön 8 §:n mukaan kaupunginhallituksen alaisuudessa toimivat elinkeinojaosto, konsernijaosto, osallisuus- ja hyvinvointijaosto ja työllisyysjaosto. Kussakin jaostossa on viisi (5) kaupunginhallituksen valitsemaa jäsentä, joiden tulee olla kaupunginhallituksen jäseniä tai varajäseniä, pl. osallisuus- ja hyvinvointijaosto, jonka jäsenistä yhden tulee olla kaupunginhallituksen jäsen tai varajäsen; elinkeinojoastossa on lisäksi yksi (1) asiantuntijajäsen.

Kunnalliset luottamushenkilöpaikat jaetaan kuntavaalien jälkeen suhteellisesti vaalituloksen mukaisesti. Kuntavaalien tulos ja niiden jälkeinen paikkajako puolueiden välillä ei ole ennakoitavissa oleva asia. Mikäli toimielinten kulloinenkin jäsenmäärä olisi riippuvainen vaalien tuloksesta, tulisi hallintosäännön määräyksiä jäsenten lukumääristä tarkastella jatkuvasti. Tällaiset muutokset voisivat entisestään monimutkaistaa paikoista käytäviä neuvotteluja ja ratkaisuja sekä hidastaa asioiden etenemistä.    

Valtuustoaloitteessa esitetty tavoite tiedonsaannin ja vaikuttamismahdollisuuksien parantamisesta voidaan saavuttaa kokouskäytännöillä. Käsiteltäessä jaostoissa laajakantoisia ja merkittäviä asioita, voidaan jaoston kokoukseen kutsua läsnäolo-oikeudella edustajia sellaisista poliittisista ryhmittymistä, joiden edustajia ei jäsenissä ole. Toisaalta jaostot voivat tuoda merkittävät asiat käsiteltäväksi kaupunginhallituksen kokoukseen, jolloin kaikilla sen jäsenillä on mahdollisuus osallistua asian käsittelyyn.  

Kaupungin organisaatiorakenteella tulee olla tietty pysyvyys, eikä sitä ole aiheellista muuttaa kuntavaaleissa saavutettavien vaalitulosten mukaisesti. Tiedonsaamista voidaan edistää joustavasti kokouskäytänteitä muokkaamalla. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus antaa kaupunginvaltuustolle esittelytekstin mukaisen lausunnon ja esittää, että valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Hyväksyi.