Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen johtokunta, kokous 28.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 39 Monijäsenisen toimielimen toimikauden päättäminen ja uuden toimikauden jäsenten hyväksyminen

KAJDno-2023-1083

Valmistelija

  • Anni Miettunen, Koulutusliikelaitoksen johtaja, anni.miettunen@kao.fi
  • Anu Kuosmanen, Kainuun ammattiopiston rehtori, anu.kuosmanen@kao.fi
  • Kaisa Polvinen, Kajaanin lukion rehtori, kaisa.polvinen@kajaaninlukio.fi

Perustelut

Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain (2017) 93 §:ssä määritellään ammatillisessa koulutuksen  ja lukiolain 42 § 4 momentissa lukiokoulutuksen sekä Oppivelvollisuuslaissa 1214/2020 oppivelvollisille annettavista kurinpitotoimista. Opiskeluoikeuden peruuttamisesta ja palauttamisesta, määräaikaisesta erottamisesta, asuntolasta erottamisesta sekä opiskeluoikeuden pidättämisestä päättää koulutuksen järjestäjän asettama monijäseninen toimielin.  

Monijäsenisen toimielimen kokoonpanosta säädetään tarkemmin 93 §:n 2 momentissa. Monijäsenisessä toimielimessä tulee olla ainakin koulutuksen järjestäjän, opiskelijahuollon, opettajien, työelämän ja opiskelijoiden edustus. Opiskelijoita edustavan jäsenen tulee olla 15 vuotta täyttänyt. Opiskelijoiden edustaja ei voi toimia puheenjohtajana, mutta hänellä on läsnäolo- ja puheoikeus toimielimen kokouksessa. Toimielimen äänivaltaiset jäsenet toimivat virkavastuulla. Virkavastuulla toimivan tulee ottaa toimissaan huomioon myös esteellisyys. Koulutuksen järjestäjä määrää työjärjestyksessään tai muussa sisäisessä ohjeessaan toimielimen toimintatavat, liite 1.

Koulutuksen järjestäjä nimeää toimielimen puheenjohtajan ja muut jäsenet enintään kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Tällä hetkellä toimivan toimielimen toimikausi on 1.10.2021 - 30.9.2024. Kajaanin lukion kurinpitoasioiden käsittely siirrettiin johtokunnan päätöksellä (22.9.2022 § 37) toimielimen tehtäväksi. Elokuun alusta 2022 voimaan tulleet lakimuutokset kavensivat rehtorin päätösvaltaa sekä ammatillisen että lukiokoulutuksen kurinpitoasioissa. Lisäksi uuden sosiaali- ja terveysalan lain voimaan tulessa opiskelijaterveydenhuoltoasiat siirtyivät Kainuun hyvinvointialueelle. Nämä vaikuttavat yhteisesti toimielimen jäsenten vaihtumisen myötä kokoonpanoon, tehtäviin ja toimintaan merkittävästi.

Edellä mainittujen muutosten johdosta nykyisen toimielimen toimikausi tulisi päättää 30.9.2023 ja samalla nimetä uudelle toimikaudelle 1.10.2023 - 30.9.2026 puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, toimielimen jäsenet ja varajäsenet huomioiden tasa-arvoinen ja tasapuolinen edustus toimielimessä. Kainuun ammattiopiston ja lukion rehtorit toimivat toimielimessä virkansa puolesta päätösasioiden esittelijänä riippuen siitä, kumman oppilaitoksen asia on käsittelyssä. Rehtorit toimivat kulloinkin omaa oppilaitosta käsiteltävän asian esittelijänä. Varapuheenjohtajana toimiessaan rehtorit eivät voi toimia oman oppilaitoksensa esittelijänä, ja silloin varapuheenjohtajuuden hoitaa toisen oppilaitoksen edustaja

Koulutusliikelaitos on pyytänyt esityksiä ja suostumuksia uuden toimikauden toimielimen varsinaiseksi sekä varajäseneksi koulutuksen järjestäjän, työelämän, opiskelijahuollon, opiskelijaterveydenhuollon, Kainuun ammattiopiston ja lukion opettajien ja opiskelijoiden edustajilta.

Suostumukset jäseniksi ovat antaneet:
- puheenjohtajaksi koulutusliikelaitoksen johtaja Anni Miettunen ,
- oppilaitoksen edustajajäseneksi ja 1. varapuheenjohtajaksi Kainuun ammattiopiston rehtori Anu Kuosmanen  
- oppilaitoksen edustajajäseneksi ja 2. varapuheenjohtajaksi Kajaanin lukion rehtori Kaisa Polvinen ja henkilökohtaiseksi oppilaitos edustuksen varajäseneksi Kajaanin lukion apulaisrehtori Saara Kupiainen . 
- yksilöllisen opiskelijahuollon edustajajäseneksi Kainuun hyvinvointialueelta kuraattori Leena Haataja , ja henkilökohtaiseksi varajäseneksi kuraattori Matti Ilvonen
- yhteisöllisen opiskelijahuollon edustajajäseneksi Kainuun ammattiopiston opintoasiainpäällikkö Liisa Härmä ja henkilökohtaiseksi varajäseneksi Kajaanin lukion apulaisrehtori Saara Kupiainen ,
- opiskelijaterveydenhuollon edustajajäseneksi Kainuun hyvinvointialueelta  Auli Pennanen ja henkilökohtaiseksi varajäseneksi Marjo Antikainen ​​​​​,
- työelämän edustajaksi Kainuun Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Esa Rimpiläinen ja Arvola-koti ry:n johtaja Heta Mehtonen
- opettajien edustajaksi Kainuun ammattiopiston lehtori  Kristina Sirviö , hänen henkilökohtaiseksi varajäseneksi Kajaanin lukion opinto-ohjaaja Anne Parkkari.
- opiskelijoiden edustajajäseneksi Kainuun ammattiopiston opiskelija  Ellen Harakka ja Kajaanin lukion opiskelija Tiila Heikkilä,

Lisätietoja asiasta Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen johtaja Anni Miettunen, p. 040 670 9640, anni.miettunen@kao.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Raimo Tornberg, raimo.tornberg@lh.kajaani.fi

Johtokunta päättää ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen monijäsenisen toimielimen toimintakauden päättymään 30.9.2023 ja nimeää uudelle toimikaudelle 1.10.2023-30.9.2026 seuraavat toimielimen jäsenet ja varajäsenet.

Toimielimen puheenjohtajaksi nimetään koulutusliikelaitoksen johtaja Anni Miettunen .
Oppilaitoksen edustajajäseneksi ja 1. varapuheenjohtajaksi nimetään Kainuun ammattiopiston rehtori Anu Kuosmanen .  
Oppilaitoksen edustajajäseneksi ja 2. varapuheenjohtajaksi nimetään Kajaanin lukion rehtori Kaisa Polvinen ja henkilökohtaiseksi oppilaitos edustuksen varajäseneksi Kajaanin lukion apulaisrehtori Saara Kupiainen . 
Yksilöllisen opiskelijahuollon edustajajäseneksi Kainuun hyvinvointialueelta nimetään kuraattori Leena Haataja ja henkilökohtaiseksi varajäseneksi kuraattori Matti Ilvonen .
Yhteisöllisen opiskelijahuollon edustajajäseneksi nimetään Kainuun ammattiopiston opintoasiainpäällikkö Liisa Härmä ja henkilökohtaiseksi varajäseneksi Kajaanin lukion apulaisrehtori Saara Kupiainen .
Opiskelijaterveydenhuollon edustajajäseneksi Kainuun hyvinvointialueelta nimetään Auli Pennanen ja henkilökohtaiseksi varajäseneksi Marjo Antikainen .
Työelämän edustajaksi nimetään jäseneksi Kainuun Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Esa Rimpiläinen ja varajäseneksi Arvola-koti ry:n johtaja Heta Mehtonen .
Opettajien edustajaksi nimetään Kainuun ammattiopiston lehtori Kristina Sirviö , hänen henkilökohtaiseksi varajäseneksi Kajaanin lukion opinto-ohjaaja Anne Parkkari .
Opiskelijoiden edustajajäseneksi nimetään Kainuun ammattiopiston opiskelija Ellen Harakka ja varajäseneksi Kajaanin lukion opiskelija Tiila Heikkilä .

Tarvittaessa koulutussopimus- tai oppisopimuspaikan edustajan toimielimeen nimeää työpaikan esityksestä koulutuksen järjestäjän edustajana koulutusliikelaitoksen johtaja.

Päätetään, että toimielimen toimikausi on kolme vuotta alkaen 1.10.2023 ja päättyen 30.9.2026. Toimielin toimii liitteenä olevan toimintaohjeen mukaan.

Päätös

Hyväksyi