Ympäristötekninen lautakunta, kokous 22.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 100 Asemakaavan muutos ja sitova tonttijako Lehtikankaantie 33 ja 35

KAJDno-2023-206

Valmistelija

  • Riitta Korhonen, Kaavasuunnittelija, riitta.i.korhonen@kajaani.fi

Perustelut

Asemakaavan muutos kaupunginosa 5 Lehtikangas korttelin 56 tontit 6-7 sekä katualuetta.

Asemakaavan muuttaminen on vireillä Lehtikankaan alueella. Asemakaavan muutosalue sijaitsee kokoojakatu Lehtikankaantien ja Yläkadun risteyksen länsipuolelle. Alueen omistaa kaupunki. Kulmatontilla toiminut liikerakennus on varastokäytössä ja entinen päiväkotirakennus on purettu v. 2022. Kaava-alue sijaitsee 1950-luvulla rakentuneella omakotitaloalueella noin 2 km kaupungin ydinkeskustasta kaakkoon.

Tavoite on käyttötarkoituksen muuttaminen liikekäytöstä asumiseen ja rakennusoikeuden tarkastelu. Rakentaminen sovitetaan Lehtikankaan alueen rakentamistapaan. Lisäksi tavoitteena on lisätä rivitalotonttitarjontaa ja eheyttää kaupunkirakennetta valmiin kunnallistekniikan ja palvelujen piirissä.

Asemakaavan muutoksen vireille tulosta kuulutettiin sähköisellä kaupungin ilmoitustaululla ja Koti-Kajaani -lehdessä 15.2.2023. Kaavaehdotuksen laati ympäristöteknisen toimialan maankäyttö-, suunnittelu- ja viranomaistulosalue osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaisessa yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa. Kaavatyön tueksi kaavan aloitusvaiheessa on laadittu Lehtikankaantien meluselvitys. Selvityksen mukaan Lehtikankaantien liikennemäärä ja nopeusrajoitus ovat maltillisia ja siten liikenteen aiheuttamat melutasot ovat matalia. 

Kaavaluonnos oli nähtävillä 13.–27.9.2023. Lausunnon antoi Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Lausunto ei aiheuttanut muutoksia kaavaratkaisuun. Kaavaluonnokseen tehtiin vähäisiä teknisiä tarkennuksia, mutta ei muutoksia ja kaavaehdotus valmistui 10.11.2023.

Asemakaavan muutoksella liikerakennusten korttelialue muuttuu rivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten korttelialueeksi Lehtikankaantien varteen. Katualuetta liitetään rivitalokortteliin katurajan suoristamiseksi. Asuinkorttelit rajoittuvat Lehtikankaan omakotitaloalueeseen ja liittyvät luontevasti ympäröivään asutukseen. Rakennusalojen leveys vastaa alueen rakennuskannan runkosyvyyttä. Kerroskorkeus on Iu2/3 ja asuinrakennusten harjankorkeuden on oltava 7,5 – 8,0 metriä maanpinnantasosta Lehtikankaantien puoleisella osalla. Harjansuunta on määrätty kohtisuoraan katua vasten jatkaen aiempaa rakennustapaa. Rakennukset on rakennettava kiinni rakennusalan rajaan Lehtikankaantien puolella. Näin asuinrakennukset rajaavat katualueen muodostaen alueelle yhtenäisen katutilan. Rakentaminen sovitetaan Lehtikankaan alueen rakentamistapaan. Korttelin tehokkuusluku e=0,30/a 15%, joka vastaa lähiympäristön asuinkorttelin asemakaavan tehokkuuslukua. Peittoprosentti 20% osoittaa, kuinka suuren osan korttelista saa käyttää rakentamiseen. Korttelin aluerajausmerkintä le on leikki- ja oleskelualueeksi varattu alueen osa. 

Yritysvaikutukset: 
Tämä asemakaavan muutos mahdollistaa rakentamishankkeiden aloittamisen kaavan voimaantulon jälkeen.

Asemakaavan muutoksen ja tonttijaon hyväksyy kaupunginhallitus. Alueelle voi rakentaa ja tehdä uusia vuokrasopimuksia kaavamuutoksen tultua voimaan. 

Kaavamateriaalia on esillä kaupungin verkkosivuilla https://kajaani.cloudnc.fi/fi-FI/Kaavat/Vireille_tulleet_asemakaavat

Lisätietoja asiasta antaa kaavasuunnittelija Riitta Korhonen, puh. 044  7100 455 tai etunimi.i.sukunimi@kajaani.fi.
 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Ympäristötekninen lautakunta asettaa asemakaavaehdotuksen julkisesti nähtäville 30 vrk:n ajaksi kaupunginosa 5 Lehtikangas korttelin 56 tontit 6-7 ja katualuetta sekä sitovan tonttijaon tonteille 5-56-(29-30). (Lehtikankaantie 33 ja 35)
 
 

Päätös

Hyväksyi.

Tiedoksi

Asianosaiset

Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §