Sivistyslautakunta, kokous 14.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 61 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 muuttaminen

KAJDno-2023-752

Valmistelija

  • Jukka-Pekka Similä, Perusopetuksen hallintoasiantuntija, jukka-pekka.simila@kajaani.fi

Perustelut

Opetushallitus on antanut muutosmääräyksiä Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin.  

1. Opetushallitus on antanut määräyksen 18.1.2023 muuttaa ja täydentää Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 luvun 14 Vuosiluokat 3-6 alalukua 14.4. oppiaineet vuosiluokilla ja liitteitä 1-3 - Perusopetuksen arviointikriteerit kuudennen vuosiluokan päätteeksi - liitteen mukaisesti. 

Määräyksen mukaan Perusopetuksen arviointikriteerit kuudennen vuosiluokan päätteeksi - liitteen tiedot sisällytetään sellaisinaan opetussuunnitelmaan ja otetaan käyttöön 1.8.2023. 

Opetuksen järjestäjä ei voi jättää noudattamatta tätä määräystä tai poiketa siitä. 

2. Opetushallitus on antanut määräyksen 2.12.2022 muuttaa ja täydentää Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 lukujen 1, 2, 5, 7, 8 alalukuja. Muutosmääräys liitteenä. 

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyi kunnilta hyvinvointialueille 1.1.2023 alkaen. Myös oppilas- ja opiskelijahuolto lain (1287/2013) säännöksiä täsmennettiin vastaamaan uudistusta. Lakimuutoksen (377/2022) mukaan Opetushallituksen oli uudistettava opetussuunnitelmien perusteet. 

Näin ollen Kajaanin kaupunki koulutuksen ja opetuksen järjestäjänä on laatinut opiskeluhuoltosuunnitelman, osaksi Kajaanin kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa. Kajaanin kaupungin opiskeluhuoltosuunnitelma sisältää esi- ja perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelman, joka korvaa opiskeluhuollon osalta paikallisen opetussuunnitelman luvun 8. Opiskeluhuoltosuunnitelmat sisältävät lukuvuosittain päivitettäviä liitteitä. 

Kajaanin kaupungin opiskeluhuoltosuunnitelma sekä esi- ja perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelma liitteenä. 

Lukujen 1, 2, 5 ja 7 alalukuihin on tehty muutoksia liittyen käsitteisiin, oppilashuolto on korvattu sanalla opiskeluhuolto. Lisäksi opiskeluhuollon järjestämiseen ja toteuttamiseen liittyvät kuvat on päivitetty vastaamaan uutta käsitteistöä. 

Luvusta 8 opiskeluhuolto Ohjaus kolmiportaisessa tuessa on siirretty lukuun 7.6. 

3. Opetushallitus on antanut määräyksen 1.3.2023 muuttaa ja täydentää Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 luvut 4.2, 5.1, 5.6 ja 8.1. Muutosmääräys liitteenä. 

Lukuun 4.2. liittyen päivitettiin paikallinen tarkennus koskien koulujen toimintakulttuuria. Päivityksessä huomioitiin yhteisöllisen opiskeluhuollon sekä ennaltaehkäisevän toiminnan ja työn merkitys.  

Lukuun 5.1 paikalliseen tarkennukseen päivitettiin tieto laaditusta esi- ja perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelmasta sekä toimintamallista oppilaiden poissaolojen ehkäisemiseksi ja suunnitelmalliseksi seuraamiseksi sekä niihin puuttumiseksi. 

Lukuun 5 liittyen on laadittu toimintamalli oppilaiden poissaolojen ehkäisemiseksi ja suunnitelmalliseksi seuraamiseksi sekä niihin puuttumiseksi. Toimintamalli liitteenä. Lukuun 5.6 päivitettiin tieto toimintamallin laatimisesta ja sijainnista. 

Luvussa 8.1 on huomioitu em. lukujen muutokset. 

4. Opetushallitus on antanut määräyksen 2.12.2022 muuttaa ja täydentää Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2015 luvut  2 ja 6.3. Muutosmääräys liitteenä. 

Lukuun 6.3 on päivitetty tieto, että Kajaanin esi- ja perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelmassa on huomioitu perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaat. Lukuun 6.3 on tehty muutoksia liittyen myös käsitteisiin, oppilashuolto on korvattu sanalla opiskeluhuolto.

5.  Opetushallitus on antanut määräyksen 2.12.2022 muuttaa ja täydentää Aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet luvut 1.2, 1.4, 2.2, 5.4 ja 5.6. 

Lukuihin 1.2, 1.4, 2.2, 5.4 ja 5.6 on tehty muutoksia liittyen käsitteisiin, oppilashuolto on korvattu sanalla opiskeluhuolto.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mari Lyyra, Sivistysjohtaja, mari.lyyra@kajaani.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy perusopetuksen opetussunnitelman perusteiden 2014 muutokset esittelytekstin mukaisesti.

Päätös

Asiantuntijoina tämän asian aikana olivat Nina Lanko ja Jukka-Pekka Similä.

Lautakunta hyväksyi.

Liitteet


Muutoksenhaku


Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus


Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika


Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kajaanin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.


Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.


Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen


Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Kajaanin kaupungin sivistyslautakunta.


Postiosoite:  PL 133, 87101 Kajaani
Käyntiosoite: Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani
Sähköpostiosoite: kajaani@kajaani.fi
Puhelinnumero:  08 61551 (vaihde)
Kirjaamon aukioloaika: klo 8.00-16.00; perjantaisin ja juhlapyhien aattoina klo 8.00-15.00.


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö


Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja


Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kajaanin kaupungin  kirjaamosta. Yhteystiedot; ks. edellä.