Konsernijaosto, kokous 23.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 EU-taksonomia sijoitustoiminnassa

KAJDno-2018-570

Valmistelija

  • Joni Partanen, Talousjohtaja, joni.partanen@kajaani.fi

Perustelut

Euroopan unioni on asettanut tavoitteen olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi EU on luonut Euroopan vihreän kehityksen ohjelman, jonka osana EU on julkaissut kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmän eli taksonomian. Taksonomian tarkoituksena on määritellä yhteisesti, mitkä toiminnot voidaan katsoa kestäviksi. Taksonomia muodostuu asetuksesta ja sen perusteella annetuista delegoiduista asetuksista. Tämän sääntelyn on tarkoitus helpottaa kestävää sijoittamista. Taksonomian avulla kestävälle taloudelliselle toiminnalle määritetään yhteinen luokittelu ja kriteerit ja taksonomian tarkoituksena on helpottaa ilmastoystävällisten sijoituskohteiden tunnistamista ja ohjata investointeja kestäviin projekteihin.

Kestävä rahoitus tarkoittaa finanssialan liiketoimintoja, joilla edistetään kestävän kehityksen tavoitteita. Kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä antaa kestäville sijoituskohteille  yhteisen tieteeseen perustuvan kriteeristön. Muita peruspilareita ovat kestävyystietojen raportointiin sekä kestävän rahoituksen rahoitusvälineisiin liittyvät sääntelyhankkeet.

Evli Oyj esittelee kokouksessa kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmää eli taksonomiaa. Evlin esitys oheisliitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Merkitään tiedoksi Evli Oyj:n esittely EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmän perusteista.

Päätös

Merkittiin tiedoksi. 

Tomas Hildebrandt, Emma Kontsas ja Elina Niiranen Evliltä osallistuivat kokoukseen etäyhteydellä asian käsittelyn ajan.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §