Kaupunginhallitus, kokous 9.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 3 Lausunto Pohjois-Savon maakuntakaavan 2040 3. vaiheen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta

KAJDno-2018-429

Valmistelija

  • Anne Siltavuori, Kaupunginarkkitehti, anne.siltavuori@kajaani.fi
  • Leena Heikura-Tolonen, Kaavoittaja, leena.heikura-tolonen@kajaani.fi

Perustelut

Pohjois-Savon liitto on pyytänyt Kajaanin kaupungin lausuntoa Pohjois-Savon maakuntakaavan 2040 3. vaiheen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta. Pohjois-Savon maakuntakaava 2040 laaditaan kolmessa vaiheessa, joista kyseessä on 3. vaihe.


Pohjois-Savon maakuntakaavan 2040 lähtökohdat ja tavoitteet

Pohjois-Savon kokonaismaakuntakaavan 2040 laatiminen on ollut vireillä vuodesta 2017 saakka. Kaavan laatiminen on toteutettu tähän mennessä kahdessa vaiheessa. Kyseessä oleva osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) koskee Pohjois-Savon maakuntakaavan 2040 kolmatta vaihetta.   Pohjois-Savon maakuntakaavojen tarkistamisen tavoitteena on saada aikaan yksi kokonaisuus ja samalla nostaa seudullisen maankäytön rajaa ja yleispiirteistää maakuntakaavaa. Tarkistamisen lopputuloksena muodostuu kaavayhdistelmänä Pohjois-Savon maakuntakaava 2040.

Pohjois-Savon maakuntakaavan 2040 kolmannessa vaiheessa on käsitelty muun muassa aurinkovoimaa, vetyä ja kauppaa koskevia teemoja, jotka eivät ole esimerkiksi selvitystilanteen vuoksi olleet valmiita käsittelyyn vielä 2. vaiheessa. 3. vaiheessa käsitellään myös eri sidosryhmien kehittämistarpeista johtuvia muutoksia. Kaava-alueena on koko Pohjois-Savon maakunta ja maakuntakaavan tarkistaminen koskee kaikkia Pohjois-Savon liiton jäsenkuntia. Kaikkien kuntien alueille ei välttämättä kohdistu muutoksia. Maakuntakaavan 2040 tarkistamisen tavoite on laadittu Pohjois-Savon liitossa tunnistettujen tarpeiden sekä sidosryhmien kanssa käydyn vuoropuhelun perusteella.          

Nyt kyseessä olevassa Pohjois-Savon maakuntakaavan 2040 kolmannessa vaiheessa tarkistetaan 1. ja 2. vaiheen jälkeen esille nousseet teemat. Käsiteltävänä ovat aurinkovoimaan, vetytalouteen ja Kuopion Pitkälahdessa seudullisesti merkittävän vähittäiskaupan palveluihin liittyvät merkinnät sekä muut mahdolliset kaavatyön aikana esille tulevat kaupalliset kohteet. Tavoitteena on energiantuotannon osalta tutkia maakunnan vetytaloutta ja aurinkoenergiapotentiaalia tarkemmin. Meneillään on maakunnallisen aurinkoenergiaselvityksen ohella useita teollisen aurinkovoiman investointeja ja niiden määrän arvioidaan kasvavan voimakkaasti tulevina vuosina. Potentiaalisia aurinkoenergian tuotantoalueita tutkitaan mm. riittävien sähkönsiirtoyhteyksien, yhtenäisen avoimen pinta-alan, soiden jäljellä olevan turvekerroksen, kuivatusmahdollisuuksien, aurinkoisuuden ja alueiden topografian kannalta. Tavoitteena on tutkia merkittävimmät teollisen kokoluokan aurinkovoimapotentiaalin alueet Pohjois-Savossa. Lisäksi tutkitaan seudullisesti merkittävän vähittäiskaupan suuryksikön mahdollinen sijoittuminen Kuopion Pitkälahteen sekä muut mahdolliset esille tulevat kaupalliset kohteet sekä tarkistetaan kaupan teemaan liittyvät tarpeet. Lisäksi osaan ensimmäisen tai toisen vaiheen teemoihin on mahdollista palata uudelleen, jos uutta selvitystietoa on saatavilla tai toimintaympäristössä tapahtuu sellaisia muutoksia, jotka edellyttävät teemojen lisäselvityksiä ja uudelleenarviointia. 


Pohjois-Savon maakuntakaavan 2040 3. vaiheen tarvittavat arviointi ja selvitykset


Pohjois-Savon maakuntakaavan vaikutusten arvioinnin tavoitteena on tutkia, aiheuttaako maakuntakaavassa esitetty alueidenkäytön periaate maankäytön muutosta tai ylläpitääkö se tilannetta, jolla voi olla myönteisiä tai kielteisiä vaikutuksia ympäristöön. Arvioinnilla selvitetään lisäksi ne keinot, joilla voidaan ehkäistä tai vähentää haitallisia vaikutuksia.

Maakuntakaava 2040 3. vaiheeseen liittyviä selvitystarpeita on tunnistettu maakuntakaavan seurannassa ja tavoitteiden asettamisvaiheessa. Aurinkoenergiapotentiaalia selvitetään mm. paikkatietoaineistoon perustuen saaden kattavat perustiedot ja merkittävimpien vaikutusten kuvaukset. Yksi merkittävimmistä ratkaistavista kysymyksistä liittyy teollisen kokoluokan aurinkoenergiatuotannon alueiden sijoittumiseen metsiin ja viljelyalueille. Turvesoiden säilyminen energiatuotantoalueena aurinkovoimaloiden sijaintipaikkana on yksi potentiaalinen jälkikäyttömuoto. Aurinkoenergiaselvitys tuottaa taustatietoa maakuntakaavoitukselle ja/tai teollisen kokoluokan aurinkoenergiapuistojen sijainnin ohjaamisen tueksi. Vetyenergiatuotannon selvitys tuottaa tietoa vedyn mahdollisuuksista Pohjois-Savon hiilineutraaliustavoitteiden toteuttamisessa, P2X-tuotteiden tuotantopotentiaalista alueella sekä kuinka paljon päästötöntä sähköenergiaa nämä tarvitsevat toteutuakseen. Power-to-X (PtX, P2X) -termillä kuvataan teknologioita ja prosesseja, joissa uusiutuvaa sähköä muunnetaan toisiksi hyödykkeiksi, kuten polttoaineiksi, kemikaaleiksi tai vaikka lämmöksi.  Vetyenergiaselvityksessä tullaan kuvaamaan vedyn rooli alueen teollisuuden ja yhdyskuntien hiilineutraaliustavoitteiden toteuttamisessa, arvioidaan bioperäiseen hiilidioksidiin perustuvien P2X -tuotteiden tuotantopotentiaali alueella sekä näiden vaatima päästöttömän sähköenergian tarve. Lisäksi selvityksessä arvioidaan sähkö- ja kaasuverkkoihin sekä sähkö- ja kaasuvarastoihin tarvittavat infrastruktuuri-investoinnit.

Aluerakenteen selvityksissä tavoitteena on hahmottaa Kuopion seutua koskevan vähittäiskaupan suuryksikön liikenteellisiä vaikutuksia sekä vaikutuksia kaupallisten palvelujen kokonaisuuteen. Lisäksi muita mahdollisia tarkistettavia teemoja varten laaditaan erillisiä selvityksiä.


Lausuntonaan Kajaanin kaupunki esittää seuraavaa:


Vaihemaakuntakaavan teema on ajankohtainen ja tärkeä. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa kaavan tavoitteet, lähtökohdat ja arviointi- ja vuorovaikutusmenetelmät sekä alustava aikataulu on esitetty selkeästi. Kajaanin kaupungilla ei ole huomautettavaa Pohjois-Savon maakuntakaavan 2040 3. vaiheen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta. 


Lisätietoja asiasta antavat kaavasuunnittelija Leena Heikura-Tolonen, p. 040 131 9437, sähköposti muodossa etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kajaanin kaupunginhallitus antaa esittelytekstin mukaisen lausunnon Pohjois-Savon maakuntakaava 2040 3. vaiheen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta.

Päätös

Hyväksyi.

Kaavasuunnittelija Enja Valkonen ja ympäristönsuojelutarkastaja Tarja Laatikonen olivat asiantuntijoina kokouksessa asian esittelyn ajan. 

Tiedoksi

Pohjois-Savon liitto

Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §