Kaupunginhallitus, kokous 5.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 172 Konsernitilin periaatteet ja käytänteet

KAJDno-2023-911

Valmistelija

  • Joni Partanen, Talousjohtaja, joni.partanen@kajaani.fi

Perustelut

Kaupungin ja konserniyhtiöiden tilit on mahdollista yhdistää yhdeksi hallinnoitavaksi kokonaisuudeksi, konsernitiliksi. Varojen keskittäminen konsernitilille helpottaa konsernin likviditeetin seurantaa ja hoitoa sekä konsernin sisäistä valvontaa ja riskienhallintaa. Varojen keskittäminen mahdollistaa pienemmät korkokulut, koska yksiköt voivat lainata rahaa sisäisesti toinen toisiltaan. Konsernitilin käyttö on konsernin kannalta taloudellisesti perusteltua.

Konserniohjeen mukaan (KV 12.6.2023) Kajaanin kaupungilla on käytössä konsernitili. Liikelaitokset ovat osa Kajaanin kaupungin konsernitiliä, ja tytäryhteisöjen on lähtökohtaisesti liityttävä Kajaanin kaupungin konsernitilin käyttäjiksi. Kajaanin kaupunki on ottanut käyttöön konsernitilin vuonna 2013. Konsernitiliin liitettiin alkuvaiheessa kaikki silloin toiminnassa olleet liikelaitokset ja päätettiin, että liikelaitoksille ei makseta sisäistä korkoa. Konsernitiliin liitettiin vuoden 2014 alusta lukien tytäryhteistöistä Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy, Kajaanin Teknologiakeskus Oy, Kajaanin Elokuvakeskus Oy sekä Measurepolis Development Oy. 

Konsernitiliin kiinnitettävien liikelaitosten sekä tytäryhteisöjen osalta on tullut muutoksia ja konsernitiliohjaus ja -päätös vaatii päivittämistä.

Konsernitili muodostuu emon, eli kaupungin maksuliiketilistä, jota käytetään päätilinä sekä vapaasti valittavasta määrästä alatilejä (yksikkötili). Alatilit muodostuvat liikelaitosten ja tytäryhtiöiden tileistä. Yksikkötilit ovat oikeutettuja käyttämään vain oman tilin saldoa, jos muuta ei sovita. Kaikille yksikkötileille voidaan antaa sisäinen limiitti, jonka puitteissa yhteisöt voivat käyttää konsernin yhteisiä varoja. Konsernitilin avulla emo voi toimia konsernin sisäisenä pankkina. 

Kajaanin kaupungin konsernitili on käytössä Osuuspankin tilien osalta ja konsernitilissä ovat mukana Kajaanin kaupunki ja liikelaitokset Vesi, Mamselli ja Koulutusliikelaitos sekä tytäryhteisöistä Kajaanin Teknologiakeskus Oy, Kiinteistö Oy Kajaanin Pietari, Kajaanin Energiatuotanto Oy ja Edukai Oy.  Kajaanin konsernitilillä on 10 milj. euron limiittisopimus Osuuspankin kanssa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jari Tolonen, Kaupunginjohtaja, jari.tolonen@kajaani.fi

Kaupunginhallitus päättää:

  • Hyväksyä konsernitilin käyttöönottamisen periaatteet esittelytekstin mukaisesti.
  • Liikelaitoksille ei makseta, eikä liikelaitoksilta peritä korkoa limiitin käytöstä. Liikelaitosten liikelaitoskohtainen limiitti mitoitetaan konsernitilin limiitin mukaisesti.
  • Tytäryhteisöille maksetaan korkoa 1 kk euribor päiväsaldolle laskettuna (kuukauden viimeisen päivän mukaan laskettuna).
  • Tytäryhteisöiltä peritään korkoa 1 kk euribor päiväsaldolle laskettuna konsernitilin limiitin käytöstä (kuukauden viimeisen päivän mukaan laskettuna).
  • Tytäyhteisöjen yhteisökohtainen limiitti on enintään 2 miljoonaa euroa.
  • Konsernitilipalvelusta peritään kaupungin konsernitili ja maksuliikepalvelusopimuksen mukaiset palvelumaksut liikelaitoksilta ja tytäryhteisöiltä.

 

Päätös

Hyväksyi.

Tiedoksi

Liikelaitokset ja tytäryhteisöt

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kajaanin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kajaanin kaupunginhallitus

Postiosoite:  PL 133, 87101 Kajaani

Käyntiosoite: Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani

Sähköpostiosoite: kajaani@kajaani.fi

Puhelinnumero:  08 61551 (vaihde)

Kirjaamon aukioloaika: klo 8.00-16.00; juhlapyhien aattoina ja perjantaisin klo 8.00-15.00.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kajaanin kaupungin  kirjaamosta. Yhteystiedot; ks. edellä.