§ 4 Päätös kuntalaisaloitteeseen Rostovin kentän nimen muuttamisesta

Lataa  Kuuntele 

KAJDno-2023-584

Päätöspäivämäärä

15.5.2023

Päätöksen tekijä

Kaupungingeodeetti

Päätöksen peruste

Hallintosääntö § 27, Ympäristöteknisen toimialan toimintasääntö § 2.

Kuvaus

Yksityishenkilö on tehnyt kuntalaisaloitteen Puistolassa sijaitsevan Rostovin kentän nimen muuttamisesta. Rostovin kentän nimitys on perua sen sijaitsemisesta Rostovinpuistossa. Puisto on virallisesti nimetty asemakaavassa nro 224 vuonna 1985. Nimi tulee Kajaanin kaupungin ystävyyskaupungin Donin Rostovin mukaan. 

Aloitteessa esitetään, että kentän nimen muuttaminen olisi ajankohtaista, koska Venäjä käy hyökkäyssotaa Ukrainassa eikä ystävyystoimintaa enää kaupunkien välillä ole. Kentän nimenksi esitetään aloitteessa Puistolan kenttää, joka kuvaisi paremmin kentän sijaintia.

Aloitteessa esitetystä poiketen ystävyystoimintaa Kajaanin ja Donin Rostovin välillä ei ole päätetty lopettaa. Toimintaa ei kuitenkaan jatketa toistaiseksi. 

Asemakaavassa annetun puiston nimen muuttamiseksi tulee olla vahvat perusteet. Hyökkäyssota sinällään voi olla tällainen peruste. On kuitenkin huomioitava, että Donin Rostov on ollut Kajaanin ystävyyskaupunki vuodessa 1956 alkaen. Puiston nimi on annettu aikoinaan tämän ystävyystoiminnan kunnioittamiseksi ja nimen muuttaminen tarkoittaisi tämän historian pyyhkimistä ihmisten mielestä.

Historia tulee pyrkiä muistamaan sellaisena kuin se on, sitä yhtään liioittelematta tai vääristämättä. Vallanpitäjät kautta aikain ovat hyödyntäneet historian uudelleen tulkintaa kansojen mobilisoimiseksi omien tavoitteidensa taakse. Tämän takia kaupungin ystävyystoimintaan liittyvän Rostovinpuiston nimen muuttaminen olisi enemmänkin suosionosoitus sellaisille yksinvaltaisille valtiojohtajille, jotka historian uudelleen kirjoittamista harrastavat. 

Koska hyviä perusteita vakiintuneen nimen muuttamiselle ei ole, voi kyseisen puiston nimenä säilyä edelleen Rostovinpuisto. Varsinaisen urheilukentän nimen muuttamiselle ei liene esteitä ja sen voi Kajaanin kaupungin kunnallistekniikka ja liikuntatulosyksikkö hoitaa ilman eri päätöstäkin.

 

Päätös

Päätän olla muuttamatta Rostovinpuiston nimeä esittelytekstissä esitetyin perustein.

Lisätietoja asiasta antaa kaupungingeodeetti Jari Säkkinen, puh. 044 4214112 tai sähköposti muodossa etunimi.sukunimi@kajaani.fi

Allekirjoitus

Jari Säkkinen, kaupungingeodeetti

Organisaatiotieto

Maankäyttö-, suunnittelu- ja viranomaistulosalue