Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen johtokunta, kokous 25.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Koulutusliikelaitoksen toisen asteen aloituspaikat kevään 2024 yhteisvalinnassa

KAJDno-2023-952

Valmistelija

  • Anu Kuosmanen, Kainuun ammattiopiston rehtori, anu.kuosmanen@kao.fi
  • Kaisa Polvinen, Kajaanin lukion rehtori, kaisa.polvinen@kajaaninlukio.fi

Perustelut

Asia
Perusopetuksen jälkeisessä yhteishaussa haetaan ammatillisiin perustutkintoihin, lukiokoulutukseen, vaativan erityisen tuen perusteella järjestettävään ammatilliseen koulutukseen, tutkintokoulutukseen valmentavaan TUVA-koulutukseen, työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaan TELMA -koulutukseen sekä kansanopistojen oppivelvollisille suunnattuihin vapaan sivistystyön linjoille. Lukion oppimäärän, ammatillisen perustutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittaneet eivät voi enää hakea yhteishaussa. Koulutuksen järjestäjän on koulutustarjonnan päättämisessä noudatettava OKM:n myöntämää koulutuksen järjestämislupaa ja siihen sisältyvää koulutustehtävää.

Kevään 2024 peruskoulun päättävän ikäluokan koko on Kainuussa 753 (keväällä 2022 oli ollut 784 viestin mukaan, vuoden 2022 taulukossa 9-luokkalaisia 745) oppilasta ja Kuusamossa 183 (keväällä 2022 167 oppilasta). Luvut on otettu vuoden 2022 perusopetuksen laskentapäivän (20.9.2022) 8-luokkalaisten määrästä. 
 
Kainuun ammattiopisto
Keskeinen KAOn opetustarjontaa säätelevä asiakirja on opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä järjestämislupa. Järjestämisluvassa on määritelty muun muassa ne tutkinnot, mitä koulutuksen järjestäjä voi myöntää ja millä alueella koulutuksen järjestäjä on velvollinen järjestämään koulutusta ensisijaisesti. Muita keskeisiä tietoja ovat opetus- ja tutkintokieli, lupa järjestää koulutusta laajennettuna oppisopimuksena, sekä rahoituksen perusteena olevan vuosittaisen tavoitteellisen opiskelijavuosimäärän vähimmäismäärä. 

Ammatilliseen koulutukseen hakeutumisessa on kaksi väylää: yhteishaku ja jatkuva haku. Yhteishakuun esitetään ne tutkinnot, mihin oppilaitoksella on järjestämislupa sekä valmius toteuttaa opinnot. Yhteishaussa oppilaitokseen haetaan keväällä, jatkuvan haun kautta hakijoita voi tulla tutkintoihin ympäri vuoden. Mikäli haettaviin koulutuksiin on runsaasti hakijoita yhteishaussa, yhteishakujärjestelmä ohjaa opiskelijoita varasijojen kautta muihin opintoihin tai opiskelija voi hakeutua jatkuvan haun avulla haluamiinsa opintoihin. 

Työvoiman kysyntä on tällä hetkellä elinkeinoelämässä ja lähes kaikilla aloilla suurta. KAO:n yhteishaun koulutustarjonnassa huomioidaan alueellinen ja kansallinen työvoimatarve. Työvoimakysynnän suuntaaminen myös vastaavaan koulutuskysyntään ei ole kuitenkaan helppoa. Koulutuksiin hakijat eivät välttämättä suuntaudu niille aloille, missä olisi suurin työvoimatarve ja hakijoiden kiinnostuksen pohjalla on myös muita tekijöitä. Koulutustarjonnan on tasapainoiltava elinkeinoelämän sekä hakijoiden tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Tarjonnan on vastattava myös opiskelijoiden kiinnostukseen, jolloin hakijoita maakunnan ulkopuolelle olisi mahdollisimman vähän. 
Yhteishaun aloituspaikkoja perustutkintoihin on kokonaisuudessaan 579, joista Kajaanissa 445, Vuokatissa 18 ja Kuusamossa 116. Lisäksi yhteishaun yhteydessä toteutetaan tutkintoon valmistavaan (TUVA) -koulutuksen haku, johon paikkoja varataan Kuusamoon 10 ja Kajaaniin 35 kpl. Koulutusliikelaitoksen johtajalla on aiempina vuosina ollut johtokunnan päätöksellä mahdollisuus tehdä pieniä muutoksia aloituspaikkamääriin tarpeen niin vaatiessa.

Kajaanin lukio
Lukiokoulutuksen osalta valtiovalta ei rajoita koulutuspaikkojen määrää. Kajaanin lukion aloituspaikkamäärä on 200 lukiopaikkaa, joista 20 on musiikin erityistehtävässä.

Kokonaisuudessaan Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksessa on tarjolla vuoden 2024 kevään yhteishaussa yhteensä 824 opiskelupaikkaa.
 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Anni Miettunen, Koulutusliikelaitoksen johtaja, anni.miettunen@kao.fi

Johtokunta hyväksyy edellä esitetyt aloituspaikkamäärät ja valtuuttaa koulutusliikelaitoksen johtajan tekemään aloituspaikkojen määrään pieniä muutoksia.

Päätös

Hyväksyi