Työllisyysjaosto, kokous 24.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Vieraskielisten yrittäjyyden tukeminen ja yritysneuvontapalveluiden kehittäminen Kainuu-Koillismaan työllisyysalueella -hanke

KAJDno-2024-82

Valmistelija

  • Milla Tikkanen, Työllisyyspäällikkö, milla.tikkanen@kajaani.fi

Perustelut

Vieraskielisten yrittäjyyden tukeminen ja yritysneuvontapalveluiden kehittäminen Kainuussa ja Koillismaalla

Kajaanin ammattikorkeakoulun valmistelemassa hankkeessa tavoitteena on edistää vieraskielisten yrittäjyyttä ja kehittää kv-osaajien yritysneuvonnan tukipalveluita Kainuussa ja Koillismaalla. Mukaan on pyydetty Kajaanin kaupungin lisäksi Sotkamon, Suomussalmen ja Kuusamon kuntia, joissa kaikissa on merkittävästi kansainvälistaustaisia työnhakijoita. Näillä kunnilla tulee myös olemaan merkittävästi roolia kohderyhmän työllisyyden tukemisessa tulevan uudistusten myötä.

Hankkeeseen haetaan rahoitus 31.1. päättyvästä ESR-rahoitushausta. Hankkeen koko on 260 000 € ja omarahoitus muodostuu mukaan lähtevien kuntien ja Kajaanin kaupungin osuuksista. Rahoitusosuus perustuu mukaan lähtevien kuntien ulkomaalaistaustaisiin työnhakijoihin vuoden 2023 loppupuolella. Myös KAMK osallistuu hankkeeseen omarahoituksella hankkeen toteuttajana.

Hankkeeseen on tarkoitus on palkata projektipäällikkö 100 % työsuhteella ja projektiasiantuntija 50 % työsuhteella. Hankkeen kesto on kaksi vuotta.

 

Mitä hankkeessa tehdään ?

Hankkeessa kehitetään vieraskielisten yritysneuvontaa ja tukipalveluita, joita ovat mm.  

a)  lisäosaaminen toimiville yritysneuvojille, työllisyysohjaajille ja muille vieraskielisten kanssa toimiville asiantuntijoille,

b) ohjaus- ja neuvontapalvelut

c) tapahtumien ja infotilaisuuksien järjestäminen,

d) maahan muuttaneiden yrittäjien verkoston toiminnan käynnistäminen,

e) Vieraskieliset yrittäjät mukaan omistajanvaihdosohjelmaan

f) yrittäjyydestä tiedottaminen ja yrittäjyyspolulle työnhakijoiden kannustamista ja tukemista

Kenelle hanke on suunnattu?

Ensisijaisena kohderyhmänä ovat vieraskieliset henkilöt, jotka suunnittelevat yritystoimintaa Kainuussa tai Koillismaalla ja joilla on kotikunta kyseisellä alueella.

Toisena kohderyhmänä ovat yritysneuvojat, vieraskielisten uravalmentajat ja ohjaajat Kainuussa/Koillismaalla ja Business Kainuu/Koillismaa -verkosto.

Kaupungilta haettava omarahoitusosuus 

Kajaanin ammattikorkeakoulu hakee hankkeeseen Kajaanin kaupungilta 31 350 € kolmelle vuodelle. Rahoitusosuus on vuonna 2024 10 530 €, 2025 15 575 e ja 2026 5 265 €. Koko hankkeen rahoituksesta Kajaanin kaupungin osuus on 12,2 %.

Oheisliitteenä on hankkeen tämänhetkinen hankeaihion kuvaus. Hanketta työllisyysjaostolle esittelee KAMK:n edustajana tutkimus-, kehittämis- ja  innovaatiotoiminnan johtaja Mikko Keränen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Milla Tikkanen, Työllisyyspäällikkö, milla.tikkanen@kajaani.fi

Työllisyysjaosto myöntää Vieraskielisten yrittäjyyden tukeminen ja yritysneuvontapalveluiden kehittäminen Kainuussa ja Koillismaalla -hankkeelle yhteensä 31 350 €  euron suuruisen rahoituksen, mikäli se saa hakemansa ESR-rahoituksen. Rahoitus jaetaan vuosille 10 530 €/v. 2024 , 15 575€/ v. 2025 ja 5 265 €/v. 2026 . Kuntarahoituksesta päätetään lopullisesti kunkin vuoden talousarvion yhteydessä. KAMK:n on toimitettava kaupungin työllisyysjaostolle raportit hankkeen etenemisestä kaksi kertaa vuodessa ja loppuraportti hankkeen päätyttyä. Mikäli hankkeen kustannukset eivät toteudu suunnitellusti, KAMK palauttaa kaupungille sen mahdollisesti liikaa maksaman rahoitusosuuden.

Päätös

Hyväksyi.