Kajaanin Mamselli - liikelaitoksen johtokunta , kokous 26.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Kajaanin Mamselli -liikelaitoksen talousarvio 2024 ja taloussuunnitelma 2025–2026

KAJDno-2023-660

Valmistelija

  • Sauli Pietikäinen, Controller, sauli.pietikainen@kajaani.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on antanut kokouksessaan 6.6.2023 talousarvion 2024 ja taloussuunnitelman 2025–2026 laadintaohjeen. 

Talousarvio-ohjeen mukaan liikelaitoksen johtokunnan on valmisteltava liikelaitoksen talousarvio ja -suunnitelma ja esitettävä se valtuustolle tässä ohjeessa esitetyillä perusteilla ja aikataulussa. Johtokunnan esitys liitetään osaksi kaupunginhallituksen esitystä talousarvioksi ja -suunnitelmaksi valtuustolle. Valtuuston on hyväksyttävä kaupungin seuraavan vuoden talousarvio vuoden loppuun mennessä.

Liikelaitoksen talousarvio sisältää tuloslaskelma-, investointi- ja rahoitusosan sekä tuloskortin. Tuloskortissa esitetään liikelaitokselle asetettavat tavoitteet ja niiden toteutumista mittaavat tunnusluvut. Talousarvion laadinnassa tunnistetaan ja arvioidaan suunnitteilla olevan taloussuunnitelmakauden tavoitteisiin ja organisaation toimintaan kohdistuvia riskejä. Merkittävimmät riskit ja sisäisen valvonnan toimenpiteet kuvataan talousarviossa.

Kuntalain (365/1995) mukaan valtuusto päättää kunnan liikelaitokselle asetettavista toiminnallisista ja taloudellisista tavoitteista. Kajaanin Mamselli -liikelaitoksen sitovat tavoitteet ovat:

  • Tuottovaatimus: peruspääoman korko 4 % (12 000 €)
  • Tilikauden ylijäämä: > 0 euroa

 

Mamsellin liikevaihdon arvioidaan olevan vuonna 2024 noin 11,965 milj.euroa.  Ateriapalveluiden ja puhtaanapitopalveluiden hintoja ei koroteta. Yleinen kustannustason kohoaminen haastaa liikelaitoksen taloutta. Toimintojen jatkuva kriittinen tarkastelu nousee keskiöön. Ravintolat ja kahvilat -toiminnoissa hintoja tarkistetaan vastaamaan toiminnasta aiheutuneita kustannuksia ja hinnoittelua markkinoilla. Yleisen kustannustason kohoaminen aiheuttaa epävarmuutta Mamsellin tuloskehitykselle. 

Kajaanin Mamselli -liikelaitoksen tilikauden 2024 ylijäämäksi arvioidaan n. 16 tuhatta euroa. Mamselli on irtautunut vuonna 2023 heikosti kannattavista Kajaterian ravintolapalveluista ja Kaukametsän ravintolapalveluista.  

 

Talousarvio vuodelle 2024 ja taloussuunnitelma 2025–2026 on liitteenä ja kaupunginhallituksen TA 2024 -ohje oheisliitteenä.

Lisätietoja antaa controller Sauli Pietikäinen puh. 044 710 0458 tai sähköposti muotoa etunimi.sukunimi(at)kajaani.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Tuija Vuorinen, Johtaja, tuija.vuorinen@kajaani.fi

Johtokunta hyväksyy Kajaanin Mamselli -liikelaitoksen talousarvion vuodelle 2024 ja taloussuunnitelman vuosille 2025–2026 ja esittää sen edelleen Kajaanin kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

Hyväksyi. Lisätään toimintaympäristön muutokseen lapsimäärien negatiivinen muutos.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §