Ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto, kokous 16.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 43 Lausunto Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle Kajaanin Romu Oyn hakemuksesta; Metalliromun kierrätyslaitoksen toiminnassa muodostuvan pölyn ja 0-3 mm:n alitteen hyödyntäminen käsittelyalueen laajentamisessa ja suojavallin rakentamisessa

KAJDno-2023-756

Valmistelija

  • Taina Huttunen, Ympäristönsuojelutarkastaja, taina.huttunen@kajaani.fi

Perustelut

Kajaanin Romu Oy on toimittanut Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle ympäristölupahakemuksen koskien metalliromun kierrätyslaitoksen toiminnassa muodostuvan pölyn ja 0-3 mm:n alitteen hyödyntämistä Saunakankaan kierrätyslaitoksen käsittelyalueen laajentamisessa ja suojavallin rakentamisessa. Hakemus sisältää pyynnön toiminnan aloittamisesta muutoksenhausta huolimatta, aloittamisoikeuden vakuudeksi on esitetty 10 000 euroa. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt hakemuksesta lausuntoa Kajaanin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta. Lausunto on pyydetty toimittamaan 13.7.2023 mennessä. Lausunnon toimittamiselle on pyydetty ja saatu lisäaikaa 16.8.2023 saakka.

Hakemus ja hakemuksen tausta

Kajaanin Romu oy hakee ympäristönsuojelulain (527/2014) 27 §:n mukaista ympäristölupaa Saunakankaan kierrätyslaitoksen käsittelyalueen laajentamiselle sekä suojavallin rakentamiselle. Kentän laajennuksessa sekä suojavallin rakenteessa on suunniteltu hyödynnettävän kierrätyslaitoksen toiminnassa muodostuvaa 0-3 mm alitetta sekä pölyä. Saunakankaan kierrätyslaitoksella on voimassa oleva Pohjois-Suomen aluehallintoviraston 12.5.2017 myöntämä ympäristölupa (nro 31/2017/1). Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa on vireillä myös laitoksen toiminnan olennaista muuttamista ja ympäristöluvan tarkistamista uusien BAT-päätelmien vuoksi koskeva hakemus. Lausuttavana olevassa hakemuksessa haetaan lupaa hyödyntää hakemuksen mukaisia jätemateriaaleja nykyisen toiminta-alueen yhteyteen rakennettavan kentän laajennusalueen rakenteissa. Hakemuksen mukainen kentän laajennusalue sisältyy voimassa olevan ympäristöluvan nro 31/2017/1 mukaiseen toiminta-alueeseen.

Yleiskuvaus laitoksen nykyisestä toiminnasta

Saunakankaan kierrätyslaitoksen nykyinen toiminta käsittää metalliromun, romuajoneuvojen sekä sähkö- ja elektroniikkaromun vastaanoton, lajittelun, käsittelyn ja välivarastoinnin sekä lyijyakkujen vastaanoton ja välivarastoinnin. Lisäksi laitoksella lajitellaan ja käsitellään rakennusjätteitä sekä murskataan ja hyödynnetään betoni- ja tiilijätettä laitosalueen kentän rakentamisessa.

Lupahakemuksen mukaisen toiminnan kuvaus

Kajaanin Romu Oy hakee ympäristölupaa metalliromun kierrätyslaitoksen toiminnassa muodostuvan pölyn ja 0-3 mm:n alitteen hyödyntämiseen Saunakankaan kierrätyslaitoksen käsittelyalueen laajentamisessa ja suojavallin rakentamisessa. Kajaanin Romu Oy suunnittelee kierrätyslaitoksen alueen laajentamista, koska nykyinen rakennettu toiminta-alue ei riitä tämänhetkiseen toimintaan. Laajennusalueelle rakennetaan jätteen käsittelyyn ja varastointiin soveltuva kenttäalue, jonka pinta-ala tulisi olemaan noin 1,7 hehtaaria. Kenttäalueella tehdään ensin tarvittava maa-leikkaus, minkä jälkeen rakennetaan kentän rakenteet. Kapilaarikatkokerros rakennetaan murskeesta (300 mm). Jakava kerros rakennetaan kahtena 500 mm:n paksuisena kerroksena: alempi kerros 0-3 mm seula-alitteesta ja ylempi kerros pölystä. Kentän kantavan kerroksen alaosa rakennetaan betonimurskeesta (1000 mm) ja kantavan kerroksen yläosa murskeesta (100 mm). Kenttä päällystetään asfaltilla (100 mm). Kentän etelä- ja itäpuolelle rakennetaan suojavalli, joka toimii kulku- ja näköesteenä sekä estää roskaantumista alueen ulkopuolelle. Suojavallin rakenteessa hyödynnetään laitoksen toiminnassa muodostuvaa seula-alitetta ja sen päälle rakennetaan pintakerros kentän alueelta leikattavista maa-aineksista. 

Jätemateriaaleista toteutettavien rakennekerrosten paksuudet on suunniteltu huomioiden maastonmuodot ja liittyminen nykyiseen toiminta-alueeseen samalla pinnantasolla. Hyödynnettävillä jätemateriaaleilla korvataan neitseellisiä luonnonvaroja ja niitä käytetään vain rakentamisen kannalta tarvittava määrä. Kentän rakentamisen yhteydessä rakennetaan tasausallas ja hiekan- ja öljynerotinjärjestelmä, johon johdetaan kentällä muodostuvat hulevedet.

Hakemuksen mukaan alite ja pöly soveltuvat teknisesti suunniteltuun rakentamiseen. Pölylle ja alitteelle on rakenteessa ohjeellinen kantavuusvaatimus. Tiivistys tiivistetään maksimitiiveyteen ja tiivistämistä seurataan työtapatarkkailuna. Pengerryksen kantavuus levykuormituskokeella E2 tulee vastata pohjamaan kantavuutta kuitenkin niin, että kantavuus on koko pengerryksen alueella vähintään 50 MPa. Oleellinen kantavuusvaatimus tulee kantavan kerroksen päältä, joka saavutetaan betonimurskekerroksella ja kantavalla kerroksella.

Hyödynnettävä pöly ja alite on luokiteltu kierrätyslaitoksen ympäristöluvassa jäteasetuksen (978/2021) mukaisesti luokkiin 19 10 03*, 19 10 04, 19 12 09, 19 12 10* ja 19 12 12 (*=vaarallinen jäte). Alitteen ja pölyn kaatopaikka- ja polttokelpoisuutta on tutkittu vuosina 2018-2022. Alitteen (0-3 mm) ja pölyn kaikkien tutkittujen alkuaineiden liukoiset pitoisuudet alittivat valtioneuvoston asetuksessa 331/2013 vaarattoman jätteen kaatopaikalle asetetut vastaavat raja-arvot. Pysyvän jätteen kaatopaikalle asetettujen raja-arvojen osalta alitteessa on todettu antimonin, molybdeenin, kloridin ja sulfaatin liukoisten pitoisuuksien ylityksiä. Pölyssä kuparin, antimonin, molybdeenin ja sulfaatin liukoiset pitoisuudet ovat ylittäneet pysyvän jätteen kaatopaikalle asetetut raja-arvot, lisäksi yhdessä näytteessä lyijyn liukoisuus on ylittänyt pysyvän jätteen kaatopaikan raja-arvon. Hakemuksen mukaan mineraaliöljypitoisuuden (alite 1880-2900 mg/kg, pöly 3800-5700 mg/kg) osalta vaarattomalle ja vaaralliselle jätteelle ehdotetut raja-arvot eivät sovellu alitteelle tai pölylle, koska materiaaleissa todettavat pitoisuudet johtuvat muovijäämistä eivätkä varsinaisesti mineraaliöljystä.

Hakemuksen mukaisesta toiminnasta aiheutuvat päästöt ja vaikutukset

Kentän rakentaminen on normaalia maanrakennustoimintaa, jossa poistetaan rakennusalueelta pintamaita ja alueen pohjamaa tasataan suunnitelman mukaiseen tasoonsa. Rakentamiseen käytettävät materiaalit varastoidaan rakennusalueella ja Kajaanin Romun laitosalueella. Rakentamiseen käytettävä jätemateriaali (alite ja pöly) sijoitetaan ja tiivistetään rakenteeseen sellaisenaan. Hyödynnettävä betonimurske murskataan joko laitosalueella tai kentän laajennusalueella, tai tuodaan alueelle valmiiksi murskattuna. Rakentamisesta aiheutuu maan muokkauksen vuoksi lähiojiin lievää samentumista, mutta sen ei oleteta vaikuttavan häiritsevästi alapuolisiin vesistöihin.

Jätemateriaalit sijoitetaan rakenteeseen vähintään 1 m pohjaveden pinnan yläpuolelle ja jätemateriaalikerrosten alle rakennetaan suodatinkerros murskeesta ja salaojat. Tällä varmistetaan ettei vesi pääse nousemaan jätemateriaalien tasolle. Materiaali tiivistetään rakenteeseen ja kenttä päällystetään 100 mm (50+50) tiivisasfaltilla, jonka tyhjätila on alle 3 %. Rakenne on täysin vesitiivis, joten jätemateriaaleihin ei pääse imeytymään sade- ja sulamisvesiä. Rakenteisiin käytettäviä materiaaleja on varastoitu laitosalueella suuria määriä, eikä näistä ole tarkkailun perusteella todettu merkittävää kuormitusta vesiin eikä muutoin ympäristöön. Hakemuksen mukaisesta jätemateriaalien hyödyntämisestä ei arvioida aiheutuvan nykyisestä kierrätyslaitoksen toiminnasta merkittävästi poikkeavia ympäristövaikutuksia.

Hakemuksen hakemusasiakirjat ovat luettavissa https://ylupa.avi.fi.

Lisätietoja asiasta antaa ympäristönsuojelutarkastaja Taina Huttunen, etunimi.sukunimi@kajaani.fi, puh.040 586 3159

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jussi Heikkinen, Tekninen johtaja, jussi.heikkinen@kajaani.fi

Kajaanin kaupungin ympäristöteknisen lautakunnan lupajaosto on perehtynyt Kajaanin Romu Oy:n Saunakankaan laitoksen maarakentamista koskevaan ympäristölupahakemukseen (PSAVI/15148/2022) ja lausuu siitä seuraavaa:

Lausunto annetaan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen roolissa, maanomistajan lausunnon hakemuksesta antaa ympäristötekninen lautakunta. Lupajaosto ympäristönsuojeluviranomaisena katsoo, että luvan myöntämiselle ei hakemuksessa esitetyn ja laitoskäynnillä todetun ja asiasta saatujen selvitysten perusteella ole estettä. Luvanhakijalla on tarkoitus rakentaa alueelle lisää kenttätilaa sekä suojavalli, rakentamisessa on tarkoitus hyödyntää toiminnassa muodostunutta pölyä ja 0-3 mm alitetta. Käsittelykentän laajentamiselle on esitetty perusteltu tarve, koska nykyinen rakennettu toiminta-alue ei ole enää riittävä nykyiseen toimintaan. Suojavalli on tarkoitus rakentaa roskaantumisen estämiseksi sekä kulku- ja näkösuojaksi. Käsittelykentän laajentamiselle on siis aito tarve ja mikäli rakentamisessa ei hyödynnettäisi alueella olevaa pölyä ja alitetta, rakentamisessa jouduttaisiin käyttämään neitseellisiä luonnonvaroja. Suunniteltu laajennusalue on huomattavasti nykyistä toiminta-aluetta alempana, joten laajennsualueen korottaminen on jokatapauksessa tarpeen toiminnan toiminnallisuuden ja turvallisuuden kannalta.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto hylkäsi aiemmassa käsittelyssä Kajaanin Romu Oy:n aiemman hakemuksen jätemateriaalien hyödyntämisestä kentän rakentamisessa. Tuolloin katsottiin jätemateriaalista tehtävän kerroksen paksuuden olevan ylimitoitettu, eikä sijoitettavan materiaalin määrän katsottu vastaavan todellista rakennusteknistä tarvetta. Edellisessä lupamenettelyssä ei ollut myöskään esitetty jätteen teknisien ominaisuuksien soveltuvuutta rakentamiseen tai arvioitu sen käytöstä aiheutuvia päästöjä ja vaikutuksia. Tähän käsillä olevaan hakemukseen on tutkittu jätemateriaalin teknisten ominaisuuksien soveltuvuutta rakentamiseen koerakenteella ja lisätutkimuksilla ja ne on esitetty hakemuksessa. Hakemuksessa todetaan, että alite ja pöly soveltuvat tehtyjen tutkimusten mukaan hyödynnettäväksi kenttärakenteen jakavassa kerroksessa sekä suojavallin rakentamisessa. Hakemuksen mukaisesta kierrätyslaitoksen toiminnassa muodostuvan alitteen ja pölyn hyödyntämisestä kenttä- ja suojavallin rakenteessa sekä myös betonimurskeen hyödyntämisestä kenttärakenteessa on laadittu riskinarviointi. Riskinarvioinnin yhteydessä laaditun laskennan perusteella maaperään aiheutuvat haitallisten aineiden pitoisuudet ovat hyvin pieniä, eivätkä ylitä ns. PIMA-asetuksen (214/2007) mukaisia kynnys- tai ohjearvoja. Hakemuksessa myös todetaan, että rakenteisiin käytettävää materiaalia on varastoituna laitosalueella suuria määriä, eikä näistä ole tarkkailun perusteella todettu merkittävää kuormitusta vesiin eikä muutoin ympäristöön.

Lupajaosto esittää, että lupaa mahdollisesti myönnettäessä päätöksessä huomioitaisiin seuraavat asiat. Hakemuksessa esitetään, että hakemuksen mukaiselle toiminnalle asetettaisiin ainoastaan YSL 199 §:n mukainen toiminnan aloittamisvakuus. Lupajaoston katsoo, että lisäksi on tarpeen määrätä myös YSL 59  §:n mukainen vakuus asianmukaisen jätehuollon, seurannan, tarkkailun ja toiminnan lopettamisen ja sen jälkeen tarvittavien toimien varmistamiseksi.

Lupaa myönnettäessä tulee harkita olisiko tarpeen asettaa yläraja haetun maarakentamisen yhteydessä käyttettävälle pölyn ja alitteen määrälle. Samoin tulisi harkita, onko tarpeen määrätä ajasta missä lupahakemuksen mukainen toiminta on suoritettava.

Hule- ja pohjavesien tarkkailua esitetään jatkossakin suoritettavan olemassa olevan tarkkailusuunnitelman mukaisesti. Lisäyksenä tarkkailusuunnitelmaan esitetään näytteenottopaikaksi laajennusalueen tasausaltaan näytteenottokaivo. Lupaharkinnassa tulisi harkita onko tarpeen määrätä ainakin rakentamisaikana tarkkailu suoritettavaksi useammin kuin kahdesti vuodessa, samoin tulisi harkita onko tarpeen lisätä näytteenottopisteitä alueen laajentuessa.

 

 

Päätös

Hyväksyi.


Muutoksenhaku

 

Valmistelua ja täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §