Kaupunginhallitus, kokous 30.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 37 Korkosuojaukset

KAJDno-2022-805

Valmistelija

  • Joni Partanen, Talousjohtaja, joni.partanen@kajaani.fi

Perustelut

Korot lähtivät nousuun vuoden 2022 alkupuoliskolla ja pitkään vallinnut negatiivisten korkojen aikakausi päättyi. Euribor 6 kk oli vuoden 2022 alussa -0,539 ja puolestaan 29.12.2023 tasolla 3,909. Euroopan keskuspankki nosti ohjauskorkojaan vuosien 2022-2023 aikana säännöllisesti inflaation hillitsemiseksi. Loppuvuoden 2023 aikana nähtiin käännettä korkomarkkinoilla, kun koronnostot päättyivät ja ohjauskorot pidettiin ennallaan. Markkinat ennustavat korkojen laskevan vuoden 2024 aikana ja esimerkiksi 6 kk euriborin ennustetaan olevan 2,6 tasolla vuodenvaihteessa 2024-2025. EKP on ollut ohjauskorkoon liittyvissä lausunnoissaan varovaisemmalla kannalla, sillä euroalueen suhdanneodotus on viime aikoina hieman kohentunut ja myös inflaationäkymään liittyy edelleen monia riskejä. Markkinat ennakoivat EKP:n laskevan ohjauskorkoa vuoden 2024 aikana noin 1,5 prosenttiyksiköllä. Nämä odotukset vaikuttavat kuntarahoituksen pääekonomistin Timo Vesalan mukaan ylimitoitetuilta ja markkinakorkojen nousupaine voi lähitulevaisuudessa yhä jatkua. 

Kajaanin kaupungilla on lainaa 31.12.2023 117,3 milj. euroa.(TP2022 138,3 milj.euroa). Kaupungilla on pitkäaikaisia lainoja 92,3 milj. euroa, josta 36,7 milj. euroa on sidottu kiinteään korkoon ja 55,6 milj. euroa on vaihtuvakorkoista lainaa. Lisäksi kaupungilla on käytössä 25 milj. euroa kuntatodistuksia (kunnan rahamarkkinoilla liikkeeseen laskema lyhytaikainen velkasitoumus).

Vuoden 2024 talousarviossa lainamäärän on arvioitu kasvavan 8,2 milj. euroa. Mikäli arvio toteutuu, on lainamäärä vuoden 2023 lopussa noin 125,5 milj. euroa (rahoituslaitoksista otetut lainat). Lainakannan arvioidaan edelleen kasvavan vuosina 2025-2026 n. 6-9 miljoonan euron vuositahtia. Tavoitteena on, että lainakanta ei saa ylittää suunnittelukaudella vuoden 2026 loppuun asti vuoden 2022 lainakannan tasoa 138 miljoonaa euroa. Tulorahoituksen tulee riittää vieraan pääoman korkojen ja lyhennysten maksuun.

Lainasalkkua varten kaupungilla on 82,0 milj. euroa korkosuojauksia. Kaupungin varainhankinnan ja sijoitustoiminnan periaatteiden mukaan (KH 26.5.2020) tavoitteena on, että lainakannan suojausaste on 30-70 %. Lainakannan suojausaste 31.12.2023 on noin 95 %. Osa Kajaanin kaupungin koronvaihtosopimuksista on kynnyksellisiä koronvaihtosopimuksia, joissa maksettava kiinteäkorko muuttuu vaihtuvaksi, mikäli korot nousevat yli 4,5 % -5,0 % tasolle. Kaupungilla on myös kiinnitetty pitkäaikaista korkosuojaa vuoteen 2049 saakka huomattavalle 70 miljoonan pääomalle. 

Tämän hetken korkomarkkinaennusteiden ja talousarvion 2024 mukaisilla lainakannan muutoksilla (tavoitetaso huomioiden) korkomenojen ennakoidaan kasvavan maltillisesti lähivuosina. Koronvaihtosopimukset tuottavat positiivista kassavirtaa vaihtuvakorkoisten luottojen korkomenojen kasvun vastapainoksi. Kajaanin kaupungin lainasalkun korkomenot ovat vuonna 2024 2,0 milj. euroa ja nousevat lähivuosina vain maltillisesti vuosittain.

Korkomarkkinoiden kehittynyt tilanne mahdollistaa pitkäaikaisen korkositoumuksen muokkaamisen ja lähivuosien korkoriskin ja korkomenojen vähentämisen. Koronvaihtosopimuksia muokkaamalla on mahdollista saada lähivuosien korkomenoihin markkinakorkoja selkeästi alempaa kiinteän koron tasoa, jopa korkomenojen selkeää alentumista, sekä vähentää korkosuojauksiin liittyviä sitoumuksia 2040 luvulta. 

Korkomarkkinoiden tilannetta, Kajaanin kaupungin lainasalkun kehitystä ja korkosuojausten muokkaamisen vaihtoehtoja on käyty läpi Nordean ja OP:n kanssa joulu- ja tammikuun aikana. Kuntarahoitus on toiminut asiantuntijana lainakannan ja korkosuojausten vaikutusten arvioinnissa ja analysoinnissa Kajaanin kaupungilla käytössä olevaa Apollo lainaohjelmaa hyödyntäen.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus päättää, että pitkäaikaista 2040-luvulle ulottuvaa korkositoumusta euromääräisesti ja ajallisesti lyhennetään. Lainasalkun korkosuojauksia muokataan varainhankinnan periaatteiden mukaisten tavoitetasojen suuntaan.

Kaupunginhallitus valtuuttaa talousjohtajan toteuttamaan koronvaihtosopimusten muokkaamisen rahoituslaitosten kanssa.

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kajaanin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kajaanin kaupunginhallitus

Postiosoite:  PL 133, 87101 Kajaani

Käyntiosoite: Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani

Sähköpostiosoite: kajaani@kajaani.fi

Puhelinnumero:  08 61551 (vaihde)

Kirjaamon aukioloaika: klo 8.00-16.00; juhlapyhien aattoina ja perjantaisin klo 8.00-15.00.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kajaanin kaupungin  kirjaamosta. Yhteystiedot; ks. edellä.